• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z biegami na postoju a4 b6 avf 1.9 skrzynia 6b HCF

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Witam. Mam nastepujący problem ze sprzegłem ( skrzynia biegów) mianowicie. Na postoju jak wcisne sprzegło i szybko chce dać bieg to jest takie delikatne bujniecie auta do przodu, jakby w momencie wrzucania biegu jeszcze skrzynia nie była wyhamowana. Wystepuje to na każdym biegu a przy wrzucaniu wstecznego slychać takie walniecie. Jeśli wcisne sprzegło chwilke odczekam biegi wchodzą idealnie. Jak było zimniej to jak sie nie rozgrzał samochód to w miejscu był problem z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu dopiero trzeba było odczekać chwile po wcisnieciu sprzegła.

Podczas jazdy biegi wchodzą normalnie. Jest problem tylko jak sie bieg wrzuca z ,,Luzu" . Sprzegło wymienione z listopadzie 2016, olej w skrzyni rok temu, plyn hamulcowy w ukladzie miesiac temu sprzeglo odpowietrzone. Nic to nie pomogło. Dolegliwość pojawila się podczas duzych mrozów tej zimy miedzy czasie wymienialem serwo hamulcowe lecz pewnie to bez znaczenia. Liczę na pomoc bo każdy załamuje rece. Walcze z tematem juz 2 miesiace. Jak ktoś wskaże mi przyczynę to stawiam krate piwa ! Pozdro

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
No to jak jesteś pewny wykonanej usługi to pozostała wada sprzęgła , wysprzeglik albo dywanik pod pedałem sprzęgła (zdarzyło się kilka razy hehe)
Na marginesie mówiąc miło usłyszeć pochlebne opinie o jakimś tam mechaniku w dobie wszech panującego hejtu

PS. Raz tylko używałem przyrządu i nigdy nic się nie dzialo trzeba tylko być ostrożnym ;):);):)

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
ale na wcisnietym sprzegle auto nie jedize do przodu. Tylko jak wcisnę i szybko chce dać bieg to wtedy jest bujniecie. Wysprzeglika nie wymienialem, zostal stary, ale czy on by mogl powodować takie objawy.

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
A jaka pewność że to wina sprzęgła?

Jak mowie podczas jazdy jest ok. Na postoju po prostu sprzęgło jakby do końca nie wysprzeglalo. W momencie wciśnięcia powinno być wysprzeglone a u mnie dopiero po chwili.. jak było -10to musiałem wcisnąć sprzęgło i poczekać dobrych parę sekund bo trzymał sy chroni zator taka wolna reacja sprzęgła była. ..

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Tak zrobię bo wysprzeglik został stary. Jeden gość mi mówił ze trzeba wyjąć wysprzeglik i go wydłużyć bo u mnie niby jego tłok jest wykrecany i przez to może nie wysprzeglac dobrze

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Jeśli mówisz o płynie hamulcowym to był wymieniany miesiąc temu na ate w całym układzie. Nic to nie dalo

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Hamulce powiem ci ze tak średnio bo bez otwierania zaworów w pompie ABS. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w tym czasie jak mi się to stało miałem wymieniane serwo hamulcowe i gość mi zapowowietrzyl 2x układ hamulcowy potem odpowietrzal go bez vaga. Mówił ze jeśli nikt spregla nie wciskal jak nie było zbiornika z płynem to nIe ma prawa się zapowietrzyc. Dla pewności odkrecalem sam sprzęgło i pompujac sprzęgłem leciał sam płyn wpychalem również plyn w stronę zbiornika lecz również brak efektów. Tak na 70% stało mi się to po tym jak ruszał to serwo i zapowoetezyly się hamulce

Dodam że mam coś takiego ze zwiększa mi się i zmniejsza czasem od tamtej pory ilość płynu w zbiorniku aż tak ze czasem jest cały opocony

Moze tu gdzieś trzeba szukać....

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Jest ktoś z podkarpacia kto by to ogarnął? Mimo że podczas odkrecania opdowietrznika przy wysprzegliku leci sam płyn może być zapowietrzone?

Do góry Bottom