• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poprawne wyniki zbieżności, a krzywe koło?

lbialy

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że znajdę tu choć jakąś podpowiedź.
Pisząc w dużym skrócie, wczoraj byłem u mechanika, który zrobił w moim aucie (Skoda Yeti 4v4 2011r) zaległą zbieżność, która miała być zrobiona poprzednim razem, przy wymianie tylnich klocków tarcz itp, ale zapomniał, zdarza się.
I teraz na prawdę nie wiem, czy ja przesadzam, czy coś jest nie tak, ale zbieżność i kąty teoretycznie są wyregulowane, auto jedzie super prosto (wcześniej nieco znosiło w prawo) jednak teraz według mnie lewe tylne koło ma większe pochylenie negatywne, mimo, że na papierze pokazuje, że są pochylone praktycznie identycznie? Wygląda to pokazując kolokwialnie tak /<>|
Niżej pokazuję wyniki regulacji oraz zdjęcia jak to realnie wygląda. Czy ktoś, kto się na tym zna, może nakreślić, czy te wyniki są właściwe? Czy może być tak, że wszystko ustawione jest poprawnie, jednak te koło ewedentnie jest bardziej przekrzywione od pozostałych? Na prawdę nie znam się na mechanice, czy przesadzam i powinienem to tak zostawić, czy jednak coś jest nie halo?
Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Oj podstawilbym Ci jakieś bmw na geometrię tylu i przodu żeby wszystkie pola były zielone. Chciałbym to zobaczyć jak ustawisz tył w takim aucie.
nie myśl że nie robiłem, właśnie BMW i po tygodniu jazda dupy od nowa....co zrobić jak teraz taki szmalec robią i rozwiązania z dupy:D. Skoda to nie BMW....tragedia

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
nie myśl że nie robiłem, właśnie BMW i po tygodniu jazda dupy od nowa....co zrobić jak teraz taki szmalec robią i rozwiązania z dupy:D. Skoda to nie BMW....tragedia
No ja nie twierdzę że nie robiłeś i że się nie znasz, broń Boże...
Chodzi mi po prostu o to że w 90 % przypadków samochodów ta regulacja z tylu w ogóle nie idzie. Wszystko zapieczone nawet w młodych autach. I nie mówcie mi że jak jest pomiar poza tolerancją kilka minut, bo więcej tu nie ma to wycinacie tulejki, śruby i robocie wszystko żeby ustawić na zielone pole.
Nie popadajmy w skrajności.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No ja nie twierdzę że nie robiłeś i że się nie znasz, broń Boże...
Chodzi mi po prostu o to że w 90 % przypadków samochodów ta regulacja z tylu w ogóle nie idzie. Wszystko zapieczone nawet w młodych autach. I nie mówcie mi że jak jest pomiar poza tolerancją kilka minut, bo więcej tu nie ma to wycinacie tulejki, śruby i robocie wszystko żeby ustawić na zielone pole.
Nie popadajmy w skrajności.
Umówmy się szczerze, chciało by się jeździć Będziesz Miał Wydatki tylko że bez wydatków i uwierz że miałem takich klientów których już nie mam i nie mam problemu. Macie problem z takimi klientami? U mnie, kto mnie zna, sprawa krótka...wymieniamy to,to i to i robimy geometrię, a jak nie to żegnam. Na tym kończę dyskusję z klientem, ale Wy musicie jeszcze trochę się pomęczyć żeby to zrozumieć, ja już nie. Szanuję swój czas. Tyle w temacie, tam są drzwi i żegnam jegomościa. Panowie, koniec dyskusji i tyle, ja mam takie podejście i nie żałuję. Hajsu do grobu nie zabiorę i raczej pracuję z pasji a nie chęci zarobku i czystego druciarstwa. Pozdrawiam, wolę pograć na gitarze.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
W życiu nie pomyślałbym, że istnieją ludzie, którzy po wizycie w warsztacie i poinstuowaniu co powinno się dalej zrobić, lub coś podobnego, nadal szukali pomocy na forum, zamiast zrobić to, co majster powiedział na żywo.
Jest nawet lepiej.
Są tacy co mieli zrobione to co chcieli, w dodatku za niewielkie pieniądze, i szukali wyceny; bo czuli się oszukani, i uważali ze powinni zapłacić 1/3 tego.

Ale skoro niby niema regulacji KP, to znaczy; że coś jest nie aloo, z lewą stroną bo tam jest różnica 2 stopni, między pomiarem wstępnym, a końcowym.

Do góry Bottom