• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2.5TDi Quattro, Problem z ukladem paliwowym.

Dani

Nowy
Punktów
0
Witam, jeżdżę Audi A4 B6 2.5tdi quattro. Z góry zaznaczę, ze jestem posiadaczem tego auta od równo 3 miesiące i jest to moje pierwsze auto, wiec jeszcze wszystkiego nie wiem, jak zrobić, jak naprawić. Opisze moj problem po kolei. Tydzień temu 2km przed domem zapaliła mi się rezerwa, a komputer pokazywać ropy na 80km. Wjechałem na podwórko i czekałem na ochłodzenie turbiny. Nagle zaczęły się falowania obrotów i nagle zgasła. Przekręciłem ją ze dwa razy, ale nie odpaliła. Domyśliłem się, ze brakło paliwa.Na drugi dzień dolałem 3.5 litra i znów nie zaskoczyła. Kolejnego dnia dolałem jeszcze 5litrow i ciągle nic. Przy okazji rozładowałem akumulator. Wczoraj naładowałem akumulator i po jakiś 20sekundach kręcenia miała ochotę odpalić, ale obroty nagle spadły i dalej to samo. Pojawił się tez mały dymek z rury(było czuć przepalona ropę, chyba) Tak 3 razy. Dzisiaj kumpel odkręcił wtrysk żeby zobaczyć czy podaje paliwo. Podaje, ale w trakcie kręcenia mija kilka sekund zaczym poleci ropa. Jaka może być tego przyczyna? Pomóżcie, proszę.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
odkrec przewody przy wtryskach , krec rozrusznikiem az pojawi sie ropa bez babelkow powietrza oczywiscie z emusisz miec paliwo w zbiorniku j/w, mozna pomoc mu samostarterem lub zmywaczem do hamulcow ale v-ke 2.5 ciezko sie odpowietrza, nie polecam ciagac go z uwagi ze jest na pasku.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Proponuje zalać zbiornik paliwem ,sprawdzić działanie pompy elektrycznej oraz system przemieszczania paliwa, jeśli silnik gaśnie lub nie zapala przy niskim poziomie paliwa to znaczy że paliwo w dolnych partiach zbiornika nie jest przemieszczane do pojemnika spiętrzającego. Proces ten odbywa się za pośrednictwem dysz Venturiego które masz zamontowane w zbiorniku na wężach i połączone z pompą.

Dani

Nowy
Punktów
0
Tak, wiem widziałem masę opisów nt odpowietrzania tylko chciałbym, zeby opisał mi to ktoś na chłopski prosty rozum ;)

Do góry Bottom