• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomysł na warsztat - proszę o opinie

Gcienki

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Polska
Myślałem o otworzeniu małego "warsztatu". Zajmował bym się ozonowaniem wnętrza pojazdu w tym układu klimatyzacji przy użyciu generatora ozonu, w grę również wchodziło by ozonowanie mieszkań hoteli, przedszkoli, szkół, przychodni zdrowia, ponadto jest też zamiar wykonywania diagnostyki komputerowej. Dodaję, że koszty związane z działalnościa to jedynie składki zdrowotne jestem zatrudniony w innej firmie wiec ZUS odpada. Mieszkam w terenie z duża ilością hoteli w obrębie 30 km ( trzy gminy ) nikt nie wykonuje ozonowania teren do obsługi to około 36 tys osób. Proszę o opinie

Za jakiś czas może by doszło usuwanie wgnieceń bez lakierowania

gino

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa Wawer
ponieważ naprawiam również kampery, gdzie ozonowanie stosuje się dość często..wiem, że proste urządzenia do ozonowania, są teraz b.tanie..i co gorsze - robią robotę
wiec ludzie wolą sobie je kupić niż płacić za usługę...

ale to moje zdanie

Gcienki

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Polska
Teoretycznie masz rację ale gdyby wpadły mi do tego firmy tj hotele pensjonaty to dla nich lepiej jest wziąć uslugę na fakture nisz mieć swój sprzęt odliczają sobie koszt uzyskania przychodu o ozonowanie.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Mydło i powidło. Ozonowanie hoteli i diagnostyka komputerowa... Nie idzie to razem w parze. Albo jesteś mechanikiem czy elektronikiem i naprawiasz auta, albo ozonujesz mieszkania budynki itp. Na samochody nie licz.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Teoretycznie masz rację ale gdyby wpadły mi do tego firmy tj hotele pensjonaty to dla nich lepiej jest wziąć uslugę na fakture nisz mieć swój sprzęt odliczają sobie koszt uzyskania przychodu o ozonowanie.

No nie wiem czy to tak zadziała :)
Bo przykładowo hotel kupi sobie sprzęt do ozonowania za ~3 tyś zł (już dobrej jakości), który bez problemu obsłuży mu w szybkim czasie cały hotel..
A u Ciebie zapłaci może taką kwotę za 1 ozonowanie, niech ozonuje takie pomieszczenia 1x w roku.. to nawet mu się nie opłaca wrzucać Ciebie w koszta, bo co z tego, że sobie odliczy od podatku jakieś 570 zł, nie wiem dokładnie jak się to liczy, ale jeśli tak jak Ja myślę to jest to raczej niepotrzebny koszt, bo za usługę no teoretycznie zapłacę u Ciebie 2.4 tyś zł, gdzie sprzęt na lata mam za np.: 3 tyś...

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Tak jak Devias pisze
Wiesz ilu takich jak TY to chce robić?
Hotele biorą w łapę tak jak ASO jak chcesz coś u nich robić z tzw.kosmetyki samochodowej
Coś czuję,że autokosmetykę z myjnią chcesz otworzyć i na tym bym się skupił
Hotele i inne tego typu sobie odpuść bo na kasę będziesz czekał tygodniami
Ja by szedł w kierunku kosmetyka samochodowa-mycie wnętrza ozonowanie i wymiana filtra kabiny wymiana oleju wymiana opon

Do góry Bottom