• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o Pomoc 1.8 TFSI Stukanie na Luzie

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Witam.Szukam informacji na temat stukania w okolicach skrzyni biegów na biegu jałowym/luzie podczas postoju.
Do tej pory wymieniłem chyba już wszystko co jest możliwe...Skrzynia (nowa od importera 0km przebiegu), kompletne sprzęgło z dwumasem i łożyskiem oporowym Oryginalnym Audi/VW, wysprzęglik Sachs, poduszki Lemforder...
Po tym wszystkim mam wrażenie że stukanie/terkotanie na luzie jest nawet mocniejsze...wszystkie podzespoły wymieniałem własnymi rękoma, więc wykluczam fuszerkę/oszustwo...
Dźwięk znika po wciśnięciu sprzęgła, bez względu czy ciepły czy zimny motor.
Powoli tracę już siły i wiarę w własne możliwości...wpakowane prawie 8 tyś zł i problem się tylko się pogarsza...
Na starej skrzyni i sprzęgle mam wrażenie że było ciszej...problem pojawił się nagle i walczę z tym już 4 miesiące...
Czasami jest totalna cisza, a czasami stuka tak że aż czuć to na drązku zmiany biegow...
Proszę o opinie.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
chłopie święta są siądź z rodziną przy stole zamiast babrać się w śmierdzącym kanale a auto oddaj do mechanika wyjdzie taniej i szybciej :D

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Byłem już u mechaników i stawiali na Dwumas,Ewentualnie luz na wałku skrzyni...wymieniłem to i to...poprawy zero, a nawet jak wspominałem jest gorzej...

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
no to jeszcze półosie wymień panewki główne i korbowodowe sworznie tłokowe tłoki wałki rozrządu popychacze podłużnicę chłodnicę sterownik dobrze by było podsufitkę i pedalierę wymienić a i wtedy boczki i instalację elektryczną że o makpersonach nie wspomnę i cały wydech najlepiej z kolektorami jak już to wszystko porobisz podjedź do jakiegoś mechanika czy aby wszysko czy jeszcze coś możesz sam zrobić bo jak sam zrobisz to pewniejsze i nie cza płacić za robotę no a na koniec sprzedaj paździerza i kup coś porządniejszego mniej awaryjnego i lepszego choćby francuza albo włocha tylko to już po świętach bo teraz nie zdążysz

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
widzę że na forum "mechaników" można spotkać celebrytów....dla twojej wiadomości...2 zakłady zajmujące się skrzyniami biegów stwierdziły dwumas....po wymianie dwumasy z kompletnym sprzęgłem padło hasło na skrzynie, inne zakłady w tym ASO....
Biegi wchodzą gładko jedym paluszkiem, silnik pracuje aż miło...a stukanie juz mnie wkw...

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
to czemu jedziesz do mechanika tylko po porady a robisz sam własnoręcznie bo nie zrobisz fuszery ile zaoszczędziłeś ?
myślisz że diagnozę dostaniesz online ?
szukasz tu ostatniej deski ratunku więc ją dostaniesz

A najbardziej rozwala mnie to :
"Po tym wszystkim mam wrażenie że stukanie/terkotanie na luzie jest nawet mocniejsze...wszystkie podzespoły wymieniałem własnymi rękoma, więc wykluczam fuszerkę/oszustwo...
iiiiiiiiiihahahahahaa!!!!!!!!!:D:D:D

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Nie wiem jaki dwumas założyłes ale ...pewna firma z górnej półki ma dużo reklamacji

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Nie wiem jaki dwumas założyłes ale ...pewna firma z górnej półki ma dużo reklamacji
dokładnie jak mowisz....LUK...jednak pedał sprzęgła nie drga ani troche, gaszenie i odpalanie w ciszy....a może docisk samonastawny albo tarcza terkocze?

czy założenie samonastawnego docisku bez przyrządu do sprzęgła SAC faktycznie może uszkodzić docisk i zaczynają się jaja ze sprzęgłem?
po montażu brało idealnie na dole...teraz zaczyna już mniej, więcej w połowie...a najechane może 10 tyś km....uszkodziłem docisk robiąc to bez przyrządu?

