• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Potrzebna pomoc w podłączeniu sprężarki klimatyzacji zexel w audi A6

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Nie jest to autocom ... Używam Autela (http://autel-tech.pl/urzadzenia-profesjonalne/57-mot-pro.html) ten model.Robiłem test całego klimatronika i nic nie ma , czysty bez błędów... A wyświetlacz miga przez chwile

wiem że jest jeszcze opcja ręcznego sprawdzenia tych błędów poprzez wciśnięcie poszczególnych przycisków na panelu klimatyzacji ale nie robiłem tego nigdy i nie wiem jak odczytać te kody ...

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Zrób reset climatronic z funkci interfejsu bo w audi chyba nie zrobisz climatronic

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Chyba ten co ja mam nie ma takiej opcji żeby zrobić mu reset ... A jest jakaś inny sposób żeby to zrobić ?

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam koledzy.Pojawił się nowy problem a mianowicie po jakis kilku dniach pracy na klimatyzacji pali pasek.Po założeniu nowego wszystko działa ja należy a po dwoch dniach znowu zrywa pasek (pali) ma ktos jakieś pomysły ???

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
zgadnij teraz dlaczego kompresora nie bylo. sprezarka sie zaciera albo jest za duze cisnienie lub za slabo napiety a kompresor mocno obciaza ten paseczek.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
I co z tym teraz zrobić ??? Przy załączaniu klimatyzacji na początku słychać lekki pisk który ustaje po jakiejś chwili... już dwa paski założone i dwa zerwane (przepalone) Przy nabijaniu układu były sprawdzane ciśnienia robocze na włączonej klimie i były prawidłowe... Sprężarka była zalana nowym olejem,nowy napinacz,pasek...

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
mówisz będzie trzeba wymienić sprężarkę ???

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Pewnie się zaciera i dlatego była wcześniej dołączona.Nikt by bez powodu klimy z auta nie wyrzucił

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
tak zgadza się... tylko nie było jej wcale.Została zakupiona na olx , zalana nowym olejem i założona.Tylko zdziwiło mnie jedno ze gdy wymieniałem olej to starego oleju nie było prawie nic ... Czy takie objawy mogą wskazywać na zatarcie sprężarki??? bo pochodzi dwa dni i zrywa pasek ...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
tak zgadza się... tylko nie było jej wcale.Została zakupiona na olx , zalana nowym olejem i założona.Tylko zdziwiło mnie jedno ze gdy wymieniałem olej to starego oleju nie było prawie nic ... Czy takie objawy mogą wskazywać na zatarcie sprężarki??? bo pochodzi dwa dni i zrywa pasek ...
:eek: oj nie dobrze że nic nie było oleju, pozostaje ją zdemontować, rozmontować i obejrzeć w środku albo reklamacja

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
po odkręceniu wlewu wyleciała znikoma ilość może 50 ml może nawet nie ...

Chyba nie pozostaje nic jak wymiana sprężarki na inną tylko teraz to loteria albo kupie sprawną albo będzie to samo... Albo regeneracja tej ? tylko czy się opłaca ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
po odkręceniu wlewu wyleciała znikoma ilość może 50 ml może nawet nie ...

Chyba nie pozostaje nic jak wymiana sprężarki na inną tylko teraz to loteria albo kupie sprawną albo będzie to samo... Albo regeneracja tej ? tylko czy się opłaca ?
rozbierz i zobacz jak wygląda w środku

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
wyciagnij czynnik i zobacz jak wyglada dysza oraz zrob jak arni radzi. prawdopodobnie lezala bez oleju i sucha wiec po starcie zaczela sypac alu ze srodka :(

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Dzięki chłopaki za pomoc... Chyba innego wyjścia nie ma jak wyciągnięcie sprężarki i wymiana ...

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam.Sprężarka zatarta i po wyciągnięciu (zaworu rozprężnego ) był cały zawalony opiłkami.Macie jakieś namiary na kogoś kto może zrobić regeneracje sprężarki na śląsku ??? Czy będzie konieczne płukanie całego układu ? jak i czym to zrobić ???

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
plukanie w takim ukladzie wymagane, inaczej - remake ;)
ja robilem sprezarki w kozuchowie - auto-klimat.info

Do góry Bottom