• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Porada w sprawie wyboru komputera diagnostycznego

ARMOT

Początkujący
Punktów
7
Używałem go kilka razy do cofania zacisków w Passacie b6 audi a4 b8 i dał sobie rade

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Oczywiście że brałbym 100 za wpięcie ale wszystkie kutwy w okolicy biorą po 50 , moża jakaś większa akcja skrzyknięcia wszystkich mechaniorów i elektryków aby brali po 100?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
1. Nie trzeba skrzyknięcia . Wystarczy mieć wiedze oraz dobry sprzęt i jeśli nie masz ASO w promieniu 50 km to możesz brać i 150zl i gwarantuje ze roboty ci nie zabraknie .
2. Co do tych sprzęcików spytaj się czy potrafią skasować błędy np.: w fiatach wyprodukowanych od 2017 r. Odpowiedz : nie potrafią !!! . Tak , nawet takiej trywialnej czynności nie potrafią . To potrafi na ten moment MicroPod 2.0 oraz ponoć texa po wykupieniu dodatkowego abonamentu .
3. Wiec jeśli ktoś ci mówi ze za 3000 nie kupisz nic sensownego to tak jest . Po co wydawać 3000 zł jak można kupić za 250 zł chyba elme'a + laptop , pościągać parę programów z neta i myślę ze będzie to lepszy sprzęt od tego chińskiego ryżu za 3000 zl .

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
jak można kupić za 250 zł chyba elme'a + laptop , pościągać parę programów z neta i myślę ze będzie to lepszy sprzęt od tego chińskiego ryżu za 3000 zl .

Problem w tym że z takimi kombinacjami są wieczne problemy, albo to trzeba tworzyć wirtualne maszyny w systemie, podmienić cracki, instalować patche, system co chwila się wysypuje, program się wysypuje, wszystko się zawiesza, trzeba co chwila resetować komputer, zmieniać sterowniki, podmienić pliki, grzebać w plikach i nigdy nie będzie to aktualne. Czasami szybko coś trzeba a tu nagle sterownik wywala błąd Więc szkoda nerwów z takim kombinowaniem dlatego zestaw samodzielny i niezawodny jak Aitel808 jest niezastąpiony.
Już nie poruszam kwestii legalności takiego laptopa i kar jakie grożą za używanie tego.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
1. Z tym co ty mówisz to przesada . Kupujesz porządnego laptopa np. firmy dell w magnezowej obudowie oraz kilka porządny dysków SSD i masz spokój na wiele lat . A wiele programów jest w wersji darmowej a naprawdę czasami potrafią zrobić więcej niż nawet serwisówka . A jak będziesz w stanie okiełznać takie rzeczy to zresztą tez sobie poradzisz .
2. Na rynek wchodzi pokolenie dzieci smartfon'a które parują swój telefon z kostka wpięta w obd i robi to co ty tylko za darmo . Jeśli myślisz o diagnostyce komputerowej to , albo wchodzisz w to na poważnie albo nie marnuj pieniędzy . Ja sam już widzę ze roboty typu odczytaj błędy i skasuj już się kończą !!! Teraz klienci przyjeżdżają już z wymienionym np.: egr'em i karzą go tylko zaadaptować , albo wpisać kody wtryskiwaczy .
3. Jest pełno filmów na youtube pokazujących ja naprawić pewne rzeczy krok po kroku i jak myślisz ze utrzymasz się na ryku robiąc proste rzeczy przy samochodzie to się myślisz . A żeby robić klientów premium którzy maja w du…. grzebanie pod maska swojego samochodu jesteś za cienki bo tu trzeba być na bieżąco ze sprzętem i wiedzą oraz lokalem , a to kosztuje kupę kasy , której tobie nie chce się zainwestować .

