• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z ustawieniem zbieznosci passat b6 2007

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Problem z ustawieniem geometri 4 kół vw passat b6 disel 2.0 sport rok prod 2007 zawieszenie ok kierownica lekko skręcona w lewo jak i rownierz ciągnie w lewo czy moze ktos mi pomoc lub dać wskazówki co moze być problemem całe zawieszenie sprawdzone i wymieniony tylni cały wahacz przód tuleja zmieniłem opony z zimowych na letnie nadal ten sam problem drugi warsztat po 2 tygodniach poddał sie i oddał mi pieniadze brak lozow na kierownicy nie zdziera opon ściąga dopiero od 50 km/h dziekuje za każda informacje i post który bedzie mi w stanie pomoc aha bym zapomniał auto bezwypadkowe nie wjechałem w dziurę nie uderzyłem w krawężnik

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
jeszcze jedno - ustaw kierownicę tak jak auto jedzie prosto ( czyli kierownica będzie lekko skrzywiona ) - skręć następnie do oporu w lewo , potem to samo tylko w prawo - licząc dokładnie ile obrotów kierownicy w jedną a ile w drugą stronę będziesz miał - daj znać czy tyle samo czy jest jakaś różnica ( np tyle ile skrzywiona jest kierownica)

czy któryś z tych warsztatów od geometrii pogeometrii przeprowadzał adaptację / zerowanie kąta skrętu kierownicy ?

Ostatnia edycja:

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Ok sprubuje to zrobic z tymi obrotami ale dopiero jutro dzis auto pojechalo na geometrie 3d i moze tam znajda problem jesli chodzi o zerowanie kata kierownicy to niewiem czy takie cos robili ale zapytam jak bede odbieral jutro samochod wielkie dzieki za odpowiedz

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
zadzwoń do nich - niech sprawdzą przy geometrii te skręty i niech zrobią tą adaptację - coś mi się wydaje że problem w staranności wykonania poprzednich geometrii

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Kolezko daruj sobie takie opisy bo wlascicielem jestem od nowosci a jak masz tak pisac to wogule nie pisz lub przejdz na inna strone bo chyba pomyliles te strone z nasza klasa pl

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skad wiesz ze auto nie jest 4 sladem? Jestes pierwszym wlascicielem? Plywajace auto prawo-lewo to kola rozbiezne. Passat ma wielowachaczowe zawieszenie wiec pelna geometria do zrobienia, tyl raczej nie bedzie mial wplywu na takie zachowanie. Gorne mocowanie wachaczy do sprawdzenia, silentblocki, cos musi byc nie tak. Druga sprawa, ustawanie geometrii/zbieznosci na krzywych felgach jest nieskuteczne.

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Dzieki kolego za wiadmosc i dodany post pol godz temu dzwonili z warsztatu ze znalezli przyczyne ktorej dwa poprzednie warsztaty nie mogly znalesc prze 2 tygodnie im to zajelo 5 godzin przyczyna sciagania i lekko skreconej kierownicy bylo pekniecie na rancie wewnatrz lewej alu felgi po zmianie na zapas takrze alu felga ustawienie zbierznosci i kierownicy zajelo ok 30 minut jeszcze raz dziekuje wszystkim za dodane posty i pomocna dlon

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Lol;p przecie podobno zmieniales kola:) Ale tak mysalem ze najprostrze usterki sa najbardziej skomplikowane:)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A "koleszka" napina sie do mnie mimo ze źle mu nie mówie :) ehh... Za malo czasu siedzę w mechanice jeszcze ale już widziałem sporo więc i takie coś by mnie nie zdziwiło i nie sprecyzowałeś czy auto nie było spawane z 2 albo i więcej... i koleszka nie wie że era nk się skończyła teraz jest facebook etc pozdrowienia ślę napinaczom internetowym buźka :-D

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
No niestety takie sa realia w mechanice a ze 2 renomowane warsztaty z gdanska nie potrafia znalesc przyczy peknietej felgi i kaza wymieniac czesc to nie moja wina pozdrawiam duzy warsztat z kartuskiej ktory ma nawet wulkanizacje i oni znalezli a co do opon kolego owszem zmieniali mi opony i felgi peknietej nie zauwarzyli

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Skoro felga pęknięta byla przyczyną ściągania i je zmieniali nawet nie widzac uszkodzenia na innych powinno ustac... Tak na mój rozum..

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Niewiem kolego nie jestem mechanikiem ale zapewne takze ciebie nurtowal by ten problem jak bys byl zwyklym klientem przyjezdzasz na ustawienie zbierznosci bo samochod nagle sciaga i kierownica lekko w lewo skrecona czekasz tydzien i nic poddali sie choc to oni zmieniali kola z zimowych na letnie 2 warsztat czekasz tydzien i nic pomijajac to ze wymienilem czesci od zawieszenia nadal nic i wkoncu ktos znajduje przyczyne moze wybralem zle warsztaty choc opinia o nich przyzwoita wiec dzieki za konwersacje sorry ze sie spielem ale chyba zle cie zrozumialem a auto nigdy nie bylo spawane mam je od nowosci z salonu dzieki i pozdrawiam

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Kurcze ja to powinienem być negocjatorem policyjnym nie mechanikiem niech forum uczy sie ujazmiac osoby zdenerwowane i sfrustrowane ode mnie :) Panie Damianie mimo ze i ja do spokojnych nie należę wybaczam i sie nie gniewam :) i niech pasek służy powodzenia w doborze mechaników (zapraszam do mnie!) :-D pozdrawiam

Danielok

Nowy
Punktów
0
Czasami problem tkwi w oponach!
Też tak miałem jak jeździłem na bieżnikowanych bo chciałem zaoszczędzić.
Teraz staram się unikać kupowania opon używanych, bieżnikowanych i innych tego typu. Po prostu kwestia bezpieczeństwa. No i ostatnie spostrzeżenie. Opona bieżnikowana w popularnym rozmiarze 195/60r14 to wydatek około 120-130 zł. Nowa opona np średniej klasy Kumho jest średnio 50 zł droższa na sztuce - na motointegrator mają obecnie dobre ceny zimówek, powoli wyprzedają zimowe kolekcje, bo wiadomo zima się powoli kończy.

Do góry Bottom