• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem po wymianie licznika New Beetle

Rudy112

Nowy
Punktów
0
Kiedyś dokonywałem podobnej podmianki w moim golfie III więc z ciekawością czytałem rozwój wątku :) a przy okazji korzystając z możliwości sprawdziłem VIN to wygląda na to, że srebrniak z czarnym dachem jest po szkodzie całkowitej.

P

PogotowieSamochodoweUK

NIe no ja wiem co to szkoda calkowita, ale dlaczego ztwierdziles ze ''wyglada na to iz kolega sobie odbudowuje auto po szkodzie calkowitej''?

Piwek

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.newbeetle.pl
Spokojnie, spokojnie... Auto jest przemierzone wzdłuż i w szerz... I możecie wierzyć, albo nie, ale nie wygląda, jak po całkowitej szkodzie :)

Co do licznika, to problem się rozwiązał... prawie sam. Otóż nie do końca da się to zrobić. Można oczywiście licznik po lifcie wsadzić do starego modelu i wszystko jest P&P, ale pod warunkiem, że:

1. wersje produkcyjne sie pokrywają - czyli Europa/Europa, USA/USA
2. Nie da się przełożyć licznika poliftowego z Europy do wersji z USA, gdyż CAN'y się gryzą i ni chu...
3. Można przełożyć poliftowy USA do wersji USA, zmienić tarczkę na europejską i wszystko będzie śmigać, tyle, że trzeba mieć wtedy albo nowy licznik z USA i tarczę z nowego Europa, albo dwa nowe liczniki i złożyć jeden do kupy :( -> troszkę się nie kalkuluje...

Zmiany softów nic nie dają. CAN USA chodzi na innych bitkach niż europejski i dupa. Oczywiście licznik europejski pokazuje nam prędkość, obroty, zużycie itd, natomiast gryzie się z automatem. Reszta funkcji działa.

Reasumując, jeżeli ktoś ma auto bez automatycznej, to generalnie można się pokusić o taką zmianę i wszystko będzie hasać :)

kazikpunk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam. Mam takie pytanie. Czy byłby ktoś w stanie napisać mi które wiersze trzeba podmienić żeby przenieść immo VIN itp ze starego licznika do nowego żeby autko działało bez problemu.
Robiłem coś takiego w Golfie 4 (tzn ktoś mi zrobił po przesłaniu dwóch wsadow).
Liczniki są z wersji UK także nie powinno być problemu z podmiana.

Może być opis metody i wydaje mi się że powinienem dać sobie radę.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy istnieje możliwość włączenia ostrzeżenia o niskim poziomie płynu spryskiwaczy? W Golfie 4 po zamontowaniu czujnika i zakodowaniu licznika był odpowiedni piktogram. A jak jest z new beetle? Szukałem zdjęć itp ale nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

kazikpunk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Próbowałem zgrać eeprom ze starego i nowego i niestety z nowym są jakieś problemy. Program nie może odczytać pinu a nie dostałem go przy zakupie. Czy ktoś ma możliwość wysłania na email wsadu z poliftowego licznika do tdi? Byłbym bardzo wdzięczny gdyż nigdzie nie umiem go znaleźć

Do góry Bottom