• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami VW Golf 5

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Uwielbiam te "20 lat tak robie" heh

Zgadza się jestem za, a nawet przeciw. Wszystko trzeba robić z głową. Teorie wielkiego spisku.
Forum mechaników, żenada:(

Zeby nie zapowietrzyc ukladu wylewajac plyn nalezy nakrecic zaslepke zamist niszczyc komus weze wysokiego cisnienia swoim druciarstwem. Sa rowniez klamerki z nacieciem po jednej i gumka po drugiej stronie, tak by spokojnie zaslepic koncowke na czas naprawy.

Jakiś ty k...wa elokfętntyyy ciekaw jestem czy tak wszystkim naprawiasz auta zgodnie ze sztuką. Chętnie przyjadę, popatrzę. Pier.... ić każdy potrafi na necie, panie drukarz.

Ostatnia edycja:

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Zgadza się jestem za, a nawet przeciw. Wszystko trzeba robić z głową. Teorie wielkiego spisku.
Forum mechaników, żenada:(

Jakiś ty k...wa elokfętntyyy ciekaw jestem czy tak wszystkim naprawiasz auta zgodnie ze sztuką. Chętnie przyjadę, popatrzę. Pier.... ić każdy potrafi na necie, panie drukarz.
Uderz w stol a druciarz sie odezwie... heh
Jestem perfekcjonista, u mnie kazdy pracuje zgodnie ze sztuka albo szuka pracy. Nie narzekaja, za to dostaja wszystko czego potrzebuja by wykonac swoja prace. Naprawiam tylko dla firm leasingowych i wypozyczalni tu nie ma miejsca na druciarstwo.

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
ja miałem problem tylko raz w grupie vw( dokładnie skoda) używam korków do przewodów bo skoro odkręcam przewody to szkoda je zaginać, szczypać czy inaczej jeszcze piescic:)
pomógł komputer , bo jezdziłem ze 3 razy i efekt był taki jak by z tyłu szczęki były nie wyregulowane... naciskasz i nic po 2/3 ruchu dopiero był efekt... wymieniany były dwa cylinderki i odpowietrzany był cisnieniowo... pod koniec podłączony komp i po problemie... przewody szczelnie uszczelnione korkami i nic nie leciało... ten model tak ma :)

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
ja miałem problem tylko raz w grupie vw( dokładnie skoda) używam korków do przewodów bo skoro odkręcam przewody to szkoda je zaginać, szczypać czy inaczej jeszcze piescic:)
pomógł komputer , bo jezdziłem ze 3 razy i efekt był taki jak by z tyłu szczęki były nie wyregulowane... naciskasz i nic po 2/3 ruchu dopiero był efekt... wymieniany były dwa cylinderki i odpowietrzany był cisnieniowo... pod koniec podłączony komp i po problemie... przewody szczelnie uszczelnione korkami i nic nie leciało... ten model tak ma :)
Jeszcze za czasow kiedy sam prowadzilem warsztat, tez takich zaciskow uzywalem jak powyzej bo nie bylo kasy na zestawy i odpowiednie procedury. I tak bylo do momentu kiedy wrocil mi klient i powiedzial ze jest balon na przewodzie hamulcowym i samochod nie przeszedl przegladu. Moral z tego taki, ze bylo to w miejscu zacisniecia i ewidentnie byla to moja wina. Stracilem 3h na to by to naprawic, dostarczyc na przeglad i przeprosic klienta. I zamiast zarobic, to te 3 godziny zmarnowane jeszcze mnie kosztowaly.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Uderz w stol a druciarz sie odezwie... heh
Jestem perfekcjonista, u mnie kazdy pracuje zgodnie ze sztuka albo szuka pracy. Nie narzekaja, za to dostaja wszystko czego potrzebuja by wykonac swoja prace. Naprawiam tylko dla firm leasingowych i wypozyczalni tu nie ma miejsca na druciarstwo.

Czyli wychodzi na to że jak byś nie miał tych korków lub super zestawów to byś już sobie nie poradził. Bo z twoim rozumowaniem inny sposób jest nie profesjonalny, drukarski jak to ty nazywasz i wszystko co jest inne niż na YouTube jest złe. Czyli pracują u ciebie, nie mechanicy tylko monteży nowych części bez logicznego myślenia. Bo jak k.. ..wa delikatnie zaciśniesz przewód aby tylko przestało kapać to nic mu nie będzie. Ale jak zaciśniesz ostrym morsem jak idiota, że aż soki wychodzą to później są takie myki. Wszystko trzeba robić z głową. Twój bąbel na przewodzie to był pech i wadliwy element, pomogłeś szczęściu i tak by sam się rozwarstwił tylko później.
Jak takich cudów nie było to ludzie nie naprawiali hamulców?
Wystarczy na przewód założyć gumkę od odpowietrznika z zacisku lub mieć zaślepki z nowych pomp, tylko trzeba zbierać i myśleć.
Pracuje się zgodnie ze sztuką, tak jak w każdym zakładzie bez oszustw i kombinacji. Z resztą obejrzyj sobie wiadomość na TVP to zobaczysz.
Chciałbym cię k......wa zobaczyć przy wymianie całego przewodu ham. jak go układasz, czy zwalasz zbiornik i belkę czasami, aby go ze sztuką (czy na sztukę) poprowadzić ;) chętnie zobaczę podaj adres.

