• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo Classic 96r - ustawienie rozrządu

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Koledzy mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu w Polo Classic z silnikiem 1.6 8V o mocy 75KM - ten z aparatem zapłonowym w bloku napędzanym z paska rozrządu. głównie mi chodzi o ustawienie tego wałka od aparatu i wału korbowego bo nie widzę tam znaków. wałek rozrządu ma znak ale co z resztą ? prosiłbym o szybką pomoc, jakiś schemat lub wskazówki

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak nie zaznaczyłeś, to zdejmij kopułkę i ustaw koło od rozrządu tak, by ustawienie aparatu zapłonowego pasowało do ustawienia wałka rozrządu i wału korbowego. Kolejność pracy 1-3-4-2 pierwszy od strony rozrządu
Pozdrawiam.

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Witam Pana. Zaznaczyłem sobie znaki na wale jak i na kole od aparatu zapłonowego. Dodatkowo zaznaczyłem położenie palca w aparacie względem całej kopulki.

Nie odpalalem jeszcze auta gdyż dostalem z "mojego" sklepu nie pasujący uszczelniacz walka i praca wstrzymana do jutra

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
No i tak też jest prawie. Na kopulce jest różnica około 2-3 mm. Ale auto chodziło normalnie. Zrobię to tak jak było . Ustawilbym aparat na fabryczne znaki Ale nie posiadam lampy stroboskopowej by potem ustawić zapłon prawidłowo

A przypomniało mi sie że właściciel coś wspominał o większym spalaniu. PB jak i LPG. Ale moc jest ok, motor pracuje bardzo gładko. Odpala i gaśnie dobrze czy to na zimnym czy ciepłym

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom