• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Próba przelewowa wtryskiwaczy VW T3 1.6 TD JX

wezuwiusz3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno
Witam.Czy do wyżej wymienionego modelu da się zrobić miarodajnie dokładną próbę przelewową??.
Próbowałem to robić zgodnie ze wskazówkami znalezionymi w internecie,ale u mnie nie zaobserwowałem ,żeby do menzurek dochodziło paliwo,czyli wniosek że nie ma na przelewach paliwa.Po ściągnięciu przewodów z wtrysków od menzurek ,pokapało z każdej rurki parę kropel ropy.
Czy to jest normalny objaw na wtryskach po regeneracji dla tego silnika?
Próbę robiłem z tej przyczyny,że przy wciśniętym gazie na max i przy ruszaniu ,samochód strasznie kopcił na czarno.
Po paru próbach z przegazówkami ,trochę sie uspokoiło.,ale pozostał problem z podbieraniem oleju ,ponieważ teraz widać że delikatnie spalina zabarwiona jest na szaro i czuć olej .
Turbina jest jeszcze sprawna i czuć kiedy się załancza. Uszczelniacze na zaworach już przepuszczają,ponieważ podczas puszczania z gazu i przy porannym uruchamianiu silnika puszcza siwego bączka.
Co mogę zrobić,żeby ulżyć turbinie ,żeby ją za wcześnie nie wykończyć sadzą.Jakieś przeczyszczenie środkami w szprajach ,którymi fuka się w dolot pomogą??.Na razie większego remontu nie zrobie z braku laku.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Jeśli wiesz ze ciągnie olej to po co szukasz przyczyny dymienie we wtryskach?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
podłączałeś jakiś diagnoskop? sprawdzałeś korekty wtrysków?
czy jak turbo się załącza to znaczy że sprawne?, odkręć przewód intercoolera i zobaczysz jakie sprawne a ty szukasz we wtryskach.
Zrób najpierw turbo a później zobaczysz, jakie spaliny itd. Zapewniam cię że regeneracja turbo jest tańsza od wtrysków.

wezuwiusz3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno
Dzięki za odpowiedzi.Sprawdzałem wtryski ponieważ wyglądało to tak jak by lały.Myslałem że da się to sprawdzić nie odkręcając wtrysków.Trzeba będzie jednak sprawdzić je na stole . Diagnoskopa nie podłączałem bo nie ma pod co podłączyć.Brak komputera w tym modelu.Intercolera zresztą też nie ma.Doloty szczelne ,brak w dolocie od strony zimnej oleju.Z rurki bagnetu oleju nie kopci,więc pierścienie całe.Odma drożna,filtr powietrza suchy,acz kolwiek przybrudzony,ale nie ma tragedi.Samochód po odpaleniu puszcza sobie bączka.Najprawdopodobniej uszczelniacze zaworowe .Na wolnych obrotach nie dymi,dopiero jak mu wcisnę gwałtowniej gaz to zadymi.(wcześniej dymił cały czas,ale po przedmuchaniu turba wysokimi obrotami objawy kopcenia nieco ustały.) Przy stopniowym wciskaniu powolnym gazu ,również nie dymi.Myślę że delikatna jazda po Bieszczadzkich bocznych drogach mu zaszkodziła.Wcześniej też jeżdził na krótkich dystansach,więc to chyba był skutek dymienia.Na końcówce tłumika sucha sadza .
Ile może zjeść silnik oleju na zużytych uszczelniaczach.czy możliwe jest że na 500 km mógł zjeść 0,5 litra oleju.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
To układ wtryskowych starego typu wieC próby przelewów tutaj nie zrobisz.Ile to auto ma przejechane?

Do góry Bottom