• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z podświetleniem przycisków sterowania szyb

Jedruszaaa

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z podświetleniem przycisków sterowania szyb w scenicu II. próbowałem zamiast standardowych żarówek zamontować diody 12v ale nie chcą działać, nie wiem czy jest konieczne dodanie jakiegoś rezystora, dodam że nie jestem elektrykiem więc nie mam zbyd dużego pojęcia co i jak powinno być dobrane, żeby działało tak jak powinno.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Tak jak pisze kolega wyżej ważne jest aby odpowiednio wlutować bo dioda przewodzi prąd tylko w jednym kierunku a w drugim go blokuje. I jeżeli masz w kierunku zaporowym to nie zadziała. I drugie z tym rezystorem to najlepiej kupić diodę 12 i się obędzie bez

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
497
Miasto
Wołomin
Dwie wypowiedzi podobnej treści sa zbedne to tylko zamieszanie forum takie moje zdanie.

Jedruszaaa

Początkujący
Punktów
0
Dzięki, diody które mam podobno są na 12v ale próbowałem tak i tak i nie chcą działać, ale wezmę małą żarówkę i sprawdzę czy prąd dochodzi.

Jedruszaaa

Początkujący
Punktów
0
no ok, a jeżeli mam diode 12v i nie wiem ale wydaje mi się że mam coś nie tak z kostką bo prąd jest ale ni mam prądu na stykach od żarówek i potrzebuje inf które styki odpowiadają za podświetlenie ponieważ z płytki nie mogę dopatrzeć się podłączenia.

Do góry Bottom