• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problemy po awarii turbiny i jej regeneracji.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Zabrałem pompę z tamtego serwisu całą rokręconą i pojechałem dziś do innego mechanika i stwierdził że zrobi to o wiele taniej bo mówi że coś tam jest sprawne. Sprawdził że żadnej części nie brakuje, coś tam ma wymienić, złożyć i ustawić na maszynie i gotowa będzie na wieczór w sobotę lub poniedziałek.
Pozdrawiam.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Pompa została naprawiona lecz samochód miał takie same objawy co przed naprawą pompy. Później pomierzono ciśnienie i okazało się że na trzech tłokach ciśnienie jest ok a na czwartym brak. Ściągnięto głowicę i okazało się że jest wypalone gniazdo i podpalony tłok. Głowica została naprawiona.

Mam jednak następujący problem z tłokiem: Wszędzie pisze że średnica tłoka wynosi 82mm a mechanik zmierzył i powiedział że średnica mojego tłoka wynosi 81,6mm a tulei 81,7mm. Rok samochodu 98. Czy jest to możliwe że ten 98r. mógł mieć mniejszego tłoka?

PogotowieSamochodoweUK i veron28 gdzie jesteście mechanicy co pisaliście o łożu,wale, wiórach z panewek, pękniętych pierścieniach, gwoździem tartych cylindrach haha. Znawcy..

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Obrażam? Nie wiem skąd wyciągasz takie absurdalne tezy.

Wojtass123

Początkujący
Punktów
0
Nie, nie obniżyłem sobie ciśnienia tym postem tylko jak ktoś go przeczyta to niech wie że to co pisze tych dwóch użytkowników może w ogóle nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Jakbym słuchał tych panów to bym już silnika nie miał ;) Dobrze też żeby tak nie wprowadzali ludzi w błąd jak nie są pewni czegoś. To co mi pisali nie sprawdziło się wcale, a pisząc to wydawał się taki pewny wręcz pyszałkowaty. Jeżeli teraz macie mnie za wroga po tym co piszę i już mi nie udzielicie pomocy w przyszłości to proszę bardzo ;) Jakoś sobie poradzę;) Ale to co napisałem to sama prawda ;] Pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja sie nie gniewam, ale za brak szacunku wciskam magiczny guzik. Pozdrawiam i powodzenia w dalszych przygodach z autami;)
I przepraszam za moje partackie domniemania na temat uszkodzenia, faktycznie nie jestem mechanikiem z zawodu a elektronikiem wiec sam nie wiem co tu robie:D

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Nie, nie obniżyłem sobie ciśnienia tym postem tylko jak ktoś go przeczyta to niech wie że to co pisze tych dwóch użytkowników może w ogóle nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Jakbym słuchał tych panów to bym już silnika nie miał ;) Dobrze też żeby tak nie wprowadzali ludzi w błąd jak nie są pewni czegoś. To co mi pisali nie sprawdziło się wcale, a pisząc to wydawał się taki pewny wręcz pyszałkowaty. Jeżeli teraz macie mnie za wroga po tym co piszę i już mi nie udzielicie pomocy w przyszłości to proszę bardzo ;) Jakoś sobie poradzę;) Ale to co napisałem to sama prawda ;] Pozdrawiam.

Jak bys posluchal kolegow to juz dawno bys mial zdjeta glowice i wiedzial co sie stalo;)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Panowie a o co ten spór? Każdy mechanik wie, że po rozbiegnięciu się silnika sprawdzenie wału pierścieni głowicy to podstawa. Wojtas z tego co piszesz rozumiem, że nie jesteś mechanikiem i proste pytanie, ile silników ci się rozbiegło w życiu lub ile widziałeś? Wydajesz opinie, o których nie masz zielonego pojęcia. A najgorsze jest to, że będziesz myszkować po forach i opisywać jak to udało ci się bez remontu i zaglądania do bebechów odpalić auto i bez skutków ubocznych jeździć sobie dalej. Ale nie pocieszysz się tym długo bo taki wyczyn jaki przeżył twój motorek odbije się w nie długim czasie, tylko ty już o tym nie napiszesz a to z wiadomych przyczyn.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Popieram ludo44. Po rozbiegnięciu się silnika pasuje odkręcić miskę i sprawdzić ciśnienie sprężania. Są szczęśliwe przypadki, że nie ma większych uszkodzeń ale bardzo często kończy się to źle dla silnika. Składa się na to wiele czynników. Niesłuszne jest obrażanie kolegów, którzy twierdzili że silnik jest złom, może tylko ci koledzy powinni wyrażać opinię bez tej 100% pewności o "zgonie" silnika nie widząc go przed sobą.

spawacz

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Tąpkowice (lotnisko Pyrzowice)
PogotowieSamochodoweUK i veron28 gdzie jesteście mechanicy co pisaliście o łożu,wale, wiórach z panewek, pękniętych pierścieniach, gwoździem tartych cylindrach haha. Znawcy..
Trochę nie ładnie jak na Twój początek na forum, co Ty myślisz że każdy jest na każde zawołanie i tylko czeka na forum by odpowiadać, tu kto może to pomaga a nie każdy nawet mistrzowie z długoletnią praktyką nie są alfą i omegą (nie mylić z markami aut) i też czasem potrzebują pomocy. W każdym razie źle zrobiłeś tymi pretensjami, myślę że część forumowiczów będzie Cię teraz ignorowała bo to forum nie jest do obrażania i podważania kompetencji w chamski sposób, to tyle na temat i nie oczekuję odpowiedzi.:mad:

slawi28

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Buxtehude hamburg
www.wismoto.de
No to nowy ma po dupie.;)

Niestety nikt tu znas niema rendgena w oczach, tylko doswiadczenie wieloletnie ktore nielatwo komus opisac tym bardzej jezeli user nie jest w stanie dokladnie i konkretnie opisac obiawy usterki.
To tak samo jak bym napisal lekarzowi tak.. panir doktorze boli mnie tu obok brzucha o tu pod rzebrem no wie pan tu,tu tak kuje no boli....
No i co ma taki lekarz nato powjedziec, moze jest to, a moze nie
Bez komentarzu
:eek:

Do góry Bottom