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Czyli wychodzi na to że jak byś nie miał tych korków lub super zestawów to byś już sobie nie poradził. Bo z twoim rozumowaniem inny sposób jest nie profesjonalny, drukarski jak to ty nazywasz i wszystko co jest inne niż na YouTube jest złe. Czyli pracują u ciebie, nie mechanicy tylko monteży nowych części bez logicznego myślenia. Bo jak k.. ..wa delikatnie zaciśniesz przewód aby tylko przestało kapać to nic mu nie będzie. Ale jak zaciśniesz ostrym morsem jak idiota, że aż soki wychodzą to później są takie myki. Wszystko trzeba robić z głową. Twój bąbel na przewodzie to był pech i wadliwy element, pomogłeś szczęściu i tak by sam się rozwarstwił tylko później.
Jak takich cudów nie było to ludzie nie naprawiali hamulców?
Wystarczy na przewód założyć gumkę od odpowietrznika z zacisku lub mieć zaślepki z nowych pomp, tylko trzeba zbierać i myśleć.
Pracuje się zgodnie ze sztuką, tak jak w każdym zakładzie bez oszustw i kombinacji. Z resztą obejrzyj sobie wiadomość na TVP to zobaczysz.
Chciałbym cię k......wa zobaczyć przy wymianie całego przewodu ham. jak go układasz, czy zwalasz zbiornik i belkę czasami, aby go ze sztuką (czy na sztukę) poprowadzić ;) chętnie zobaczę podaj adres.
Nie, zgodnie ze sztuka elestyczne przewody cisn nalezy wymieniac raz na 4-5lat w zaleznosci odbspecyfikacji producenta. Zatkalo nie? W Polsce 30lat jezdza bez wymiany.
Gumke z zacisku oblepiona piaskiem? po drugie jak ty to robisz? Na zakonczeniu elestycznego przewodu jest stozek o srednicy 10-13mm jak ty tam wciskasz gumke z 7-8-9mm odpowietrznika? To jak naciagac ludzkiego condoma koniowi.... ni uja nie wejdzie.
J.w. uderz w stol... i ciagle wmowki... heh
11th Avenue New York, NY zapraszam tylko z pojazdem do naprawy lub na coaching 300$ ph. Nie ma nic za free.
Jezeli potrzebujesz pogdybac i poprzeklinac to sa specjalne grupy, tam mozesz wylac swoj jad i frustracje . W Polsce zaczynam juz za 3-4mce w zaleznosci jak sje uwina z budowa. Tylko obsluga flot, zadnych klientow indywidialnych. To jest biznes a nie insytucja pomocy spolecznej ja nienaprawiam, nie sklejam i nie ciulam na uzywkach tylko wymieniam bo na tym zarabia sie pieniadze, po drugie mam 8 slotow na przeglad dziennie i wszystko sie wokol tego kreci.
Tak jak juz ktos wspomnial na tym forum sa mechanicy ktorzy ocieplaja dom od 15lat jezdzac renault 19 i sa tacy ktorzy maja nowe mercedesy, bmki, czy audi i mieszkaja w posiadlosciach. Bywaj

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Wiecie co, w zależności od sytuacji też czasem zaciskam przewody elastyczne ale nie takie wzmacniane w środku. Tak jak pisali w poprzednich postach - myśleć, a jest banalnie prosty sposób i nieszkodliwy dla żadnych przewodów, wystarczy wcisnąć pedał hamulca i pozostawić go wciśnięty wtedy możemy demontować zaciski, przewody czy co potrzebujemy wymienić. Wciśniętym pedałem zamykamy możliwość dostania się płynu ze zbiornika do pompy - robimy podciśnienie. Proste a skuteczne.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Czym zacisnąć przewód elastyczny z zacisku tylniego na czas naprawy żeby nie wylaac dużo płynu?[/QUO
Wiecie co, w zależności od sytuacji też czasem zaciskam przewody elastyczne ale nie takie wzmacniane w środku. Tak jak pisali w poprzednich postach - myśleć, a jest banalnie prosty sposób i nieszkodliwy dla żadnych przewodów, wystarczy wcisnąć pedał hamulca i pozostawić go wciśnięty wtedy możemy demontować zaciski, przewody czy co potrzebujemy wymienić. Wciśniętym pedałem zamykamy możliwość dostania się płynu ze zbiornika do pompy - robimy podciśnienie. Proste a skuteczne.

I to najlepsza metoda ,a autor pytał czym zacisnąć nie zatkać .

