• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z silnikiem w Fordzie Focusie 1.6

solid23

Nowy
Punktów
0
ęWitam wszystkich serdecznie!

Opiszę Wam swój problem, bo ja jestem zielony w mechanice samochodowej.
Jaka jest pogoda każdy wie. W Łodzi leje od kilku dni niemiłosiernie. Jechałem ostatnio swoją foczką przez ogromne kałuże, nie wiem, czy to jest główna przyczyna mojego problemu, ale do rzeczy.

Jadę sobie prostą ulicą i musiałem skręcić, więc redukcja z trzeciego biegu na drugi i się zaczęło samochód zaczął mi dosłownie skakać, obroty spadły niemiłosiernie, zajęlo mi około 5 sekund zanim doszedłem do około 2100 obrotów , w tym czasie samochód jak już mówiłem dosłownie skakał. Zmieniłem na trójkę i jadę dalej, chciałem sprawdzić co się dzieje jeżeli dodam gazu, doszedłem do 3500 obrotów i samochód zaczął działać tak samo jak po redukcji.

Co to może być?

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Woda zrobila swoje ;) na poczatek porozpinaj wtyczki wszystkie jakie ujzysz i zobacz czy ktoras nie bedzie zawilgocona w srodku, jesli bedzie to oczywiscie trzeba wysuszyc, przewody wysokiego napiecia pozdejmuj i tak samo sprawdz, tylko nie pomyl potem kolejnosci, najlepiej pojedynczo sciagaj. Po tych zabiegach napisz jaki efekt koncowy. Pozdrawiam

Do góry Bottom