• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem po wymianie turbosprężarki TDI

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. W aucie vw touran 1.9 bkc ukręcił się wirnik turbiny. Została założona turbina po regeneracji oraz oczywiście cały układ wyczyszczony. W aucie po wciśnięciu gazu zostaje włączony tryb awaryjny. W komputerze zapisany błąd: 000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition)
P0234 - 000 - - - MIL ON

Zrobiłem logi:
http://vaglogi.pl/log-003_008_011_5izF3w5.html
http://vaglogi.pl/log-003_008_011_2o9Sb.html
Oraz log po zaślepieniu podciśnienia do EGR
http://vaglogi.pl/log-003_008_011_nn4HM4W.html

Panowie proszę o pomoc

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Za prawidłową pracę odpowiada zespół elektrozaworów i pewnie jest uszkodzony.
Taka puszka z przewodami podciśnienia .

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Tak bez patrzenia na logi i zagłębianie się w temat: wykręć śrubkę regulacji (ten ogranicznik, czy jak zwał tak zwał) zmiennej geometrii o 2-3 obroty i będzie chodzić jak złoto :) temat przerabiany w dziesiątkach aut z turbinami "po regeneracji"

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Tak bez patrzenia na logi i zagłębianie się w temat: wykręć śrubkę regulacji (ten ogranicznik, czy jak zwał tak zwał) zmiennej geometrii o 2-3 obroty i będzie chodzić jak złoto :) temat przerabiany w dziesiątkach aut z turbinami "po regeneracji"
turbo przeładowuje wykręcenie ogranicznika nic nie da , pewnie elektrozawór uwalony. Już wiesz czemu twoja sie uszkodziła

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
turbo przeładowuje wykręcenie ogranicznika nic nie da , pewnie elektrozawór uwalony. Już wiesz czemu twoja sie uszkodziła

No spoko, elektrozawór padł akurat jak włożył inną turbinę i nie warto wykręcić jednej śrubki, bo "to nic nie da". Miałem dziesiątki takich właśnie turbin, gdzie była nowa wkładana i nagle nie dmucha tak jak powinna. Więc wybacz, nie wiem jaką masz taktykę w diagnostyce, ale ja najpierw sprawdzam najprostrze rzeczy zanim pół auta wymienię.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
śruba/nakrętka zamalowana, najczęściej na żółto. ruszysz i po gwarancji.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
mikidz założe sie ze padł elektrozawór i uszkodziło jego turbinkę . Nie myślisz ze za duzo zbiegów okoliczności padła turbina potem zawór i nowa zaczęła przeładowywać? Według mnie wszystko zaczęło sie od zaworka . Zderzakiem o którym mówisz regulujesz wstawanie, gruszką ciśnienie. elektrozawór mozna sprawdzic nie trzeba na pałe wymieniać . Rozreguluje sobie turbo niepotrzebnie i potem sam zostanie z problemem.

Do góry Bottom