• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Primera p12 - 2005 rok benzyna - brak mocy, szarpie i wyje

Dirkon

Nowy
Punktów
1
Witam serdecznie wszystkich,
Posiadam primerke P12 - 1.8 benzyna z LGP, moc 115km z 2005 roku.

Moja primerka powyżej 100km/h wydaje tajemniczy dźwięk/jakby buczenie z okolicy silnika. Nie wiem jak to opisać. Po prostu coś wyje jak kombajn w czasie mucenia. Ale wyje tylko wtedy, gdy gwałtownie wciskam pedał gazu.

Słychać bezpośrednio, naprzeciwko kolumny kierowniczej. Jak wcisnę mocniej pedał gazu, żeby przyspieszyć, silnik zaczyna delikatnie poszarpywać i traci moc. Coraz trudniej idzie rozpędzić auto do 120 i wzwyż.

Na biegu jałowym i mniejszych prędkościach nie ma wycia i nie ma szarpania. Zachowuje się wzorowo..

Problem występuję na gazie i benzynie.

W wakacje czyściłem przepustnice, robiłem adaptacje jej, wymieniłem świecie, nowe (NGK). Również wszystkie filtry, w tym wymiana filtrów lPG oraz kalibracja mapy. Nie dymi jakoś inaczej niż zwykle. Nie ma problemu z rozruchem na zimnym.

Silnik jak to w 1.8, bierze olej, ale zużycie się nie zwiększyło. Nie kopci
Już jestem głupi :) nie wiem co to może być. Stawiam na katalizator, bo podobno od gazu się kat wysusza i zapycha, ale sam nie wiem.

Dirkon

Nowy
Punktów
1
Nikt nie miał może takiego problemu? :(
Szukam odpowiedź i nic znaleźć nie mogę cholera

Na forum nissana też post bez odpowiedzi

Dirkon

Nowy
Punktów
1
No, każdy jak słyszy, że bierze olej i nie ma kompresji na jakimś cylindrze, to mi każą auto na złom oddawać :)
A to auto bierze tyle samo oleju od 7 lat i nie ma kompresji na jednym z cylindrów też tyle lat.

Auto zachowywało się wzorowo i nagle coś takiego, jak powyżej opisałem.
Nie znam za bardzo mechanikow w tym mieście i im nie ufam.

Do góry Bottom