• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w wycenie/wyborze instalacji do mitsubishi colt 1.3

brzdacuwa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Potrzebuję pomocy w wyborze instalacji do mitsubishi colta z silnikiem 1.3 .
Chciała bym założyć do niego instalację ale na początku potrzebuję fachowej porady.
Jaką instalację możecie mi zaproponować. Chciała bym zaznaczyć iż nigdy nie interesowały mnie instalację gazowe. Więc prosiła bym o sformułowania jak "krowie na miedzy". Albo jeszcze łatwiej, znam się na biznesie. A nie na mechanice, więc proszę bez zbaczania w stronę techniczną. A raczej odpowiedzi w kontekście opłacalności instalacji. Większa gwarancja, mniejszy pobór lpg, bardziej opłacalne oprzyrządowanie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Racja,pojeździ tylko ten ,kto nie dość,że wybierze instalację wysokiej jakości,z bardzo dobrymi wtryskiwaczami,do tego zamontowanymi tak jak trzeba,i oczywiście nie bojący się regularnej obsługi,pierwsza łopata kopiąca grób, to tracące drożność filtry lpg.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Skoro wedle przeprowadzonych badań,ok 80%aut w Polsce jeździ na niewłaściwym stanie oleju w silniku,najczęściej zbyt niskim,ro można wnioskować,że jeździ się na zaniedbanych instalacjach lpg,i to wykańcza głowice lub przyczynia się do wypalenia uszczelki.Wedle moich spostrzeżeń,oraz przekonania się na własnej skórze,czasami prowadzący stacje montażu i obsługi instalaci LPG powinni krowy paść.Ja miałem dwa przypadki takie,że nie dość,że zjeżyły mi włosy na głowie,to jeszcze niestety musiałem sam naprawiać,a instalację miałem zwykłą,do gaźnikowca,jeśli ktoś będzie ciekaw to opiszę moje przygody,zaznaczam ,dla ludzi o mocnych nerwach,którzy lubią horrory.Gdybym udał się do nich z instalacją powiedzmy drugiej generacji,o nowszych nawet nie myślę,to auto bym szybko pogrzebał,tragiczne tylko to,że obydwa zakłady były polecane,jedna sieć bardzo znana w Polsce.Jedynie montażysta instalacji w moim aucie odwalił kawał roboty dobrej,ale nie wiem czemu szybko interes zwinął.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ja to wiem z autopsji , robiłem w winstarze poprawe instalacji , zestroiłem a to było jakieś 2 albo 3 lata temu , miał przyjechać na kontrole ale olal , niedawno był z awarią taka że koń by się uśmiał . Pytam czy check mu się świeci a on zawsze sie swieci ..... no rece opadają ......... na szczecie juz mu odmówiłem dalszej naprawy auta bo mu ABS nie działa .A i jeszcze ja mu nie odpowiadam bo nie jest do mnie przekonany :D A stan instalacji LPG jak czasem widze to można się załamać.
Dawno dawno temu żeby otworzyć zakład naprawy smochodów trzeba by mieć co najmniej czeladnika nie mowiąć o mistrzu ... a teraz piekarz moze otworzyc warsztat ( nie urażając piekarza ) i bedziesz pan zadowolony ... zamknął pewnie dlatego ze był droższy od innych i nie robił w niedziele .... był tu taki post .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze i tak, jakosc musi kosztowac:) A jak wiadomo teraz priorytetem jest cena, kafelki i pani kasia co zrobi kawusie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Prawda,nie było tanio,ale zamontował mi taką instalację,której parownik(,czyli membrama w nim ,ta gazowa,)wytrzymał dokładnie 160tyś.km,naturalnie w trasach.Nigdy mnie nie zawiodła,mogłem jeździć do samego końca,do regeneracji parownika,potem już wytrzymała mi tylko 40tyś km,ale już tras nie robiłem.Komplet regeneracyjny kosztował mnie 60zł plus k.w,koń by się uśmiał.Układ benzynowy w tym czasie zawiódł raz,ale lpg nigdy,tzn.raz tylko spalił się bezpiecznik instalki,utlenił się drucik,orqz odpadł mi cieniutki kabelek od cewki do instalacji.No i tak,olej nie zmienia praktycznie lepkości in minus,po 200tyś km praktycznie a samym lpg silnik nie wykazywał żadnych syptomów zużycia,żadnych!!!! Ale?! Regulacji dokonywałem sobie sam,na słuch.Jedno pewne,jeśi ktoś chce jeździć na lpg powinen zaliczyć serwis trzy razy do roku,czy to dużo?! Mechanik każdy odpowiednio doceni takiego klienta,rqbaty wiadomo.To prawda,za montaże,obsługi instalek zabierają się malarze,piekarze,ja trafiłem na kondoniarzy.Dobry mechanik nie może być tani,a przez dobrze wykonaną robotę w rezultacie czasami bywa dużo tańszy od taniego partacza,bo taki doprowadzi do zniszczenia jednostki,a gaz to świetna sprawa,jeśli auto kręci się wokół fachowca,nie tylko wtedy gdy coś nawali,tylko profilaktycznie,nawet wtedy gdy jest sprawne,analiza spalin jednym słowem i odjazd.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Zgadza się,piszę o najprostszej instalacji,która wbrew pozorom powinna szybko dać radę głowicy,200 tyś.km i nic.Ja spotykałem ludzi,którzy nawet nie wiedzieli,że olej powstały z lpg trzeba co jakiś czas z parownika upuszczać.Ja tutaj zastanawiałbym się tylko nad tym,czy montaż instalaci do takiego silnika ma sens.Ja po przeliczeniu ilości km.rocznych w R.Clio II stwierdziłem,że to nie ma sensu,wiadomo dawniej cena lpg nie była tak niska jak teraz w porównaniu z benzyną.Jeśli jednak to Mitsubishi będzie jeździć dużo,to czemu nie,jest jeden problem,dobór instalacji właściwej dla tego konkretnego silnika.Najlepsza oczywiście byłaby ciekła,tylko kiedy się zwróci?!