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Nie bede sie czepial, moze sie nie znam ale jak zyje nie widzialem jeszcze gumowego weza wysokocisnieniowego bez zbrojenia. Sorry;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie ma 13 mm
:(:(:(:(:(:(:(:(:(

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
dawno temu ze starych przewodów gumowych zrobiłem zaślepki guma odcięta otwór zaspawany albo włożony nit mosiężny można zaślepiać rurki i gumowe a do nowszych tylnych śruba 10 nakrętka zamknięta i oringi ,nigdy nie ściskałem przewodów

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
"Na zakonczeniu przewodu ELASTYCZNEGO jest.... " a ty pokazujesz?
Za czasow kiedy prowadzialem zaklad ojca wymyslilem sobie ze zatrudnie absolwenta, naucze go... bedzie taniej... przyszedl wiec taki po samochowej zawodowce z szamotulskiej. Nowaczyk sie nazywal, jak pamietam... przebral sie i mowie mu 'wcisnij sprzeglo', a on sie pyta "a ktory to pedal? "
kolego, a ty czasem nie po tej samej szkole?;)

Zależy czy włukno czy metal;)
Takie na styl i wiek poloneza to mialy dwie lub jedna warstwe materialu w srodku. Cos lepszego ma zazwyczaj warstwe wlokna i warstwe siatki z metalu. Jednak tego nie widac golym okiem wiec nie wiadomo. Tam gdzie nie ma super cisnien np. motocykle jest gumowy waz w oplocie z wlokna albo z metalu. Dlatego uzytkownicy czesto wymieniaja fabryczne przewody na oplot z metalu.

pierwszy przewód zaciśniesz szczypcami jakie pokazał komar i nic mu nie będzie.
drugi czyli tylny po zaciśnięciu nie wraca do swojego kształtu, gdyż jest wzmacniany metalem.

drugi czyli tylny po zaciśnięciu nie wraca do swojego kształtu, gdyż jest wzmacniany metalem.
Sie popisales, to wzmacniany metalem czy metalowy? Heh

Ostatnia edycja:

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
ja ze starych przewodów hamulcowych poucinałem je zaklepałem końcówki i wkręcam po prostu zaślepiając większosć z nas ma praske do hamulców wystarczy kupić albo odzyskać końcówki pół metra przewodu hamulcowego i po kłopocie

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl

Zgada się, ten mały przy belce jest normalny.

Nie, zgodnie ze sztuka elestyczne przewody cisn nalezy wymieniac raz na 4-5lat w zaleznosci odbspecyfikacji producenta. Zatkalo nie? W Polsce 30lat jezdza bez wymiany.
Gumke z zacisku oblepiona piaskiem? po drugie jak ty to robisz? Na zakonczeniu elestycznego przewodu jest stozek o srednicy 10-13mm jak ty tam wciskasz gumke z 7-8-9mm odpowietrznika? To jak naciagac ludzkiego condoma koniowi.... ni uja nie wejdzie.
J.w. uderz w stol... i ciagle wmowki... heh
11th Avenue New York, NY zapraszam tylko z pojazdem do naprawy lub na coaching 300$ ph. Nie ma nic za free.
Jezeli potrzebujesz pogdybac i poprzeklinac to sa specjalne grupy, tam mozesz wylac swoj jad i frustracje . W Polsce zaczynam juz za 3-4mce w zaleznosci jak sje uwina z budowa. Tylko obsluga flot, zadnych klientow indywidialnych. To jest biznes a nie insytucja pomocy spolecznej ja nienaprawiam, nie sklejam i nie ciulam na uzywkach tylko wymieniam bo na tym zarabia sie pieniadze, po drugie mam 8 slotow na przeglad dziennie i wszystko sie wokol tego kreci.
Tak jak juz ktos wspomnial na tym forum sa mechanicy ktorzy ocieplaja dom od 15lat jezdzac renault 19 i sa tacy ktorzy maja nowe mercedesy, bmki, czy audi i mieszkaja w posiadlosciach. Bywaj

To jest właśnie tok twojego hmmm rozumowania. Dałem tylko przykład o gumce z zacisku bo na sztywny przewód jest idealny i nikt tu nie pisał o piasku. U ciebie jest wszystko sterylne i jonizowane u mnie jest w piasku, błocie, gównie i niech tak zostanie panie amator gawędziarz.
Zobaczymy jak będziesz kosił kasę w Polsce gdzie wszystkim jest za drogo, zaniżanie stawek, nieuczciwa konkurencja, chore przepisy, ekologia, wszystko po to by cię udupić. Nawet floty szukają oszczędności i te twoje wym. przewdów co 5 lat będziesz mógł sobie wsadzić w buty. Rynek cię szybko zweryfikuje, zgadzam się z tobą tak powinno się robić ale trzeba wziąć poprawkę na nasz kraj.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wymieniać przewody co 5 lat? Ciekawa teoria ale moze zasadna. Plyn wymieniam co 5 lat . Olej wymieniam czesciej bo litr na 600 km. Szybko w wydech ucieka

Do góry Bottom