• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problemy po awarii turbiny i jej regeneracji.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Opiszę wszystko od początku. Jechałem około 40km/h w tym czasie zaczęło stukać w silniku i dymić na biało a później ukazał się czarny dym i bardzo wysokie obroty. Trwało to ok. 45sek. i samochód zgasł natychmiast. Po wymianie turbiny samochód pracuje na wolnych obrotach nie równo i nie ma mocy. Ma również trudności z zapalaniem jak jest zimny i dymi na biało. Czekam na porady

PS czy jest możliwe że w tym czasie jak z wysokich obrotów nagle zgasł to mógł przeskoczyć pasek rozrządu? Samochód to Fiat Marea 1.9TD 100 98r.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
czyli silnik ci się rozbiegł i chodził do momentu aż wyssała turbina cały olej z silnika tak ? jak go zgasiłeś ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Na moje to po silniku, na bank sie przyarl i to zdrowo.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
95% wg mnie jak napisal kolega wyzej

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
najprostsze i najszybsze rozwiązanie zdjąć miskę olejową i wtedy będziesz miał jasną sytuacje.
Po dodaniu gazu słychać stuki ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Otoz to zdrap miske i panewki do oblukania;) A w zasadzie to juz chyba tylko luzy na nich heheheeh

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Panowie dzięki za porady. Silnik zgasł na raz samoczynnie ponieważ syn nie wpadł na to żeby go zdusić na biegu(młody kierowca). Silnik nie zatarty bo po tym wszystkim ręką się dało wał obrócić. Oleju na wskaźniku coś tam jeszcze było także wszystkiego nie wypalił. Po regeneracji turbiny na zimnym ciężko pali dość mocno dymi i pracuje nie równo. Po dodaniu obrotów tak powyżej 2tyś się praca wyrównuje, nie słychać stuków. Dodam że teraz została wymontowana pompa paliwowa bo dość mocno lała. Czekam na regeneracje;)

P

PogotowieSamochodoweUK

No przeczytaj co piszesz.....

Silnik sie rozbiegal wiec wszedl na dobre 10-12k obrotow jak nie ze 16k.
Przy tych predkosciach temp elementow ciernych tak skacze ze zadne smarowanie zwyklym olejem jest zbedne. Zdejmij panewki i sie dowiesz oc zym mowie. Nie musi sie zatrzec tak ze bedzie go blokowac, ale moze sie przytrzec-moze zle to napisalem ale chodzilo mi o nadmierne zdarcie mechaniczne wszelkiego lozyskowania.

Dodatkowo 90% ze pekl pierscien lub nawet kilka.

Cylindry tez na bank do szlifu bo porezane jak gwozdziem daje glowe uciac.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
PogotowieSamochodoweUK. Mój znajomy miał taki sam przypadek co ja u Laguny II i sama wymiana turbiny pomogła autko mu chodzi jak przed tym zdarzeniem. Więc nie zawsze przy takim czymś dochodzi do zatarcia silnika ;) Oczywiście u mnie nic nie wiadomo ale ta pompa u mnie lała dość mocno więc to może być jej przyczyna. W serwisie też powiedzieli że to może być wina pompy w takim przypadku. Zobaczymy po Świętach jak zamontuje pompę po regeneracji ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Moze...ale moze i nie... ja bym drapalpanewki zanim bym robil pompe bo jak ja zrobisz a nic sie nie zmieni?

Ja mialem auta o rozbieganiu 4 razy z czego 2 mialy az ukrecony wal korbowy, 1 pekniety walek rozrzadu a 1 tak wytarte panewki ze cprawie 0,5mm szczelinomierz sie miescil a korba latala na boki jak szalona.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Ale lejącą pompę i tak trzeba zrobić i tak ;) Jeżeli to nie pomoże będę szukał dalej. Ale mam nadzieje że to jedyna przyczyna i po regeneracji autko będzie śmigać jak nowe ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Sprawdz ze te panewki na wale i walku rozrzadu;) Ile cie to bedzie czasu kosztowac? 5h?

veron28

Początkujący
Punktów
0
najlepiej to goły słupek kupić i wymienić bo ten silnik to napewno już złom

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
miskę olejową można by ściągnąć i oblukać jak to wszystko wygląda

veron28

Początkujący
Punktów
0
w sumie tak, coś czuje że z panewek zostały wióry nie wspominając o łożu i wale

art0

SuperMechanior
Punktów
10
sytuacja w/g mnie- poszedł olej na tłoki i usiadły ....

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
dzisiaj klienta auto robilem, passat 1.8 adr poszła mu uszczelka pod chlodnicą oleju i po drodze zgubił olej, przejechal tak 20 km. Obstawiałem że już po silniku, bardzo się zdziwiłem jak wymieniłem uszczelke sru nowy olej i palimy, poklekotał troche nagrzał sie, popychacze sie uciszyły i klient pojechał zadowolony, a nastawiałem sie juz prawie na wymiane silnika, także to 1.8 vw to mocna konstrukcja. pozdr i wesołych świąt

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Panowie i panie. Zadzwonił mechanik z serwisu do którego oddałem pompę wtryskową i powiedział że od tych wysokich obrotów w środku rozleciał się jakiś wałek czy coś i narobił wielu szkód. Podał cenę naprawy 5tys. zł. To nie wchodzi w grę taka cena. Muszę kupić jakąś używkę. Więc ta pompa musiała być przyczyną nierównej pracy silnika. Napiszę jak coś ruszy do przodu. Pozdrawiam

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
poszukaj w rozbitych anglikach tej pompy

Do góry Bottom