• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem ze skrzynią Aisin AW TF-80SC

kamilioo11

Początkujący
Punktów
3
Witam,mam problem z skrzynią Aisin AW TF-80SC.Ale od początku,auto to Alfa Romeo 159 2.4 jtdm 200km.Padł mi silnik i zdecydowałem się na zakup drugiego "używanego" Po przełożeniu silnika, skrzyni,zalałem ją nowym olejem zgodnie z zaleceniem producenta,wykonywałem odpowietrzenia na zaworach mechatroniki w każdej pozycji lewarka.Wlałem 0.5l oleju to sprzęgła hydrokinetycznego zanim uruchomiłem silnik.Biegi aktualnie wchodzą z bardzo dużym szarpnięciem,skrzynia nie zmienia biegów na czas,jest też problem z 4 biegiem,potrafi się nie zapiąć i wtedy po dodaniu gazu jest tak jak by się jechało na luzie ale jak zapnie to znów jest szapnięcie.Co może być z tą skrzynią? Od czego polecacie zacząć sprawdzanie? Przed zmianą silnika skrzynia chodziła bez jakichkolwiek problemów.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
.......... Od czego polecacie zacząć sprawdzanie? ................. Od stanu oleju w skrzyni biegów na uruchomionym silniku.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
1. Poziom oleju
2. Konwerter włożony dobrze w skrzynię?

Punktów
13
Na pierwszym miejscu poziom oleju – koniecznie na rozgrzanym silniku i pracującej skrzyni. Jak OK, to sprawdź, czy konwerter dobrze wszedł na pompę oleju – przy swapie łatwo o błąd. Jeśli szarpie i gubi biegi, to może być też problem z mechatroniką albo czujnikami pozycji.

Do góry Bottom