Hamulcówka:
Textar (choć z tarczami miałem kilka reklamacji), TRW, Girling, LPR, a jak taniej to Starline (sam w dostawczaku dookoła komina mam i nie ma dramatu), czasami Ferodo. Złe doświadczenia mam z Ferodo. Tarcze Golf IV od początku biły, wymieniona w ramach reklamacji na drugie (uznana reklamacja, auto sobie stało) z identyczną wadą... założyłem TRW i po problemie.
Zawieszenie:
TRW, Moog, Lemforder, Sachs, a jak tanio - Starline, Meyle - unikam DELPHI - łączniki stabilizatora Octavia I / Golf IV dosłownie piszczały aż plomby wypadały z zębów, KYB jak trafisz, Jaguar np. dramat, ale już do VAG spoko.
Elektryka:
DENSO, Bosch, ERA, Elstock, AS, KWP, unikam MagnettiMarelli - szczególnie cewki trafiają się wadliwe, ale i lambdy też.
Zarówki: Narva, Osram i Starline (niereflektorowe)
Filtry:
Kabinówki - Starline, Filtron
Paliwa - DELPHI (Ford TDCi), MAHLE, Knecht (tak, wiem, że to MAHLE, ale inna linia, inne wykonanie tego samego filtra), MANN
Oleju - MANN, Knecht, MAHLE, UFI, FRAM i ostatnio Starline (tańsze niż filtron a ilość materiału większa)
Powietrza - BOSCH, MANN, Knecht. Fram, Starline i sporo OE Ford
Sprzęgła
LUK, SACHS, kiedyś sporo z AD (Made in Turkey)
Płyny:
DOT4 TRW, Textar
Chłodnicze: starline (16zł / 5l za zgodne z G12+)
Oleje: Castrol, Mobil, Motul, LM, MPM, a jak tanio Starline, GM - mam złe doświadczenia z ELF'em.
Chłodnice:
Valeo, Hella (BEHR), Thermotec, Nissens
Węże :
Fagumit, Semperit, Stomil Bydgoszcz
Poduszki / łapy:
SWAG, FEBI
Rozrządy:
INA, Dayco, mam złe doświadczenia z SKF, po wpadkach z zestawami z pompami wody: fiesta 1.8D wykruszone łopaty wirnika, Saab/Opel 1.9 TiD - ukręcony wirnik x3 w okresie <50000km (!)
Uszczelki:
Reinz, Elring, Glaser, a do azjatyckich Payen (dużo robią na OE)
Paski PK:
Dayco, SKF (made by Dayco),
Koła pasowe:
Corteco, Dayco
Napinacze:
SKF, dayco
Przeguby:
GKN, Spidan
Osłony: Pascal
Akumulatory:
Banner, Starline (robi je JCI)
Oświetlenie:
Hella, Magnetti Marelli, Valeo, ale i zdarzyło mi się założyć TYC, który i pasował i dawał nawet dobre światło i tam gdzie trzeba
Wydechy:
BOSAL lub (jak ma być tanio) Płuciennik albo ASMET
Łożyska:
FAG, Timken, Optimal a jak tanio Starline ALE - miałem problem z tylnymi Mondeo MKIII swego czasu, wszystko drogie lub badziewie i brałem z Allegro jakieś najtańsze jakie były i jeździło bez reklamacji.
Nie montuje nic z HART'a, NTY, SKV z Toprana mogę wziąć bagnet do 1.9 TDI i rurkę, albo jakąś pompkę spryskiwacza szyb, taka ostatnia deska ratunku jak LCC (Akusan)