• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompa wspomagania czy może maglownica?

Karasiniak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa (Białołęka)
Witam

Pacjent to Vw Sharan 1.9 Tdi 110KM kod silnika AFN 97r.

Od jakiegoś czasu zanika wspomagani kierownicy głównie kręcąc w miejscu,bądź przy małej prędkości - takie typowe "parkingowe" manewry. Problem jest w całym zakresie pracy kierownicy,wspomaganie po prostu zanika,a wręcz jest jeszcze trudniej kręcić niż w autach bez wspomagania.
Po dodaniu znacznej ilości gazu wspomaganie działa sporo lepiej.
Łudziłem się,że sama zmiana płynu coś pomoże,ale jednak nic to nie dało.

Teraz pytanie - czy jest jakiś łatwy sposób na sprawdzenie czy do wymiany będzie pompa czy może jednak niestety maglownica?
Czy w zakładzie gdzie zajmują się regeneracją maglownic i pomp sprawdzą mi to na miejscu,bez konieczności zrzucania magla?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Skoro po dodaniu gazu jest lepiej a pompa tam pewnie jest na pasku jak w odrzutowym dieslu to stawial bym na pompe sprawdz naciag paska czy sie nie slizga na pompie i jesli nie wywal ja i podmien albo wrzuc jakas urzywke za pewne male pieniadze dasz wiec na moj gupi rozum to najlepsze rozwiazanie

Karasiniak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa (Białołęka)
sulej013, tak jest na pasku. Właśnie to,że po zwiększeniu obrotów jest lepiej wskazywałoby na pompę,ale czy na pewno...?
Auto robi rocznie max 8000km - pchać się w niepewną używkę za 50-100zł czy chińczyka w cenie ok.150zł ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja bym walnal uzywke pewnie ori pochodzi dluzej niz no name chinczyk magiel to jiz ostatecznisc a stowka to nie kilkaset za regeneracje plus wyjęcie i wlozenie pompe wymienisz sam majac kilka kluczy

Do góry Bottom