• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z silnikiem hdi

mktrzy

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam. Zastanawiam się nad zakupem Peugeota 3008 z silnikiem diesla 1,6 ehdi 114 KM ( I rej. 2012). W związku z tym, że jest to moja pierwsza przygoda z francuską motoryzacją zastanawia mnie dziwna praca tego silnika. Autko pali od strzała nic nie kopci jest moc, po uruchomieniu silnik pracuje normalnie - jak zegareczek, a jak wciska się gaz żeby ruszyć przy otwartych oknach słychać dziwnie klekotanie (przy zamkniętych nie jest to aż tak słyszalne), w czasie jazdy na 3-6 biegu już nic nie słychać. Zawsze jeździłem benzyniakami i te silniczki pracowały cicho. Sprzedający twierdzi, że to normalna praca silnika ehdi, a ten dźwięk to wtryski ? Załączam filmik:
Z góry dziękuję za pomoc.

mktrzy

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
6000 zł to koszt części nowych z robocizną ? Czy ewentualnie jest szansa obniżyć koszty naprawy stosujące regenerowane czy też używane. Ten silnik wszędzie zachwalany, że niby tani w eksploatacji, a teraz ręce mi opadły..

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Tak jest tani w eksploatacji o ile nie został zajechany czytaj nabite w pyte kilometrów . Z tego co pamiętam to tam jest Siemens który nie podlega regeneracji .

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Jeżeli przeraża Cię ten koszt to odpuść sobie to auto. Po zakupie zostanie do zrobienia rozrząd (pasek + łańcuch), uszczelnienie pompy oleju, sprzęgło.

mktrzy

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Jeżeli przeraża Cię ten koszt to odpuść sobie to auto. Po zakupie zostanie do zrobienia rozrząd (pasek + łańcuch), uszczelnienie pompy oleju, sprzęgło.
A rozrząd nie jest na samym pasku ? To teraz mam straszny dylemat, ze względu na swoje gabaryty chciałbym większe autko, w obawie przed dużym spalaniem zastanawiałem się właśnie nad chwalonym silnikiem HDI, który bardziej nadaje się do jazdy po mieście niż konkurencja :) Panowie czy możecie polecić mi jakieś większe solidne autko z silnikiem bez wynalazków ?

mktrzy

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Hdi mają specyficzną pracę silnika. Ja bym na twoim miejscu jeździł i się na razie nie przejmował.
Panowie, niestety ogranicza mnie budżet 25 tys. zł :) Oczywiście liczę się z tym że jeszcze 3,0 tys. zł trzeba dołożyć na przygotowanie samochodu do jazdy. Myślałem nad Nissanem QQ 2,0B, ale w tym przypadku ciężko upolować coś zadbanego do 30 tys. zł. Taki Peugeot w tej cenie daje więcej niż konkurencja pięknie wygląda, ma dobre wyposażenie i jest mega ekonomiczny. Dzięki Citrofan za poprawienie humoru :) Wypróbuję jeszcze ze 2 takie ehdi-ki i podejmę ostateczną decyzję :)

mktrzy

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Dałem sobie spokój. Panowie, a co myślicie nad A4 B7 2,0 TDI 07 rok -wersja na jednym wałku, czy warto się tym interesować ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
W tym budżecie kup renault megane III kombi z silnikiem 1.6 16V produkowany w latach 2009-2013 i zagazuj . Gwarantuje będziesz zadowolony .

Do góry Bottom