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Może to prawda ale nie widzę możliwości aby wydać kilka tysięcy na coś bo ma działać prawidłowo. Wolę jak będzie dobrze i nie małymi ale niskimi kosztami. To dobre rozwiązanie. Znalazłam kilka wątków na forami z "polecane warsztaty" i teraz je przeglądam.

Człowieku to kawał drogi! Nie widzę opcji aby wstawić tam kilka samochodów. A nie chcę angażować w to kilku ludzi bo będę im musiała zapłacić za transport tam i z powrotem. Laweta odpada.

Szukam kogoś z Warszawy aby wstawić tam kilka samochodów. Najlepiej w sobotę albo w niedzielę. To bardzo dobre rozwiązanie. Nie mam możliwości tracić kilka dni, bo koszta rosną.

Sobota-niedziela. Ach te wymagania polskich klientów :eek:. A mechanik sobie weźmie wolne w środę? kuźwa, najlepiej zasuwać 7 dni w tygodniu 24h :(

brzdacuwa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Zdecydowałam się na staga 4. Cena jest przyzwoita i warto się nad tym było zastanowić. Tylko z tego co rozumiem to można dobierać samemu podzespoły? To w takim razie mogę zamontować niektóre troszkę droższe, a inne tańsze? Czy wszystko powinno być tej samej jakości. Bo bym dała lepsze wtryskiwacze i pomyślała nad bardziej wydajnym sterownikiem.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Tylko po co? Wtryski mozna dac lepszej firmy a nie lepsze czyli bardziej wydajne bo one ogarniaja do jakiejs mocy na 1 cylinder wiec po co wsadzac wtryski mocniejsze skoro chodzilo bedzie tak samo?

brzdacuwa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dziękuję za pomoc. Cena za instalację wyniosła mnie blisko 3 tysiące złotych. Mam nadzieję, że za te pieniądze będzie ona dobra.

Do góry Bottom