• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z mocą a4 b7 2.0 tdi

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
Czes wszystkim
Od jakiegos czasu walcze z tym silnikiem , problemem jest brak mocy zaraz po odpaleniu, potem wszystko jest ok, nic ,autko rwie sie do przodu. Za kazdym razem jak odpale i ruszm to samo, jak depne to czsem zawory az chca wyskoczyc, Turbo nowe, zawor egr nowy, chlodniczka nowa , zwor podcisnienia nowy, ....... itp.
zostalo mi jeszcze sprawdzic przeplywke, ale nie wiem czy to moze byc problemem, zadneg bledu w sterowniku silnika nie widac. Macie jakis pomysl . Moze ktos mial podobny przypadek.
pozdrawiam Marcin

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Parametry. Ciśnienia, temperatury, przepływy, zapełnienia itd.

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
wiesz czy dam rade sprawdzic te parametry na CDIF3 , bo moze cos pominolem czegos nie zauwazylem ,na co zwrucic uwage...., jeszcze jedno sciagnolem sobie VCDS ale nie mam kabla myslisz ze jest lepszy do grupy vag..
Zapomnialem dodac ze autko przejezdza dosyc krotkie odcinki i srednio co 2 tygodnie musze DPF wypalac..... masakra z tymi 2.0

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Ile musisz czekać ,by moc wróciła ? Podłącz turbo na krótko omijając zawór i sprawdź czy jest lepiej.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tak vcds jest do vw lepszy ale nie jakis sciagany tylko ori. Cdif nie znam ale pewnie tez to co trzeba odczyta. Dpf jak musisz co 2 tygodnie wypalac to znaczy ze jest smietnik

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
Ile musisz czekać ,by moc wróciła ? Podłącz turbo na krótko omijając zawór i sprawdź czy jest lepiej.
Gdzies okolo 30 sekund, ptem wszystko jest ok, ale jeszcze zastanawia mnie jedno dlaczego , po tym czsie nic juz sie niedzieje , auto jedzie i zadnych obiawow nie ma .

Tak vcds jest do vw lepszy ale nie jakis sciagany tylko ori. Cdif nie znam ale pewnie tez to co trzeba odczyta. Dpf jak musisz co 2 tygodnie wypalac to znaczy ze jest smietnik
tu gdzie mieszkam naprawde jezdzie bardzo krotkie odcinki ,nawet nie uzuskuje temperatury 60 stopnni , i mysle ze to tez jest przyczyna , wielu moich kolegow co chwile przyjezdza do mnie wypalac.
sprubuje dzisaj sprawdzic co z tym powietrzem jest nie tak. Podlacze komp. i podzczas jazdy sprawdze parametry.A tego VCDs sciagnelem z strony ADAKO . A jak piszesz o org. to gdzie mozna go kupic.

Ostatnia edycja:

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
Witam Wszystkich
Problem z utrata mocy zaraz po odpaleniu i szybkim ruszniu zostal zalatwiony, nie spodziewalem sie tego ale kolega Machanik podpowiedzial mi co jest przyczyna.
Przy okazji wymienilem tyle czesci , ale trudno nowe to nowe, teraz moze bedzie mniej problemow z silnikem.

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
Tak ,
Nie ma sprawy , wszystko wskazywalo na , EGR , Pocisnienie , Dolot powietrza , ...itp. , a przyczyna to pompa vaccum , nie dawala odpowiedniego cisnienia i dlatego po kazdym odpaleniu przez okolo 30 sek nie bylo mocy.
Pozdrawiam Marcin

Mpawlak57

Początkujący
Punktów
0
Jak chodzi ci o ten hamulec , to niewiedzialem wczesniej , nawet o tym nie pomyslalem , a jek myslisz dlaczego nie powiedzialem ze to vaccum pompa , to jezdzilem autem przez 2 dni , i testowalem czy to jest to na 100 prc. caly cza myslalem ze to problem podcisnienia , jakies wezyki czy cos. teraz jestem bogadszy o jednom wiedze. Te silniki to mistrzostwo .

Do góry Bottom