Witam wszystkich!
Miesiąc temu kupiłem Citroen C5 III 2.0 benzyna, manual, z hydro, rocznik 2008. Oddałem auto do warsztatu, żeby wykonali wszystko, co mechanik stwierdził przed zakupem (przewód hydro, tarcze tylnie, poduszki silnika etc).
Od tygodnia zwracam większą uwagę na działanie skrzyni biegów i zaczynam się zastanawiać, czy wybierak nie wymagałby wymiany. Objawy, które zauważyłem:
Miesiąc temu kupiłem Citroen C5 III 2.0 benzyna, manual, z hydro, rocznik 2008. Oddałem auto do warsztatu, żeby wykonali wszystko, co mechanik stwierdził przed zakupem (przewód hydro, tarcze tylnie, poduszki silnika etc).
Od tygodnia zwracam większą uwagę na działanie skrzyni biegów i zaczynam się zastanawiać, czy wybierak nie wymagałby wymiany. Objawy, które zauważyłem:
- Czasami 1. i wsteczny nie wchodzą od razu i trzeba ponownie wcisnąć sprzęgło.
- Wczoraj po wrzuceniu jedynki i lekkim ruszeniu gałka zeskoczyła do połowy, a przy tym słychać było dźwięk jak przy niewbitym biegu.
- Poruszanie gałką między biegami jest luźne.
- Przy wrzuceniu 5., puszczeniu sprzęgła widać, jak gałka opada w stronę luzu, ale bieg pozostaje wbity - tylko gałka “zeskakuje”.