• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Potrzeba pomoc vw T5 2.5tdi 131km

Dawid2312

Początkujący
Punktów
0
Witam! Czy ktoś z użytkowników jest w stanie opisać dokładnie proces wymiany popychaczy w vw T5 2.5tdi 131km.? Z góry dziękuję. Pozdrawiam

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
To nie jest proste jak np w starym tdi, jak kolega wczesniej mowi pomysl zanim bedzie mina

Dawid2312

Początkujący
Punktów
0
Trochę na mechanice się znam ale sam jeszcze nigdy takiego czegoś nie robiłem. Dlatego mam dylemat. A czy któryś z kolegów ma może jakiś schematy?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie bierz sie, nawet gdybyś wcześniej wielokrotnie robił takie manewry w starych tdi to 2.5tdi w t5 sie nie dotykaj, ciężki silnik i bez blokad i wiedzy narobisz biedy

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Jesli to 2.5 tdi 5cyl BNZ ustaw pierwszy tlok na lewo (patrzac na przod auta) na sama gore GMP ,krzywki walka pierwszego cylindra w pozycji (dolotowy przed nacisnieciem ,wydechowy po nacisnieciu na zawory)po dokreceniu kola zebatego upewnij sie ,ze tak wlasnie jest krecac manualnie silnikiem upewnij sie ,ze nie ma on kolizji.Jesli nie odpali a kolizji brak (zblokowanie silnika) wypnij czujnik walka rozrzadu a kiedy odpali znaczy ze nie ustawiles poprawnie.Wiele razy tak ustawialem w wielu silnikach, auta palily normalnie bez bledow i bez blokad ,niekiedy walki trzeba ustawic na przeplokiwanie np w mercedesach (na pierwszym cylindrze tlok w pozycji GMP krzywki 1cyl na gore) wtedy ,kiedy na 4cyl krzywki sa na pozycji, wydechowe konczac max zamykajac sie a dolotowy zaczynajac otwierac sie.Aby cos naprawic trzeba znac zasade dzialania.Ogolnie bardzo prosty silnik do ustawienia rozrzadu kol zebatych ,zasada dzialania jak kazdy inny czy to na pasku czy to na lancuchu.

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
No nie wiem...ja tez złożyłem na oko bez blokad i nie palił. Silnik dość wymagający. Potrzeba wiedzy i praktyki.
A jeszcze moje pytanie, czemu wymiana popychaczy ? co z wałkiem, panewkami ? krzywki całe ? Gniazda na pompki ok ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Zapewne jeszcze nawet nie podniósł pokrywy ... więc jeszcze nie wie. Ściągnie wałek .. panewki i poleci już z górki :D
Wszystko x5.. włącznie z pompkami, które i tak pewnie będą do regeneracji :D

Przy 2.5 r5 z t5 i pokrewnych to jak mieszanie gołą ręką w gównie...

Dawid2312

Początkujący
Punktów
0
Jak pisze kolega jeszcze nie rozebralem ponieważ nie wiem czy brać się za to sam. Co jakiś czas auto wydaje dziwny odgłos z filtra powietrza. Nie jest co częste, bywa tak że przez cały tydzień jazdy jest ok. Auto ma moc, nie kopci itp. Dlatego wydaje mi się że wiesza się któryś popychacz. Ale wiem że może być różnie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Oddaj do mechanika z faktura ... wyjdzie zdecydowanie taniej. Nowe sruby obowiazkowe ! Chociaz wszyscy to maja w tylku ...

Dawid2312

Początkujący
Punktów
0
Właśnie rozmyslem nad tym. Problem w tym, że tym autem jestem w Niemczech. I do Polski mam 1000km. Myślałem żeby oddać auto w de do naprawy ale jak usłyszałem od mechanika że będę musiał od razu wymienić pasek rozrządu haha ( takie ma pojęcie) i nie był to tylko jeden mechanik to sobie odpuściłem. A już nie wspomnę o cenie takiej usługi

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Wszyscy Ci odradzają ale chcesz to rób. Raczej i tak samochód wyląduje w warsztacie, a koszty wzrosną.

Dawid2312

Początkujący
Punktów
0
I raczej zrobię tak jak panowie piszecie. Dziękuję za porady! Pozdrawiam!

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Przy takiej robocie minimum nowy pasek rozrządu to podstawa. Więc im się nie dziwie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Moj blad :D za pozno bylo... ostatnio jeszcze komus z forum sxhematy kol wysylalem ..

:D ogolnie przy opcji paska musowo sie wymienia stad moje oburzenie :)

Dodatm tylko, ze dosc istotne jest tam wstepne naprezenie kola posredniego , zeby to potem nie chodzilo jeszcze gorzej jak sieczkarnia ... specjalna nasadka i klucz chyba 1.5 nm ... napisze tylko , ze jest duza rozbica kiedy sie robi z kluczem, a bez
...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom