• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Primera p12 1.8 - sondy lambda i czujniki wałka

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Witam mam w garażu bardzo ciekawy temat. Nissan Primera p12 1.8 na sterowniku Hitachi z dwoma sondami lambda.
Sterownik zgłasza błędy grzałki sondy:
- Bank 2 sensor 1
- Bank 2 sensor 2

Fizycznie instalacja nie jest przygotowana pod te sondy oraz w kolektorze są tylko dwie. Biorąc pinout z sterownika 1.6 (4 sondy lambda) zapinowałem odpowiednie piny w celach diagnostyki założyłem rezystor i błędy udało się wykasować.

Drugi problem że błąd p0340 czyli dotyczący obwodu czujnika położenia walka rozrządu. Rozrząd został sprawdzony tak samo koło zmiennych faz i solenoid.
Wymieniony czujnik, samochód jeździ bez problemu, mijają dwa dni silnik na zimnym nie chce wkrecac się na obroty, strasznie szarpie co unimozliwa jazdę, na nowo w sterowniku zarejestrowany błąd p0340 lub losowo p0011

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Ciśnienie okej, z ciekawości zerknę ile wystaje napinacz, wiesz może jaką jest bezpieczna wartość ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak był wymieniany rozrząd to napinacz zapadkowy już chyba jest i nie może się cofnąć. nowy wystaje plus-minus 5mm.

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Problem z kostką czujnika, narazie w celach diagnostyki zostało zrobione na samych nowych pinach.

Pozostaje błąd p0011 rozebrałem całą obudowę rozrządu napinacz wystaje jakieś 16mm, ale nie jest luźny w żadnym z punktów. Koło zmiennej fazy po podaniu powietrza w kabel olejowy przestawia się bez problemu

Do góry Bottom