• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Programator, start z elektroniką samochodową(programowaniem)

Mechanik987

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry, jako iż chodzę do technikum elektronicznego na 3 roku, i widzę że wiedza którą nam się wbija jest czysto teoretyczna, chciałbym zająć się elektroniką samochodową. Mam stację lutowniczą, mierniki, mikroskop i podstawowe głupoty. Chciałbym coś jako iż jakieś podstawy na temat działania silnika już mam, przede wszystkim zmianę obrotów na biegu jałowym, by można było usunąć EGR lub DPF z układu sterowania silnika bo dużo jest z tym układem szczególnie z EGR problemów a same zawory są drogie. Programowanie sterownika czyli zmiana dawki paliwa, ciśnienia doładowania turbosprężarki... myślę nad czymś za pi razy oko 5 tys. Mam nadzieję że zasięgnę rady starszych... Z góry dzięki ! Zdrowia.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Tu nie ma starszych. Tu są doświadczeni...

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Za 5 tys. to mozesz kupic Xproga.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Akurat usunięcie DPF czy EGR to banał. Ryżowy kess, laptop i darmowa solucja z netu. Potem kopiuj i wklej.
Sęk w tym żeby to zrobić dobrze...

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Nie zrozumiales sensu mojej wypowiedzi, ale nie szkodzi.

Mechanik987

Początkujący
Punktów
0
EGR i DPF to częsty problem, dlaczego nie pozbyć się go na wieki ;) Xprog, widzę że są różne wersje najnowsza 6,26 coś około 1500zł o tą chodzi ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
603
Miasto
Podkarpacie
To co ty chcesz robić nie nazywa się naprawa elektroniki tylko klikanie enterem . Kupujesz dobry sprzęt do czytania sterowników po odb2 , do tego program do wyłączania opcji i klikasz enterem . Jak chcesz to robić porządnie to niestety nie jest takie proste i nikt ci tej wiedzy nie przekaże tylko będziesz musiał ją zdobyć na zasadzie prób i błędów . A i dobre usuniecie egr w wielu przypadka kosztuje więcej niż nowy egr .
Jak chcesz robić elektronikę za naprawdę dobre pieniądze to zacznij naprawiać iphony , sterowniki silnika lub inne rzeczy elektroniczne . Egr , dpf , scr to krok wstecz a nie do przodu , ale jak tak chcesz to do tych 5 tys. dopisz jedno zero i możesz wystartować .

Mechanik987

Początkujący
Punktów
0
Od czegoś trzeba zacząć... Nie od razu wszystko się umie, ale chciałbym coś kupić do nauki z myślą o elektronice, jeszcze nie wiem czego tak naprawdę szukam, dlaczego ? Bo jestem początkujący, to samo miałem z muzyką zaczynałem od saksofonu za 500 zł a teraz gram na instrumencie za 16 tys. Dzisiaj mogę bardzo dużo powiedzieć na ten temat ale gdy zaczynałem ? Nie wiedziałem nic... I tu moje pytanie czy ten xprog nadaję się do pierwszych kroków w celu zrozumienia jak to działa, czy nie ?

Być może zbyt bezpośrednio do tego podszedłem... z tym wyrzucaniem EGR i DPF, zdaję sobie sprawę że to nie są sprawy zero jedynkowe tylko zawiłe epizody, podałem tylko przykład...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Akurat usunięcie DPF czy EGR to banał. Ryżowy kess, laptop i darmowa solucja z netu. Potem kopiuj i wklej.
Sęk w tym żeby to zrobić dobrze...

Nie podpisuję się pod tym, niejest to takie prosciutkie bo niejednego wyjadacza w tych tematach zaskoczył temat w którym miał już niejednokrotnie do czynienia.
Ale przejdźmy do tematu.
Zależy co chcesz czytać i programować,póki co wnioskuję że rozchodzi i się o pamięci FLS. Skoro chcesz modyfikować oprogramowania pod kątem wyłączania podzespołów. 5 klocków tj abonament na 1 urządzenie w takim normalnym świecie a jak chcesz wydać te pieniądze to tylko i wyłącznie sprzęt tzw z zamiennika(wszysy wiemy o jaki chodzi) 5 ci wystarczy żeby kupić coś po dziurze i na stół. Wystarczy się rozejrzeć, jest tego masa i liczyć się z tym że nic swiezszego nie zrobisz bo te zabawki kończą się w granicach 2014r.
Zycze powodzenia a Góra przed tobą jest dość stroma do pokonania, ale jak inni dali radę to ty też. Pozdrawiam ziomali z branży

Do góry Bottom