• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problemy po regeneracji zacisku hamulcowego

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Pacjent Honda Accord VII 4D.
Zrobiłem dzisiaj regenerację tylnego, prawego zacisku. Poszło niby wszystko elegancko, ale gdy wszystko złożyłem pojawiła się nietypowa sytuacja. Otóż na zaciągniętym hamulcu ręcznym można swobodnie kręcić piastą, a na spuszczonym bardzo ciężko. Jest tak jakby odwrotnie. Podnosząc drzwigienke do góry blokuje koło, a na dół gdy cięgnie ją linka ręcznego to cofa tłoczek.

Gdzie szukać przyczyny, gdzie popełniłem błąd ?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Zregeneruj drugą stronę tak samo i problem z głowy. Ręczny będzie u Ciebie działał na odwrót, taki tuning.

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Koledzy widzę bardzo pomocni... Jak się nie znacie lub nie chcecie podzielić się swoją wiedzą to lepiej nic nie piszcie. Dział nazywa się pytanie do mechanika, a nie do pajaca.

Do normalnych użytkowników. Co mogłem źle złożyć w zacisku ?

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Jak nie masz pojecia o pacjencie to się zdjęcia robi przy rozbiorze. Robiac Swapa bez zdjeć to by mi ruski rower wyszedl. Bierz autodate lub inny i szukaj.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nie dość, że szuka pomocy, to jeszcze z ryjem wylatuje.

Normalnie człowiek, który wie, że popełnił błąd, owszem pisze tutaj, ale weźmie też pod uwagę, że tutaj nikt SZKLANEJ KULI nie ma i przez kabel to internetu nie zdiagnozuje problemu.

Zdjęcia w takim wypadku to minimum. Może, ale tez nie musi, ktoś wtedy połapie się o co chodzi.

A wszystko przez YT i filmy z serii zrób to sam, nie piszę tego złośliwie.
Wszystko jest ok do czasu jak to działa po naprawie... kiedy nie chce to już jest problem i takie cyrki.

Kultury trochę i logicznego myślenia.

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Inaczej zapytam. Zacisk mam jak na tym filmiku, posłużyłam mi jako wideoinstruk ja. Co musiałabym źle zrobić, aby drzwigienka hamulca ręcznego chodziłam w drugą stronę. Kryształowa kula już nie potrzebna jeżeli ktoś dobrze zna zasadę działania takiego zacisku.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Napisałem wyraźnie - LOGICZNE MYŚLENIE !

Co komuś po tym filmiku z YT, nawet nie chcę mi się pisać co on tam, za bzdury mówi.

Żeby ktoś zobaczył Twoją prace, to trzeba zrobić jej zdjęcie ... co za tym idzie wklejenie linku od czyjegoś zacisku raczej mało tutaj pomoże, nie sądzisz ?

:D

@toomii76 przełącz z wibracji na najgłośniejszy dzwonek, telefonów od klientów nie usłyszysz :D

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Zakładając, że jesteś mechanikiem to musiales często spotykać się z tego typu zaciskami hamulcowymi, konkretnie zacisk Lucas. Obojętnie czy to zacisk z Hondy czy VW, zasada działania się nie różni. Więc powinieneś mieć jakieś domysły co jest nie tak...

Temat do zamknięcia, dzięki wszystkim za pomoc

Do góry Bottom