• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Potrzebna odpowiedz doświadczonego mechanika samochodowego.

Maskaarada

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam, w tym roku zamierzam wybrać kierunek mechanika samochodowego. Na początku chciałbym abyście wiedzieli ze od małego sie nie interesowałem autami, chyba ze prędkością i wyglądem aut. Jako iż jestem w klasie 3 gimnazjum jestem zmuszony wybrać wybór dalszej przygody jakiej jest życie. Wybrałem mechanika samochodowego, ponieważ lubie naprawiać rzeczy, mam bardzo dużo energii oraz lubie uśmiech na twarzy klientów, gdy zostanie jest cudo naprawione. Do rzeczy jako uczeń, który się uczy na przeciętnym poziomie miedzy ocenami 2/3/4. Chciałbym wiedziec czy mechanik jest trudnym zawodem, bardziej chodzi mi czy dam sobie poprostu z tym rade, oraz czy z mechanika dam rade się utrzymać. Chciałbym abyście udzielili mi szybkiej odpowiedzi. Z poważaniem. CHCIAŁBYM PODKREŚLIĆ ZE ZAMIERZAM PÓJŚĆ DO TECHNIKUM NA 4 LATA.

Ostatnia edycja:

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Jako nauczyciel w technikum samochodowym życzę powodzenia.

Jeśli jesteś zainteresowany bo nie wiem jakie technikum wybierzesz i jakim sprzętem dysponuje to powiem tyle musisz uczyć się również sam i wymagać od siebie. Patrząc na moich uczniów to z grupy 40 chłopaków jestem w stanie wybrać max 3 którzy mogą być pomocnikiem mechanika. Reszta osób powinna zmienić kierunek.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Najważniejsze sa chęci, zapal do pracy, cierpliwość i zdolność przyswajania wiedzy.
Przerobiłem już kilkunastu ochotnikow to może z dwóch sie nadawali.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia

Maskaarada

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Który kierunek jest łatwiejszy wliczając w to ze mam spore zacięcie do pracy lecz szczerze mówiąc jestem słabym/przeciętnym uczniem. Mechatronik samochodowy czy mechanik samochodowy jest łatwiejszy? Jakbym miał iść już na jeden z tych kierunków na co muszę bardzo uważać, pamiętać i przestrzegać. Zadaje to pytanie, ponieważ jako uczeń 3 gimnazjum chciałbym wybrać ten albo tamten kierunek i nie stracić 3/4 lata, z których nic nie ogarnę, dlatego pytam który i dlaczego jest chociaż trochę łatwiejszy, oraz jakie sa zarobki patrząc na młodego który po zdaniu teorii i praktyki (ucząc się 4 lata w technikum) chce przyjść do pracy?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Twój los jest w Twoich rękach... To czy skończysz technikum samochodowe, zawodówkę czy ogólniaka z dyplomami na 5 nie jest gwarancją, że będzie z ciebie dobry fachowiec. Poziom kształcenia jest niski w stosunku do realnych warunków, a to za sprawą tych wszystkich narzuconych "siatek" w szkolnictwie. Podczas zajęć pozalekcyjnych (np: soboty) dobrze byłoby pogłębiać wiedzę... Ogarniesz się w mechanice przy okazji poznasz podstawy miernictwa i będziesz pogłębiać dalej wiedzę. Także nie jest to łatwy chleb, jak większości laików się wydaje, że auta naprawia się komputerem i kasuje po kilka set złotych...

Maskaarada

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Podczas zajęć pozalekcyjnych (np: soboty) dobrze byłoby pogłębiać wiedzę...
Gdzie najlepiej pogłębiać ta wiedzę ?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Np: w warsztacie pod okiem doświadczonego fachowca

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
To co mechanik + elektronika.

Maskaarada

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
A jeżeli jestem słaby z matmy a z innych przedmiotów idzie mi srednio, to próbować wybrać się na mechanika? Czy może zmienić całkowicie kierunek ze względu na brak hobby, pasji.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Wszystko zalezy od checi i szczescia jak te losy bd sie toczyc. Jesli polegasz tylko na pracy wlasnej to bez matmy fizyki bd ciezko o dobra kase. Jesli masz szczescie czasem lub troche znajomosci mozesz miec wieksze pieniadze. Mechanika i elektronika to nie tylko krecenie srubek czy lutowanie w szkole to sporo liczenia i rozne prawa fizyczne wzory itp. Moze dasz sb rade moze nie a i tak jestes za mlody na podejmowanie decyzji co dalej z zyciem ta szkola cie nie zdefiniuje tylko pierwsza praca i probowanie itd. Wiele osob uczy sie jednego a potem robi cos innego. Nauczyciele tez juz sa inni w sumie sa jak na produkcji.... A czy dasz sb rade w szkole musisz popytac jak duzo wymagaja nauczyciele i sprawdz programy nauczania jakies testy itp potem podejmij decyzje

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Chęci to nie wszystko. Znam chłopaka co sie tym bardzo jaral. Ma majetnych rodzicow, którzy wyszykowali mu warsztat. Były tam tylko 2 auta i oba spier...il, dal sobie z tym spokój

Do góry Bottom