• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w zakupie klucza pneumatycznego

raaa_fal

Nowy
Punktów
0
Miasto
Grodków
Witam wszystkich !
Postanowiłem sobie kupić klucz pneumatyczny. Mam kompresor 50l( wydajność niby 205l/min) . Wiem, że to nie dużo i często będzie musiał nabijać powietrze, ale będę go używać sporadycznie w celu wymiany kół lub jakiś napraw garażowych. Na zakup klucza chcę przeznaczyć około 200 zł ( jeśli będzie warto mogę dołożyć trochę ). Do tego przydałby się jakiś lepszy wąż. Na internecie znalazłem klucz firmy YATO, który zwrócił moją uwagę i mam kilka pytań:
1. Czy 550nm to dużo i czy starczy żeby odkręcić jakieś zapieczone śruby ?
2. Jak wygląda sprawa z naoliwianiem takiego klucza ( jak to się robi i jaki olej ) ?
3. Jak w takim kluczu ustawia się kierunek odkręcania lub dokręcania ?
4. Na jaką wydajność mogę liczyć z takim kompresorem ?
Linki do klucza i węża:
http://allegro.pl/yato-klucz-pneuma...5732696210.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=69092
http://allegro.pl/waz-spiralny-przewod-pneumatyczny-8-x-12mm-15m-i5720666486.html

R.Ł.T

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIAŁYSTOK
to co pisze na tych kompresorach to jedno a rzeczywiście nie jest tak kolorowo w internecie są wzory dzięki którym możesz se w łatwy sposób policzyć wydajność sprężarki . Do smarowania są specjalne naolejacze które montujesz na wyjściu z kompresora przed kluczem , a kierunek obrotów w takim kluczu ustawia się wciskając pokrętło które reguluje siłę dokręcania te do okoła którego jest skala

raaa_fal

Nowy
Punktów
0
Miasto
Grodków
A czy ten klucz z linku będzie w miarę współpracował z moim kompresorem ? Mówię tutaj o sporadycznym użytkowaniu, w celu wymiany kół lub odkręcenia jakiś zapieczonych śrub ?

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Każdy będzie pracował. Tylko będziesz musiał czekać na powietrze przy częstym użytkowaniu. Zasil go przewodem o średnicy 10mm bo na tym ze zdjęcia Yato to w rowerze można coś odkręcać.
I nie wymagaj zbyt wiele, to są zabawki ale do dłubania się na pewno przyda.

finti

Uczestnik
Punktów
14
Miasto
Rybnik
Do tego kompresora to tylko taki klucz. Jeśli chodzi o moc to szału nie robi ale poradzi sobie z odkręcaniem kół.

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Musisz wziąć pod uwagę, że taka moc pneumata na 50 l lompresora to już sporo. Po odkręceniu 2 śrub już Ci osłabnie. Nie będzie miał zrywu. Ale spoko. Sam tak zaczynałem i to z kluczem co miał chyba niecałe 300 nm :) najpierw zrywałem wszystkie śruby....a potem kolejno na luzie odkręcałem. Po takiej operacji przerwa dla kompresorka i jak naładuje to następne kółko :)

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
Co myslicie o takim kreciole? https://hazwerkpolska.sklepna5.pl/t...hazet-9012el-spc-katalog-promocyjny-2015.html

Qba82

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Ryki
no zastanawiam sie czy pod odkurzaczem bedzie dawal rade?:D mam deko zmeczony kompresor.ale mysle ze to sie zmieni.najbardziej odpowiada mi w nim przelacznik L R

skyline84

SuperMechanior
Punktów
7
jakbym teraz kupował klucz to zakupił bym taki jak ty mocniejszy

Pewniak19

Bywalec
Punktów
9
Kupiłem tego hazeta. Jak na razie odkręcił wszystko przy osobówkach co moje dwa inne pneumaty nie dały rady. Ważna jest odpowiednia średnica węża i pojemność zbiornika.

Do góry Bottom