• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z biegami Citroen C5 III Manual

duch500

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich!
Miesiąc temu kupiłem Citroen C5 III 2.0 benzyna, manual, z hydro, rocznik 2008. Oddałem auto do warsztatu, żeby wykonali wszystko, co mechanik stwierdził przed zakupem (przewód hydro, tarcze tylnie, poduszki silnika etc).
Od tygodnia zwracam większą uwagę na działanie skrzyni biegów i zaczynam się zastanawiać, czy wybierak nie wymagałby wymiany. Objawy, które zauważyłem:
  • Czasami 1. i wsteczny nie wchodzą od razu i trzeba ponownie wcisnąć sprzęgło.
  • Wczoraj po wrzuceniu jedynki i lekkim ruszeniu gałka zeskoczyła do połowy, a przy tym słychać było dźwięk jak przy niewbitym biegu.
  • Poruszanie gałką między biegami jest luźne.
  • Przy wrzuceniu 5., puszczeniu sprzęgła widać, jak gałka opada w stronę luzu, ale bieg pozostaje wbity - tylko gałka “zeskakuje”.
Czy ktoś miał podobne objawy? Czy to typowy problem wybieraka, czy może coś innego w skrzyni? Jak tak szukałem wybieraka w internecie z godzinę to nic nie znalazłem, co sądzicie? Gdzie szukać?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Mam taki wybierak z linkami z 1,6 THP 2013r 80 tys

Do góry Bottom