• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Primera p12 1.9 dci problem z dociskiem

Marasam9333

Początkujący
Punktów
0
Witam wszyatkich
Bardzo prosze o porade bo mi juz ręce opadają...
Nissan primera p12 silnik 1.9 dci
120km
Ślizgalo sie sprzeglo wiec oddalem tarcze do zabicia i jest jak nowa. Przy okazji stoczyli mi docisk bo podobno był krzywy. Docisk nastawny ustawili.
I po zamontowaniu sprzegla gdy odpowietrzylem wysprzeglik pedal sprzegla zrobil sie twardy, nie da sie go wcisnąć. Pomyslalem ze moze odwrotnie dalem tarcze sprzegla..
Rozmontowalem dzisiaj znowu sprzeglo i zauwazylem ze wysprzeglik jest lekko "sklepany" jakby docisk stawial opór, pomyslalem ze jak odwroce tarcze sprzegla dluzszym wypustem w strone silnika to nie bedzie zapierac. Skrecilem wszystko i nadal pedał twardy, aż wywala wężyk od wysprzeglika... Bardzo prosze o pomoc co twraz robic. Nie znam sie na tych dociskach, czy gdy kupie uzywany docisk to musze go ustawiac? Czy kozna lupic normalny docisk zeby nie trzebabylo go ustawiac?
Z góry dziekuje za odpowiedzi

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
A co chcesz ustawiać? Cofasz go i po naciśnięciu sprzęgła sam się wyreguluje. Reasumując to pewnie masz sprzęgło sachs?

Zastanawiam się czy ta pięknie obita tarcz nie ma zbyt grubych okładzin. Ja ostatnio tobiłem takie rzeczy w erze poloneza. Nwm. Może to nadal jest modne. Bez urazy.

Marasam9333

Początkujący
Punktów
0
No wlasnie za pierwszym razem gdy odpowietrzalem sprzęgło, pedal moze z 3-4razy ladnie chodzil (az docisk sie ustawił) i od tamtej pory nie ruszy pedal sprzegla..
Myslisz ze zbyt gruba tarcza mogłaby tak zablokowac ?
Czy mozna zastosowac w tym modelu jakis docisk "normalny"
Jutro po raz 3 zdejmuje skrzynie... I to w domowych warunkach, nie za ciekawie

Kolejna sprawa to w koncu która stona idzie tarcza? Dluzsza tulejka (od strony żółtego plastiku) do skrzyni ?

Załączniki

• Screenshot_2018-06-27-23-29-32.png
    Screenshot_2018-06-27-23-29-32.png
    770,8 KB · Wyświetleń: 15

Marasam9333

Początkujący
Punktów
0
Z tego co widze to za pierwszym razem dobrze zalozylem tarcze sprzegla, wiec czemu pedal jest twardy, az wywala wezyk od cisnienia na wysprzeglik...

SCS

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Nowa Sól
A czy docisk zostal dobrze skręcony. I cofnięta sprężynka? Nie wiem jak może się te sprzęgło bez tego dachowych bo zawsze te sprzęgła składam wg procedury. Dociskamy przyrządem docisk do tarczy, szczypcami cofam sprężynkę a dopiero skręcam śruby i ściągam przyrząd. Jak dotąd bez niespodzianek.

Marasam9333

Początkujący
Punktów
0
Ja nic z tym nie robilem, jak oddalem docisk i tarcze do firmy zajmujacej sie tym to oni cofneli mi docisk i 3 sprezynki byly napiete.
Chyba ze zabili mi za grube okladziny, czy da sie gdzies sprawdzic jaka grubosc powinna byc? Szukam od pomad godziny i bez skutków

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
https://www.eurofrance.pl/en_GB/p/Clutch-Disc-1,9-DCI-302054848R-Renault-Laguna-II/64733

https://www.eurofrance.pl/en_GB/p/Clutch-Disc-1,9-DCI-302054848R-Renault-Laguna-II/64733

Part name

Clutch assy, set
Technical condition second-hand
Warranty 21 days
Brand Renault
Model Laguna II 2
Engine 1,9 DCI F9Q D674
Parts manufacturer Dacia / Renault
Part number 8200291842
Vehicle manufacturer part number 7701475974 302054848R
Part numbers of other manufacturers - replacements 624321909 LUK
Disc diameter [mm] 240
No. of spline grooves 21
Disc thickness [mm] 9
Pressure plate friction surface diameter [mm] 240
The set includes disc with pressure plate
Flywheel type dual-mass
Note. If the number of the spare part you need does not match the number in our offer please cite the VIN number entered in the vehicle registrationrd.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Ja cofam docisk na prasie i też tak można.

Zarzuć fotką sprzęgła jak zwalizz skrzynię. Ciekaw jestem jak stoją łapki słoneczka. Im grubsza tarcz tym mniej miejsca będzie na wysprzęglenie.

Swoją drogą tarcz jest często opisana którą stroną powinna być do skrzyni coś w stylu (getribe seite)

Do góry Bottom