• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompowtryski

Punktów
0
Witam, tydzien temu jadac z Hamburga do Gdanska , na wyskosci Slupska padl mi pompowtrysk . Jako, ze musialem do konca tygodnia wrocic do niemiec, podjalem decyzje o wymianie 1 wadliwego pompowtrysku.
Zdalem sobie sprawe, iz skoro padl 1 to reszta jest kwestia czasu i dlatego pomyslalem, iz pozostale 3, ktore sa sprawne mozna by zregenerowac-i tu chcialem zapytac czy ma to sens oraz jaka by byla cena regeneracji, gdyz w internecie sa ceny od 80 do 1000 zl za pompowtrysk.
Niestety ale raz na miesiac jade Gdansk-Hamburg i powrot , stad obawa, ze usterka moze sie powtorzyc.
Moj samochod Skoda Fabia 2 (2014rok) 1,6 TDI .

Dziekuje za porade
Pozdrawiam

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
to bot, ogarnijta się
Encore jeszcze Wam łapki daje :D

Wieśkowi dam łapkę, bo nie wiedzieć dlaczego go lubię.
Może to po prostu dobry człowiek ;

A jak już tak jesteśmy przy temacie...pewnie 'MECHANICY' tam się nie pindolą zjeb. się to wymieniamy pompę wtryski etc...

...ale dla tych którzy lubią coś zalać do baku...(tak nawiasem pisząc, jaki kolor ma ORYGINALNA ropa? Żółty? Nie sądzę)
Zauważyłem po wielu pompach wysokiego ciśnienia, że jak się wlewa jakiś dodatek ostro do baku, albo do filtra...to pompa nieźle dostaje.

Zawsze, ale to zawsze jak wlewacie dodatek do baku to z tym

Jest tłuste i smaruje.

A te wszystkie 'specyfiki' są 'suche'. Czyszczą, ale 'wycierają'.

Naprawdę, wiele pomp po tym ucichło. A pieniądze żadne. Na 1000L ropy to kosztuje 35zł, więc pieniądze żadne.

Obligatoryjnie, dodatek do paliwa 'suchy' = dajecie smarowanie.

Nie ma za co...po dwie dyszki na privie blikiem ;

Punktów
0
Hey dzieki tak wtryskiwacze, u mnie w Gdynia jest specjalistyczna pracownia regeneracji wtryskiwaczy chcialbym tam sprobowac . Bo padl 1 (zamieniony na nowy, areszta skoro chodzi to moze regeneracja pomoze)Nie wiem czy przy skodzie fabi to sie az tak oplaca.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W przypadku 1.6 TDi wymiana kompletu wtrysków na nowe to najlepsza opcja, niestety portfel zaboli.
Sprawdzenie układu paliwowego na obecność opiłków to wręcz podstawa.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
197
Hey dzieki tak wtryskiwacze, u mnie w Gdynia jest specjalistyczna pracownia regeneracji wtryskiwaczy chcialbym tam sprobowac . Bo padl 1 (zamieniony na nowy, areszta skoro chodzi to moze regeneracja pomoze)Nie wiem czy przy skodzie fabi to sie az tak oplaca.
Pompa może opiłkować wyjmij filtr paliwa i sprawdź . Wystarczy parę razy źle wymienić filtr i pompka się przyciera.

Do góry Bottom