• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o diagnostykę - Focus 1.6 TDCI - brak mocy.

betonix

Początkujący
Punktów
0
Nie bardzo rozumiem co to jest przepływka.
Wczoraj myślałem ,że jest lepiej a dziś myślę że jest coraz gorzej
z pod korka oleju leci biały dymek, śmierdzi spalinami a olej znów jest smolisty
turbo gwiżdże, coś jak uszkodzony wydech dzwoni z pod auta( mam nadzieję że pospawali katalizator (he he))
i kopci coraz bardziej
no i turbinka lekko dymi na jakimś łączeniu wcisk-owym(rozporowym)tuż przed katalizatorem
Ale byłem dzisiaj tym razem w angielskim warsztacie zajmującym się wydechami, od razu przyłożył rękę do wydechu i powiedział, że skoro kopci to przepływ jest ale temperatura spalin jest za gorąca, przypuszcza że to wtryski. Sugerował bym zgłosił się do specjalistów od diesla.
Jutro zdejmę wydech, zobaczę jak chodzi.
Ponieważ na postoju lub biegu jałowym wchodzi na obroty na maxa, a na biegu tylko do 3000obr/min im większe obroty tym większe wibracje na podłodze auta. Kiedy zajechałem do domu złapałem za wydech max 10sek i już było za gorąco w rączkę, a wewnątrz pod palcem jest 1mm sadzy oklejony na około.
Pozdrawiam.

betonix

Początkujący
Punktów
0
Witam. Wypięliśmy cały wydech o turbiny kopciła aż czarno było, zdjąłem przepływomierz prawie nie dymił, ale mocy też nie miał, to było w sobotę założyliśmy przepławkę od Renówki przestał dymić całkowicie, mocy brak. Dziś kupiłem nową oryginalną dymi jak diabli. Mechanik rozkłada ręce jutro ma sprawdzać napięcie na stykach.
A co wy na EGR
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=95937

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
egr chyba łatwo sprawdzić bo to zwykły zawór recyrkulacji spalin, ma za zadanie otworzyć przepływ między kolektorem wydechowym a ssącym i tym samym umożliwić ponowne dopalanie spalin zasysanych częściowo z wydechu. jeśli jest zacięty w pozycji otwartej to to powinno być widać po jego demontażu

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tak zrobię, jutro go sprawdzę.
Swoją drogą ford ma procedurę wypalani dpf-a na postoju , czemu tego nikt nie zrobił ? Czemu nikt nie sprawdzi , czy w oleju , jeśli stan rośnie nie ma diesla . Po wypaleniu , czy dolaniu dopalacza idzie bardzo prosto ,tyłek lekko w górę , wypinasz przewody przy małym zbiorniczku , podpinasz flachę z nowym i samo wleci , przewód starcza aby powiesić na klapie .
No i reset systemu -płynu system melduje kiedy z 1,8l zostaje ca. 0,8 l . Sam reset daje przez dwa-trzy dni oszukać system . Co za szajs lali do zbiornika , pewnie załatwili rozpylacze i trzeba
zacząć od czyszczenia układu paliwowego .

Do góry Bottom