• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu - wszelkie uwagi mile widziane

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Podłogi nie ocieplać. Zimą od gruntu będzie szło przyjemne 12 st. C . Ogrzać taki obiekt to będzie jakieś 40 zł dziennie przy załozeniu że to będzie węglem. Jeśli to gaz to bedzie drożej - wydać 2 tys zł miesięcznie na ogrzewanie to już będzie czuć w kieszeni. Ciągłe otwieranie i zamykanie bramy to strata ciepła, a wjeżdżające auta z dworu mające temperaturę -15 st C też nie podgrzewają atmosfery w budynku. Ocieplić fundamenty do 1 m głębokości. Lepiej chyba mieć w ciągu kilka bram wjazdowych , tyle ile jest stanowisk. Ja mam 4 bramy ale 6 stanowisk. Wysokość bramy - raczej 4 m wtedy ciężarówka wejdzie- a na nich jest największa kasa z resztą Polska jest w czołówce spedycji w europie. 3 metry szerokości - trochę mało min to 3,5 m.
Posadzka zbrojona prętami/siatką i włóknami które nie są stalowe tylko takie jak do mat żywicznych, zawibrowana i przytarta na gładko z posypką utwardzającą.

Polecam przejechać się po warsztatach i zobaczyć jak to w wygląda w realu, wszystko jest w dużej mierze zależne od tego co będziesz robił. Jeśli to mix - czyli robimy wszystko - skrzynie i kapitaliki silników, elektronika, trochę lakiernictwa, jakiś detailing, konserwacje podwozi , a na koniec myjemy auto klientowi , to niestety to co przedstawiłeś na tej rycinie u góry kompletnie się nie nadaje.
Musisz też wiedzieć, ze na starcie nim zdobędziesz klientów musisz robić wszystko, bo inaczej przeznacz sobie przez pierwsze dwa lata działalności wolne 40 tys zł na dokładanie.

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Na początek będę robił wszystko z czasem myślę o specjalizacji w VAG. Bramy faktycznie powinny być szersze. O naprawie ciężarówek nie myślałem i raczej nie będę ich robił. Grzane będzie gazem.
Co konkretnie wam się nie podoba w tym projekcie?

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Na bank musi robić wrażenie. Ponad milion zł trzeba liczyć , żeby to miało ręce i nogi. Do tego jakaś działka , tylko co tam u góry robić na ponad 300 m2. Ale coś w tym projekcie jest nie halo , bo nie może być bezpośrednio wejście do części socjalnej z części warsztatowej.

GALICY

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
ŁAŃCUT
Witam,
Bardzo mi sie pidoba twoj projekt czy jest możliwość ofladniecia calego warsztatu.
Pozdrawiam
Paweł Galicya auto serwis Łańcut

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
U mnie się koncepcje się pozmieniały. Budynek stoi już nakryty , kończę ocieplenie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nie wiem czy nie dałem dupy z bramami. Zrobiłem je szerokie na 3 m. Mogę teoretycznie to jeszcze poprawić. Bo mam wieniec nad bramami. I tak się zastanawiam. Teoretycznie powinno wystarczyć ale w praktyce będzie trzeba wjeżdżać centralnie na wprost.

Załączniki

• 1E51E0CD-7173-482A-ACE2-02554449E2D2.jpeg
    1E51E0CD-7173-482A-ACE2-02554449E2D2.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 61

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Do pełnej wygody brakować będzie minimum 20cm. Szczególnie jeśli planujesz wjeżdżać autami z dużymi "uszami" czyli lusterkami;]

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Od ściany mam 1.22

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 53

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Powinno Ci wystarczyć. Mi wyszła kolumna podnośnika jakieś 60cm od ściany i się ciasno zrobiło. Moglem zrobić dłuższą halę o metr, ale już po "ptakach" ;)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Na dzień dzisiejszy wyszło ca 300k stan nakryty ocieplony. 216m2 warsztatu i 130m2 socjalu z magazynem.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Murowany. Konstrukcja stalowa pod dach na hali i pyta warstwowa jako pokrycie. Nad socjalem strop terriva i tradycyjny jedno spadowy dach pokryty blachą, strop docieplony 30 cm wełny.
Najbliższe koszta to stolarka alu/pcv 25k, bramy wjazdowe wiśniowski 3x3,5m 4 sztuki 28k

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Jaka posadzka ? Możesz wrzucić foto budynku i wnętrza?

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Posadzki jeszcze nie ma ale będzie Epoksyd. W socjalu podłogówka i płytki na hali zastanawiam się nad grzaniem podłogowym.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Posadzki jeszcze nie ma ale będzie Epoksyd. W socjalu podłogówka i płytki na hali zastanawiam się nad grzaniem podłogowym.
Czyli koszty które podałeś to be wylewki? A prąd, woda i powietrze masz juz zrobione?

Do góry Bottom