• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powód dlaczego pęką ciągle kolektor wydechowy

DziadekWuj

Nowy
Punktów
0
Panowie, takie pytanie jaki może być powód częstego pękania kolektora wydechowego?
Chodzi o golfa IV 1,8T jakieś 1,5 roku temu zmieniłem turbo bo stare to był kapeć, porządne turbo z gwarancją po regneracji, stare oddałem, konkretny zakład u mnie w mieście i parę miesięcy później świszczy, rzęzi turbo, okazało się że w którymś tam miejscu kolektor pękł. Kupione i wszystko poskładane, nowe uszczelki elring i dobra jest.
Niestety od miesiąca znowu lekko czuje podobne dźwięki, turbo przy ostrym ładowaniu rzęzi i są dwie opcje albo uszczelka jakaś puszcza albo znowu kolektor.
Wtedy kupiłem używkę w dobrym stanie od Leona Top Sport, pytanie dlaczego tak nagle ciągle w tym temacie coś się dzieje?
No chyba że to coś innego, no ale uszczelki elring po 1,5 roku nie będa puszczać chyba?, no albo samo turbo ma żeliwo popękane...
Na razie oczywiście to są dewagacje ale no coś jest na rzeczy.
Dlatego tak pytam w turbo-benzynie jaki może być powód gdyby się okazało że znowu kolektor padł.

DziadekWuj

Nowy
Punktów
0
No na 100% nie wiem ale jest niestety duże prawdopodobieństwo że jest nieszczelny.
Wszystko dopiero będzie rozbierane.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja bym pojechał spowrotem do Wiesia żeby jednak drugą mapę ściągnął z chomika i wgrał przez ten swój kabelek

DziadekWuj

Nowy
Punktów
0
Jakiego Wiesia i co ma wgrać przez kabelek? Tam jest problem mechaniki a nie elektroniki.
Auto ma soft od 2016 roku a nie od wczoraj

Ostatnia edycja:

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Nieszczelność kolektora, ale nie jest powiedziane że jest pęknięty od razu.
Pytanie gdzie to było składane u jakiś Wojtków w szopie czy w normalnym warsztacie?

Do góry Bottom