• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Producenci części zamiennych, co montujemy.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
U nas w Polsce twierdzą że to tańszy textar.
Sam jeżdżę na nich i są fajne ale twarde i pylą mocno

P

PogotowieSamochodoweUK

To fakt, pyla cholernie mocno i labia piszczec przy jezdzie do tylu. Mialem Mintexy z serii Pro Sport i do nich tarcze nacinane i wiercone EBC. Auto zatrzmywalo sie dobre 40% szybciej przy ladnej nawierzchni.

Natomiast Brembo przy takim samym deptaniu spalily mi te tarcze i tak teraz mam juz inny komplet:(

michaleeee

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
wahacze mam od MS, bo końcówki drążków i łączniki są już od innych producentów i jestem zadowolony. Cóż powiedzieć? Wahacze zachowują jak na razie swoją sztywność, a już mam przebieg na poziomie 15 tyś kilometrów, więc troszkę ujeździłem. I raczej nie jeżdżę po autostradach, tylko nasza polska, szara, dziurawa rzeczywistość, więc zawieszenie nie ma łatwego życia, a mimo wszystko wytrzymuje.

autospec

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Końcówki drążków Master Sport są powszechnie znane z kiepskiej jakości. Najlepiej kupując zestaw od razu je wyrzucić i zastąpić innymi np Meyle lub idąc wyzęj cenowo czymś z marek premium.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Wracając do mintexów to jeździłem w swoim aucie i faktycznie mycie felg co 2 dni bo czarne. Klienci którzy mają mocniejszą nogę to klocki wystarczały na 10 tys km albo mnie (kończyły się w oczach).

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Panowie jaką macie opinie na temat tarcz hamulcowych do Megane 2 firmy delphi? Znajoma chce coś średniego i tak patrzę że w carsie to mają z łożyskiem w komplecie tylko nie wiem jak to będzie się sprawować? Na tył powinny chyba wystarczyć?

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Panowie, szybkie pytanko. Jakie opinie o częściach do silników firmy MOTIVE? Muszę kupić tłoki po pierwszym szlifie do 1.9 tdi na pompie, a innych firm nic nie ma dostępne.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Jakich firm montujecie części układu klimatyzacji?
Chodzi mi głównie o osuszacze oraz zawory rozprężne.
Mieliście jakiś przypadek niedziałającego nowego zaworu rozprężnego albo unikacie jakichś producentów?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jakich firm montujecie części układu klimatyzacji?
Chodzi mi głównie o osuszacze oraz zawory rozprężne.
Mieliście jakiś przypadek niedziałającego nowego zaworu rozprężnego albo unikacie jakichś producentów?
Poszukaj w necie laser sinex

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Pierwsze słyszę o tej firmie ale z pewnością poczytam.

gerpard

Początkujący
Punktów
0
Panowie, muszę wymienić w mojej skodzie mechanizm podnoszący szybę, nie chcę w to wkładać duże pieniądze. Czy orientujecie się jaka marka ma w miarę wytrzymałe produkty w przystępnej cenie? Z tego co się orientowałem to w dobre ceny ma MAXGEAR, METZGER, SKV. Może coś wiecie? :D

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
MAXGEAR, METZGER, SKV. Może coś wiecie

skv zamontowałem kilka sztuk,BLIC tez,wszystko jeden chinol ale nigdy nie mialem problemow/reklamacji na podnosniki,nawet na HP nic sie nie działo bo czego człowiek ma sie złapać jak niema nic innego w wersji nowej i na juz,sam ryż wszedzie.

Norek4

Początkujący
Punktów
2
Ja osobiście montowałem już dwa razy podnośniki SKV. Za pierwszym razem u żony w aucie, następnie u siebie. W obu przypadkach SKV się spisuje mega dobrze. Z czystym sumieniem mogę polecać.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
SKV są bardzo dobre, również nigdy nie miałem żadnych problemów ani reklamacji.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
My mechanizmy montujemy z firmy Polcar ( pewnie klika dziesiąt rocznie od paru lat ). Było parę reklamacji jak to w chińczyku tylko że w 100% uznane (nawet jak w paczce dostali rolki luzem prowadnice i poszarpana resztę linki).

