• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Praca po godzinach

kamel194

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jestem Praktykantem na drugim roku mechaniki w ZSZ.Jakiś czas temu wujek podsunął mi pomysł czyby nie naprawiać samochodów u siebie w domu mam duży garaż z głębokim kanałem. Zakres napraw polegał by na prostych wymianach klocków tarcz szczęk hamulcowych wymianach amortyzatorów olejów łączników i wielu innych prostych napraw.Mam dostęp do części z hurtowni z dobrym rabatem. I mam do was pytanie jak ruszyć a jednocześnie nie narobić sobie kłopotów

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Zaczynaj od znajomych/wujkow/sasiadow a z czasem beda przekazywac dalej informacje. O jakie klopoty Ci chodzi ?

kamel194

Początkujący
Punktów
0
o kłopoty typu skarbówka itd. Od czasu do czasu ojcu coś naprawiam.Od 3 miesięcy systematycznie staram się uzupełniać się w potrzebne narzędzia typu torxy ampule całe zestawy kluczy nawet specjalistyczne typu ściągacze do sprężyn czy zarabiarka do przewodów hamulcowych

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Ja robie juz z 3 lata w garazu i nie mialem problemow a robie nawet samochody dla policjantow (oczywiscie prywatne). Jezeli twoje miasto ma forum to tam mozesz sie nawet oglosic.

kamel194

Początkujący
Punktów
0
A powiedz mi czy warto na początek zakupić interfejsy diagnostyczne typu vag czy elm bo poważnie zastanawiam się nad tym ponieważ zauważyłem że w Passacie B6 z tyłu tłoczki trzeba cofać za pomocą komputera więc czy warto na początek w to zainwestować może podałbyś swój numer gadu gadu to byś mi coś prywatnie poradził

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
A powiedz mi czy warto na początek zakupić interfejsy diagnostyczne typu vag czy elm bo poważnie zastanawiam się nad tym ponieważ zauważyłem że w Passacie B6 z tyłu tłoczki trzeba cofać za pomocą komputera więc czy warto na początek w to zainwestować może podałbyś swój numer gadu gadu to byś mi coś prywatnie poradził
a masz chodziaz standardowy zestaw do wkrecania tłoczków?:)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Na poczatek raczej Ci to nie potrzebne, chyba ze masz laptopa to mozesz jakis syfny kabel kupic na allegro i zawsze cos w silniku bedziesz mogl usunac. Ps. pisz na priv.

Mateusek zawsze bedzie mogl sobie wyspawac jak ma spawarke

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego, nie licz na renome, zanim ona przyprowadzi ci klienta to bedziesz glodowal ze 3 lata. Reklama sie liczy. Robisz ulotki i oblatujesz co weekend lub po szkole wszystkie parkingi pod marketami i tak do bolu. Na ulotkach piszesz 20% rabatu. Kazda ulotke znaczysz markerem UV zeby nie kopiowali i tylko te z UV respektujesz, reszty nie obslugujesz bo jak posuneli sie do kombinacji ze znizka to i beda trudnymi klientami.

kamel194

Początkujący
Punktów
0
Kolego, nie licz na renome, zanim ona przyprowadzi ci klienta to bedziesz glodowal ze 3 lata. Reklama sie liczy. Robisz ulotki i oblatujesz co weekend lub po szkole wszystkie parkingi pod marketami i tak do bolu. Na ulotkach piszesz 20% rabatu. Kazda ulotke znaczysz markerem UV zeby nie kopiowali i tylko te z UV respektujesz, reszty nie obslugujesz bo jak posuneli sie do kombinacji ze znizka to i beda trudnymi klientami.
Widziałem kiedyś strone ze zleceniami które dają klienci. Co o tym sądzicie.Moim zdaniem jak by spróbować zrobić przez pierwsze 2 tygodnie Rabat 15-20% a dla stałych klientów ten rabat zostawić żeby zachęcać

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Ale kolego zauwaz, ze klient nie bedzie zmieniac tarcz czy lacznikow co 2 tygodnie.

Pytanie czy masz praktyke w warsztacie samochodowym czy w szkole ? Zawsze mozesz w taki sposob klienta sciagnac do siebie.

P

PogotowieSamochodoweUK

Takie strony gdzie ludzie zlecaja cos to w wiekszosci maja ogloszenia typu:

-astra g, do wymiany tarcze, plyn i rozrzad 500zl czesci posiadam.

Takie ogloszenie niech sobie w dupe wsadza. Nikt za takie budzety nie bedzie robil i tobie tez nie radze bo zrobisz z siebie goscia ktoremu mozna narzucac ceny.

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
A i jeszcze jedna zasada nie bierz roboty np. za 50 zl gdzie sie nawkurzasz wiecej niz to warte (np. samochod trup gdzie podnoszac samochod zamiast on isc w gore to idzie prog) nawet jak bardzo Ci sa potrzebne pieniadze, lepiej odmowic i pozyczyc pieniadze od kogos niz pluc sobie pozniej w brode i marznac w garazu. Zalatw sobie piecyk do garazu bo zima dupe sobie odmrozisz ;)

kamel194

Początkujący
Punktów
0
wiem o co chodzi z tym progiem jakiś czas temu do nas na serwis przyjechała stara mazda 91r była tak skorodowana że nawet za belke bałem podnieść tył na podnośniku najazdowym.Co do ogrzewania to mam centralny i w środku zimy jest tak koło 18C w garażu :). A wracając do reklamy tak pomyślałem czy by nie porozpowiadać po znajomych znajomych itd (Reklama dźwignia handlu).Co do prowadzenia warsztatu będe robił tzw karty napraw i będę je automatycznie wrzucał do komputera np jeżeli chodzi o klocki tarcze itd.Narazie mam to wszystko w garażu ale planuje zrobić całe tzw biuro w oddzielnym pomieszczeniu połączony z magazynem na jakieś części itd

Do góry Bottom