• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poprawne wyniki zbieżności, a krzywe koło?

lbialy

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że znajdę tu choć jakąś podpowiedź.
Pisząc w dużym skrócie, wczoraj byłem u mechanika, który zrobił w moim aucie (Skoda Yeti 4v4 2011r) zaległą zbieżność, która miała być zrobiona poprzednim razem, przy wymianie tylnich klocków tarcz itp, ale zapomniał, zdarza się.
I teraz na prawdę nie wiem, czy ja przesadzam, czy coś jest nie tak, ale zbieżność i kąty teoretycznie są wyregulowane, auto jedzie super prosto (wcześniej nieco znosiło w prawo) jednak teraz według mnie lewe tylne koło ma większe pochylenie negatywne, mimo, że na papierze pokazuje, że są pochylone praktycznie identycznie? Wygląda to pokazując kolokwialnie tak /<>|
Niżej pokazuję wyniki regulacji oraz zdjęcia jak to realnie wygląda. Czy ktoś, kto się na tym zna, może nakreślić, czy te wyniki są właściwe? Czy może być tak, że wszystko ustawione jest poprawnie, jednak te koło ewedentnie jest bardziej przekrzywione od pozostałych? Na prawdę nie znam się na mechanice, czy przesadzam i powinienem to tak zostawić, czy jednak coś jest nie halo?
Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Ostatnia edycja:

lbialy

Początkujący
Punktów
0
może po prostu sprężyna pękła.
A możliwe, że mechanik przy ustawianiu geometrii mógł tego nie zauważyć? Albo widział to i nie poinformował?

Patrząc na zdjęcia wg mnie obydwa koła są pochylone równo góra do wew.
Tak uważasz? Najlepiej to widać, na styku opony z podłożem, zewnętrzna strona lewej opony prawie jest uniesiona, gdzie prawa opona styka się całą długością. Dla wszystkiego zaraz podjadę sprawdzić ciśnienie.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Koła źle stoją. Kąty pochylenia tył i prawy przód w minusie. Jak prowadzi się dobrze to nie szukaj dziury w całym. Opon nie powinno drzeć a jeśli zacznie trzeba wymienić wypracowane elementy zawieszenia lub auto.

lbialy

Początkujący
Punktów
0
To dieselek :D Ok dzięki Panowie za ocenę, wiedziałem, że nieco więcej się tutaj dowiem. Czyli poprawcie mnie jak piszę źle, jeżeli pomiary na geometrii wyszły w normie, to nie ma możliwości, żeby te koło realnie było pochylone/przekrzywione, tak?
A tak na przyszłość, jeśli te -2 stopnie to skrajność, to do ilu jest dopuszczalna norma?

lbialy

Początkujący
Punktów
0
Regulację zbieżności, czy nachylenia? Bo tego drugiego, z tego co zrozumiałem, to właśnie mówił, że nie ma. Dla wszystkiego zrobiłem ten test z poziomicą na sznurku, bo na to nie wpadłem, no i z tego ci widać, to jednak nie jest złudzenie, bo prześwit między sznurkiem a oponą z lewej strony jest przynajmniej dwukrotnie większy. Jak to k.. jest możliwe, skoro na papierze kąt wychodzi taki sam?
Co do tych tuleji, chodzi o tuleje wahacza?

lbialy

Początkujący
Punktów
0
Panowie, serio lepiej napisać nie wiesz o co chodzi zamiast chociaż nakierować? Poziomica na sznurku automatycznie skojarzyła mi się z pionem murarskim, napisałem od razu że nie znam się praktycznie nic na mechanice, nie odsyłajcie tak z kwitkiem, skoro chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej i próbuję robić to, o czym piszecie.
W tym momencie w zasadzie nie wiem, czy powinienem to zostawić, czy iść w wymianę tych tulei. Ponowię chociaż te pytanie, czy geometria która jest na papierze musi być zgodna ze stanem faktycznym, czyli jak wyjdzie dobry wynik to koło NIE MOŻE być realnie przekrzywione bardziej?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dziwne jest to, że mechanik twierdzi, że się nie reguluje.
sprawdzenie geometrii to koszt 60zeta, nie majątek.
czasem warto sprawdzić w innym miejscu.

... po prostu przyłóż poziomice do KOŁA.

lbialy

Początkujący
Punktów
0
dziwne jest to, że mechanik twierdzi, że się nie reguluje.
sprawdzenie geometrii to koszt 60zeta, nie majątek.
czasem warto sprawdzić w innym miejscu.

... po prostu przyłóż poziomice do KOŁA.
Dzięki, jutro raz jeszcze sprawdzę z tą poziomicą, w poniedziałek w takim razie podjadę raz jeszcze na geomerię gdzie indziej. Czy jesteś w stanie może odpowiedzieć na to, czy koło może być tak czy siak krzywe niezależnie od jego poprawnej geometrii na papierze?

Do góry Bottom