• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Program do zarządzania serwisem na androida

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
Witam.

Może ktoś namierzył jakiś ciekawy program do zarządzania serwisem. A dokładniej własną flota i np widlakami. Chodzi mi dokładniej o program który będzie przypominał o serwisach, wymianach oleji, itp. Oraz będzie można w nim wpisać jakie materiały użyliśmy - rodzaj oleju do silnika, skrzyni, przekładni, jakie filtry, itp.
Tak co będzie można ustawić interwał czasowy i przebiegu

Pozdrawiam

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
Raczej takiego nie ma. Bynajmniej się nie spotkałem. Mogę pomyśleć i takie coś stworzyć na Androida i ew. jeszcze na Windows Phone. Oczywiście wszystko do ugadania.

A

Anonymous123

A komu by mialo przypominac? Tobie czy klientowi?

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
Mi by miała przypominać. Kiedy jaki sprzęt brać na serwis, wymianę oleju, filtrów, itp.
Tu chodzi głównie o nasze sprzęty

A

Anonymous123

Ja właśnie zleciłem opracowanie takiej strony internetowej do obsługi klienta. Powiększam zakres usług i wymyslilem sobie takie cos, czego nikt u mnie w okolicy jeszcze nie ma. Zasadniczo będzie zbudowana baza klientów i miedzy innymi będzie powiadamianie klienta przez system o terminie wymiany oleju, przeglądu , o aktualnych bonusach czy promocjach i wszystkim innym co się w system wprowadzi. Jednak nie jesteśmy w stanie zrobić powiadamiania o serwisie olejowym po przebiegu tylko po dacie a to się raczej nie pokrywa. Jak staly klient to co wizytę dopisujemy historie napraw i przebieg i mniej więcej jesteśmy w stanie okreslic ale nie w 100%, ale jak ktoś robi tylko olej bo ma w miare nowe auto i nic innego nie wymienia to lipa. Ty u siebie musialbys mieć np. raz w tygodniu wpis przebiegów czy tam moto godzin wszystkich sprzętów , w systemie jest ustawiony limit i powiadomienie np. sms do operatora danego sprzętu. Wszystko jest proste.

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
No dokładnie. Wiesz generalnie nie ma problemu u mnie bo sam se zerkne na motogodzinę w sprzęcie.
A co do samego kalendarza Marku_s to będzie za mało. Bo nie będzie można przypisać do sprzętu np. materiałów. A i żeby sprawdzić co było wcześniej robione to trzeba wertować cały kalendarz.
Dokładnie byłaby potrzebna prosta baza danych.
Znalazłem np. Fuelio programik do wyliczania kosztów tankowania, a i wprowadzania danych jakie serwisy już zrobiliśmy sobie w aucie i za ile. Jest też funkcja przypomnień ale tu to troszkę za słabo działa. Brakuje kilku funkcjonalności. Może wpadł wam w oczy jakiś podobny dobry programik.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Na Androida nie ale wszystko zależy od kasy bo pisanie programu od zera to masę pracy i co za tym idzie kasy a pomysł jest dobry w samym założeniu bo to można rozwinąć na prowadzenie warsztatu itp.tylko dlaczego Android ?

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
Bo potrzebuje to indywidualnie, a tel. zawsze jest przy mnie. Można odpalić na tablecie, symulatorze na kompie. A jakby była możliwość łączenia jeszcze z innymi urządzeniami lub praca sieciowa to już w ogóle byłby wypas.

A tak z innej beczki bo pomysł się rodzi jeszcze inny. A taki programik na kompa?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Żadna praktycznie różnica tyle samo roboty zależy od rozbudowy programu.

Bożydar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
K. Opola
Tylko mi chodzi o jakiegoś gotowca nawet na kompa.
A może ktoś spotkał coś takiego na exela.

Marcin991

Gaduła
Punktów
2
Jakie są wasze doświadczenia z obsługą IT w kontekście małych firm? Zastanawiam się, czy lepiej inwestować w stałe wsparcie, czy wystarczy korzystanie z usług na żądanie. Co polecacie?

Do góry Bottom