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Kostka kostka ale lep trza miec napakowany informacjami ze szkoly i np. z takiego forum.
Sam wiesz ze glupi sie urodziles i glupi umrzesz bo inni beda wiedziec wiecej.
A ci od kostki czasami podjezdzaja, co z tego ze pokazuje na smartfonie kod bledu, ale nie wie jak go zakwalifikowac czy juz na wymiane jakis tam czesci czy moze tylko skasowac bledy ale czemu un wraca :D

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
2. Na rynek wchodzi pokolenie dzieci smartfon'a które parują swój telefon z kostka wpięta w obd i robi to co ty tylko za darmo . Jeśli myślisz o diagnostyce komputerowej to , albo wchodzisz w to na poważnie albo nie marnuj pieniędzy . Ja sam już widzę ze roboty typu odczytaj błędy i skasuj już się kończą !!! Teraz klienci przyjeżdżają już z wymienionym np.: egr'em i karzą go tylko zaadaptować , albo wpisać kody wtryskiwaczy .

To teraz mnie zwaliłeś z nóg. Ogólnie komputer potrzebowałem głównie do cofania zacisków hamulcowych w celu zmiany klocków, to że przy okazji chcę zarabiać na odczycie i kasowaniu błędów to przy okazji.... Więc teraz nawet nie wiem czy warto ładować nawet 4 tyś do cofania samych klocków, może poprostu pod elektryczne szczęki będę podłączał akumulator i cofał zaciski zamiast robić to komputerem jak i tak na jego pozostałych możliwościach nie zarobię.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
No tak cofnąć cofniesz a co po wymianie albo jak ci błąd wywali?
Co do tych co przyjeżdzają ze swoimi błędami to jeśli mam się cokolwiek wypowiedzieć n/t samochodu to podłączam sam swoi tester i mnie g obchodzi ze u kogoś już zapłacił. Często klienci przyjeżdzają i mówią: był jakis błąd zaworka ale mi skasowali - dużo będzie to kosztować? Trzeba skrzynie wyciągać?
Moja odpowiedz: jakis błąd zaworka aha

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Kasowanie błędów to nie naprawa, psujesz nam opinie jak tak robisz.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Kasowanie błędów to nie naprawa, psujesz nam opinie jak tak robisz.

Nie mówiłem że to naprawa nigdzie, są ludzie którym coś się psuje i chcą wiedzieć co, więc przyjeżdżają do mnie, ja w komputerze wskazuje błąd i jak jestem w stanie to to naprawiam a jak to grubsza sprawa to odsyłam do głębszego mechanika, trochę chyba coś podkręcić chciałeś tylko nie wiem po co..

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Do kasowania błędów to nie potrzeba kompa...:D

Jak taki mądrala jesteś jak kasujesz błędy odłączając akumulator to powiedz jak je odczytujesz ze wskazaniem dokładnie uszkodzenia..??
Jak przyjeżdża klient i chce wiedzieć dlaczego check mu się pali to podłączasz kalkulator, mówisz że musi zostawić auto na 2 dni, po czym zabierasz auto do elektryka który kasuje za naprawę 300zł , zabierasz auto i oddajesz klientowi kasując 700zł, ahh , to tak działasz... przedsiębiorczy jesteś..

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ale żeby tak zaraz na ogólnym forum zdradzać takie tajemnice... ?:eek: panie Tomaszu opanuj się pan trochę...:p:D

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
1. Jak chcesz kupić lancha w dobrej cenie to pogadaj z przedstawicielem hurtowni w której bierzesz towar .
2. Jeryy - kostka plus smartfon plus forum internetowe i w 90% przypadkach wystarczy by samemu naprawić samochód :(

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Mam launcha pro mini, jeśli nie znasz angielskiego to odpuść go sobie, tłumaczenie ma beznadziejne a niektóre marki w ogóle są nie tłumaczone

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Mam launcha pro mini, jeśli nie znasz angielskiego to odpuść go sobie, tłumaczenie ma beznadziejne a niektóre marki w ogóle są nie tłumaczone
No właśnie Launcha x431pro mini chciałem wziąć, ale skoro tak jest z tłumaczeniem to wezmę jednak AUTELA DS808

Do góry Bottom