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
Hamulcówka:
Textar (choć z tarczami miałem kilka reklamacji), TRW, Girling, LPR, a jak taniej to Starline (sam w dostawczaku dookoła komina mam i nie ma dramatu), czasami Ferodo. Złe doświadczenia mam z Ferodo. Tarcze Golf IV od początku biły, wymieniona w ramach reklamacji na drugie (uznana reklamacja, auto sobie stało) z identyczną wadą... założyłem TRW i po problemie.

Zawieszenie:
TRW, Moog, Lemforder, Sachs, a jak tanio - Starline, Meyle - unikam DELPHI - łączniki stabilizatora Octavia I / Golf IV dosłownie piszczały aż plomby wypadały z zębów, KYB jak trafisz, Jaguar np. dramat, ale już do VAG spoko.

Elektryka:
DENSO, Bosch, ERA, Elstock, AS, KWP, unikam MagnettiMarelli - szczególnie cewki trafiają się wadliwe, ale i lambdy też.
Zarówki: Narva, Osram i Starline (niereflektorowe)

Filtry:
Kabinówki - Starline, Filtron
Paliwa - DELPHI (Ford TDCi), MAHLE, Knecht (tak, wiem, że to MAHLE, ale inna linia, inne wykonanie tego samego filtra), MANN
Oleju - MANN, Knecht, MAHLE, UFI, FRAM i ostatnio Starline (tańsze niż filtron a ilość materiału większa)
Powietrza - BOSCH, MANN, Knecht. Fram, Starline i sporo OE Ford

Sprzęgła
LUK, SACHS, kiedyś sporo z AD (Made in Turkey)

Płyny:
DOT4 TRW, Textar
Chłodnicze: starline (16zł / 5l za zgodne z G12+)
Oleje: Castrol, Mobil, Motul, LM, MPM, a jak tanio Starline, GM - mam złe doświadczenia z ELF'em.

Chłodnice:
Valeo, Hella (BEHR), Thermotec, Nissens

Węże :
Fagumit, Semperit, Stomil Bydgoszcz

Poduszki / łapy:
SWAG, FEBI

Rozrządy:
INA, Dayco, mam złe doświadczenia z SKF, po wpadkach z zestawami z pompami wody: fiesta 1.8D wykruszone łopaty wirnika, Saab/Opel 1.9 TiD - ukręcony wirnik x3 w okresie <50000km (!)

Uszczelki:
Reinz, Elring, Glaser, a do azjatyckich Payen (dużo robią na OE)

Paski PK:
Dayco, SKF (made by Dayco),

Koła pasowe:
Corteco, Dayco

Napinacze:
SKF, dayco

Przeguby:
GKN, Spidan
Osłony: Pascal

Akumulatory:
Banner, Starline (robi je JCI)

Oświetlenie:
Hella, Magnetti Marelli, Valeo, ale i zdarzyło mi się założyć TYC, który i pasował i dawał nawet dobre światło i tam gdzie trzeba

Wydechy:
BOSAL lub (jak ma być tanio) Płuciennik albo ASMET

Łożyska:
FAG, Timken, Optimal a jak tanio Starline ALE - miałem problem z tylnymi Mondeo MKIII swego czasu, wszystko drogie lub badziewie i brałem z Allegro jakieś najtańsze jakie były i jeździło bez reklamacji.

Nie montuje nic z HART'a, NTY, SKV z Toprana mogę wziąć bagnet do 1.9 TDI i rurkę, albo jakąś pompkę spryskiwacza szyb, taka ostatnia deska ratunku jak LCC (Akusan)

Do góry Bottom