• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem ze spalaniem gazu.

Patryk94

Bywalec
Punktów
1
Witam posiadam meganke 1996r silnik 1.4 b+g kupiłem go niedawno niestety zakup niebył rewelacyjny 1problem to spalanie spala 13l gazu na 100km .. sprawdziłem zalewajac go do pełna wyzerowałem licznik przejechałem 100km i jeszcze raz do pełna weszło niecałe 13 .. ucze sie za mechanika ale dokładnie nwm w czym tkwi problem na moje powinien palic 8/9l w zime mam racje? .. czy to tylko kwestia wyregulowania u gazownika czy moze co innego? prosze o pomoc pozdrawiam.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Witam posiadam meganke 1996r silnik 1.4 b+g kupiłem go niedawno niestety zakup niebył rewelacyjny 1problem to spalanie spala 13l gazu na 100km .. sprawdziłem zalewajac go do pełna wyzerowałem licznik przejechałem 100km i jeszcze raz do pełna weszło niecałe 13 .. ucze sie za mechanika ale dokładnie nwm w czym tkwi problem na moje powinien palic 8/9l w zime mam racje? .. czy to tylko kwestia wyregulowania u gazownika czy moze co innego? prosze o pomoc pozdrawiam.
Zacznij naukę od opisywania problemu, jaka instalacja LPG?, czy tankowano na tej samej stacji? ile pali na PB?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pewnie ma tyle spalic w koncu ma korekty OBD a to że chcesz palić 8/100 to tylko życzenia

S

S-LINE

jak pisze kolega trebor70 wiecej info bo nie wiemy w jaki sposob zaczac ten temat...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
troche dużo pali, regulacja u gazownika pomoże, a jeśli nie będzie chciał chodzić, nie będzie miał mocy to filtry do wymiany, świece a w najgorszym wypadku parownik do wymiany. To są ogólne informacje które mogę ci podać bo nie napisałeś typu instalki

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no właśnie brak danych jaka instalacja , jakiej generacji itp. teraz sa nierewelacyjne warunki wiec może palić duzo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no może szczególnie jeśli instalka jest stara, moja nowa sekwencja w audi 1.6 pali w zimie 11 l :D, ogólnie napiszę jedno - autor tematu powinien jechać do gazownika bo z tymi sprawami nie ma żartów, szczególnie jak się rozszczelni instalke przez przypadek chociażby przy wymianie filtra, a w zamkniętym pomieszczeniu np garażu może być
wybuch.JPG

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Hihi Panie Arni :D przypomniałeś mi jak robiłem coś w bagażniku i gdzieś mi się zruszyło zawór bezpieczeństwa samochód do pełna gazem zalany i 2 dni upuszczałem gaz okazało się że uszczelka na zaworze poszła i nie można było zakręcić.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no niby zbiorniki gazu są bezpieczniejsze niż te benzynowe bo grubsze ścianki i jest zawór upustowy ale jednak jak zacznie uciekać gaz i się zapali to można spanikować, na Słowacji Solarisy na gaz się paliły ponoć z winy wielozaworów o zbyt małej średnicy :D

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ja lubię Solarisy trochę się w nich nadłubałem w Grecji no i oczywiście u nas.:D

Punktów
4
Miasto
Mannheim
Witam Cię kolego moge Ci jakoś pomóc tylko muszę wiedzieć jaką masz inst gazową markę i czy to jest zwykła czy sekwencja POZDRAWIAM!!!!!!!

JAKA TO INST GAZOWA KOLEGO?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ooo klony Miśka i Trebora na forum sie pojawiły :D ale orginał to zawsze orginał

Patryk94

Bywalec
Punktów
1
rok załozenia 2005 ..producent STAKO typ reduktora AT07 .. co jeszcze potrzebne? to niejest sekwencja!

KrejzolGT

Nowy
Punktów
0
Thalia w silniku 1,4 pali około 8 benzyny a ty chcesz aby Meganka paliła tyle gazu ?

sumoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzezawa
mi meganka pali w zimie około 10-11l gazu, zależy czy tatuś przejedzie sie na trasie do pracy czy mama jedzie do pracy na miejscu. Był moment jak paliła około 13l to reguluje się tam skład mieszanki i pomogło :)

Do góry Bottom