• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projektowanie garażu pod podnośnik

Gary1

Początkujący
Punktów
2
Cześć, mam zamiar zamontować sobie Podnośnik Kolumnowy w garażu i zastanawiam się jak go zainstalować aby było najbardziej optymalnie pod wymiary pomieszczenia i funkcjonalności. Biorę pod uwagę podnośnik o szerokości 3400mm, pomieszczenie ma 6200mm długości oraz 5000mm szerokości.

Mam zamiar zainstalować go 350mm od ściany aby móc z jednej strony przejść oraz 1200mm od drugiej aby coś tam przetransportować np wózek narzędziowy lub przenieść jakiś większy element.
Problem mam z wyznaczeniem miejsca położenia tego podnośnika na długości pomieszczenia bo nie jestem pewien jaką wziąć tolerancję na wyznaczenie miejsca kolumn bo biorąc pod uwagę, że największy samochód jaki przewiduję obsługiwać będzie miał 5000mm to pasuje mi zostawić około 800mm przed pojazdem i 40mm za pojazdem. Ale chciałbym się dopytać czy podczas podnoszenia i tego, że ramiona są różnej długości to zrobić korektę i np zamiast postawić podnośnik na środku 5000mm kwadratu wyznaczonego na samochód, postawić podnośnik bliżej ,,tyłu", czy właśnie ta różnica w długości ramion sama w sobie koryguje rozmieszczenie środka ciężkości i wjeżdżając na podnośnik mamy raczej wyznaczony środek auta i przód i tył wystaje +/- tyle samo.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
350mm od ściany aby móc z jednej strony przejść
bardzo blisko. i ciężko przejść przy 35cm- to raczej przeciskanie się.

800mm przed pojazdem i 40mm za pojazdem.
80cm to jeszcze rozumiem. ale 4 cm???
wierzę, że się walnąłeś i miało być 40cm. ale znowu bardzo blisko.

nie podałeś jeszcze ważnego wymiaru- wysokości tego garażu.
ale moim zdaniem to nie ma sensu- za ciasno.

Do góry Bottom