• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z biegami na postoju a4 b6 avf 1.9 skrzynia 6b HCF

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Witam. Mam nastepujący problem ze sprzegłem ( skrzynia biegów) mianowicie. Na postoju jak wcisne sprzegło i szybko chce dać bieg to jest takie delikatne bujniecie auta do przodu, jakby w momencie wrzucania biegu jeszcze skrzynia nie była wyhamowana. Wystepuje to na każdym biegu a przy wrzucaniu wstecznego slychać takie walniecie. Jeśli wcisne sprzegło chwilke odczekam biegi wchodzą idealnie. Jak było zimniej to jak sie nie rozgrzał samochód to w miejscu był problem z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu dopiero trzeba było odczekać chwile po wcisnieciu sprzegła.

Podczas jazdy biegi wchodzą normalnie. Jest problem tylko jak sie bieg wrzuca z ,,Luzu" . Sprzegło wymienione z listopadzie 2016, olej w skrzyni rok temu, plyn hamulcowy w ukladzie miesiac temu sprzeglo odpowietrzone. Nic to nie pomogło. Dolegliwość pojawila się podczas duzych mrozów tej zimy miedzy czasie wymienialem serwo hamulcowe lecz pewnie to bez znaczenia. Liczę na pomoc bo każdy załamuje rece. Walcze z tematem juz 2 miesiace. Jak ktoś wskaże mi przyczynę to stawiam krate piwa ! Pozdro

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
to to ja też wiem, ale dlaczego? Skoro sprzegło docisk dwumas nowe oryginalne luk-a w listopadzie nowe wsadzone. Wysprzeglik został stary bo w mojej skrzyni idzie na zewnątrz. Szukam przyczyny a to że nie wysprzegla to wiem... dodam że jak bylo chlodniej blisko zera i wtedy na postoju póki sie nie rozgrzało było bardzo ciezko wrzucic szybko bieg bez odczekania i zauwazylem ze wtedy pedal sprzegła pracował jakby ciut ciężej... Teraz jak jest cieplo to biegi juz sie w miare wrzuca jak auto zimne ale bujanie przy szybkim wrzucaniu biegów wystepuje nawet na rozgrzanym silniku, także w dalszym ciągu jest jakis problem KRATA PIWA AKTUALNA !!!

A

Anonymous123

Łożysko takie małe na wale korbowym od strony sprzęgła wymieniales? Wchodzi tam walek sprzeglowy.

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
nie tylko wymieniane było łożysko oporowe, na wałku nie było wymieniane

najgorsze jest to że po wymianie sprzegła wszystko było ok dopóki nie przyszły te mrozy

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Tak dobrze odpowietrzone gdyż pompowanie pedałem nic nie daje mogę 100x i nic to nie da pomaga tylko to jak wcisne go i poczekam z 2 sekundy wtedy jest idealnie

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Mysle że problem tkwi w łożysku oporowym .

Miałem kiedyś podobny problem wywaliło sprężynkę zbezpieczającą
łożysko i ustawiało się krzywo co powodowało opór .

Ostatnia edycja:

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
tylko dlaczego podczas jazdy by było ok? Lożyska oporowego jak się wcisnie to nie słychać. Albo jak mam np wsteczny i przerzucam bieg z wstecznego na 1 lub inny bieg jest wszystko ladnie, dam na luz i wtedy tak jakby po prostu wysprzeglalo z opoznieniem, bo jest to bujniecie delikatne do przodu a przy dawaniu wstecznego uderzenie

którego nie było wczesniej, tak samo po wymianie sprzegła przez 3 miesiace było rownież ok. Może trzeba wydluzyć wysprzeglik? bo u mnie jest wykrecany ten tloczek w tym silowniku. Kazda pomoc jest dla mnie wazna bo poszło ponad 2 tyś na nowe sprzegło i nie chce pchać się w kolejne koszty tylko rozwiazac problem jak najtaniej sie da.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
tylko dlaczego podczas jazdy by było ok? Lożyska oporowego jak się wcisnie to nie słychać. Albo jak mam np wsteczny i przerzucam bieg z wstecznego na 1 lub inny bieg jest wszystko ladnie, dam na luz i wtedy tak jakby po prostu wysprzeglalo z opoznieniem, bo jest to bujniecie delikatne do przodu a przy dawaniu wstecznego uderzenie

którego nie było wczesniej, tak samo po wymianie sprzegła przez 3 miesiace było rownież ok. Może trzeba wydluzyć wysprzeglik? bo u mnie jest wykrecany ten tloczek w tym silowniku. Kazda pomoc jest dla mnie wazna bo poszło ponad 2 tyś na nowe sprzegło i nie chce pchać się w kolejne koszty tylko rozwiazac problem jak najtaniej sie da.
Możesz sprubować wcisnąć sprzegło
Zablokować pedał sprawdz jak się wysprzęglik zachowuje .

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
nie przed wymianą i po wymianie nic takiego się nie działo. Sprzegło i dwumas wymienilem tylko dlatego ze na wolnych obrotach silnik chrobotal tak jakby był luz na dwumasie juz. Dwumas okazął się w porządku jedynie tarcza sprzegła była dość wytarta docisk również był ok. Ale wymienilem juz caly komplet dwumas odsprzedałem bo był sprawny. Na poczatku na to chrobotanie pomagało powolne puszczenie sprzegła jeśli puscilem na luz je bardzo szybko to chrobotalo wystarczylo wcisnąć je jeszcze raz i powolutku puscić i była cisza. Po wymianie ten dzwiek ucichł ale czasem również dalej się pojawia jest cichszy ale slychać go telepie delikatnie autem w tym czasie.

Mechanik.K w listopadzie wsadziłem nowy dwumas + kompletne oryginalne sprzegło Luk-a

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
na pewno ma bo jest cenionym mechanikiem i zna się na rzeczy tu akurat mam pewność ze zamontowanie ok. Poza tym przez 3 miesiace po montażu jezdzilo ok i nagle by coś siadło po takim czasie ? Od tamtego czasu zrobilem 10 tyś przebiegu i wszystko było ok.

Do góry Bottom