Ostatnia edycja:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jeśli masz doświadczenie i zrozumiesz zasadę działania takiego sprzęgła przyrząd nie jest niezbędny...

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
żeby poznać zasady i zrozumieć trzeba będzie wydać następne 8 tyś a potem następne albo po prostu oddać auto do naprawy ;)
do mechanika :D
bo czasy poradników adama słodowego rodem z teleranka się skończyły :p

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Jeśli masz doświadczenie i zrozumiesz zasadę działania takiego sprzęgła przyrząd nie jest niezbędny...
docisk cofnięty na max (sprężynki ściśnięte) i przykręcałem do dwumasu powoli po jednym obrocie klucza na krzyż....zjebałem?

żeby poznać zasady i zrozumieć trzeba będzie wydać następne 8 tyś a potem następne albo po prostu oddać auto do naprawy ;)
do mechanika :D
bo czasy poradników adama słodowego rodem z teleranka się skończyły :p
nie wiem czemu ale mam wrażenie że jesteś jednym z tych którzy zabijają w takich forach tylko czas i wkur...innych swoimi durnym komentarzami....hejty to oznaki słabości kolego...stara ci nie daje czy o co ci chodzi? że sam wszystko robię i szukam podpowiedzi?
wydałem swoje pieniądze to raz....a dwa jestem samoukiem i mogłem gdzieś popełnić bład przy montażu właśnie sprzęgła SAC.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
ja się naśmiewam a hejtujesz ty ale popieram ucz się ucz pamiętaj że wszystkiego się nie nauczysz bo jeszcze się taki nie narodził co by wszystkie rozumy tego świata pozjadał a nauka kosztuje i to duuuużo czasem zbyt wiele z tego powodu nie piekę chleba nie szyję gaci nie robię bziaki w betoniarce i kiełbasy pracuję w swoim fachu zarabiam a to czego nie umiem zlecam fachowcom na przykład leczenie zębów u stomatologa zamiast kombinerek z wózka narzędziowego sata powodzenia życzę a jak już stracissz zbyt wiele czasu i pieniędzy zajmij się zarabianiem na to wszystko co powinni robić inni a czas wolny poświęć swojej kobiecie żebym nie musiał ja tego robić :p:D

ja się już tu naczytałem różnych próśb i wołań o pomoc w sprawach różnych pyknięcio pstryknięć pukanio tykania piskanio grzechotania i innych bzdur i śmiać mi chce z tego bo konkretna diagnoza w trybie online po prostu jest niemożliwa i rozpisywać się można bez końca a z doświadczenia wiem że przyczyn może zawsze być wiele na przykład luz osiowy wału korbowego choć to zdarzyło mi się tylko dwa czy trzy razy w życiu widywałem zbyt długie śruby które waliły tylko w określonych warunkach pracy więc chłopie weź lepiej oddaj auto do mechanika niech zrobi a jeśli się boisz oddać auto w fachowe ręce bo bezgranicznie wierzysz w to że ty zrobisz lepiej to jesteś w błędzie co już udowodniłeś

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
stać go przecież phiii on to lubi i chce tylko się pobawić pomajsterkować wszystko tylko żeby sam zrobić choćby nie wiem co takie modelarstwo rzeźbiarstwo fajne hobby na pewno odstresowujące ja na przykład lubię polutować jakiś wzmacniacz czy ostatnio dac z spdif na analog i nie ważne że za pół ceny mogę kupić lepiej wykonany może nawet o lepszych parametrach po prostu lubię podłubać

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
ja się naśmiewam a hejtujesz ty ale popieram ucz się ucz pamiętaj że wszystkiego się nie nauczysz bo jeszcze się taki nie narodził co by wszystkie rozumy tego świata pozjadał a nauka kosztuje i to duuuużo czasem zbyt wiele z tego powodu nie piekę chleba nie szyję gaci nie robię bziaki w betoniarce i kiełbasy pracuję w swoim fachu zarabiam a to czego nie umiem zlecam fachowcom na przykład leczenie zębów u stomatologa zamiast kombinerek z wózka narzędziowego sata powodzenia życzę a jak już stracissz zbyt wiele czasu i pieniędzy zajmij się zarabianiem na to wszystko co powinni robić inni a czas wolny poświęć swojej kobiecie żebym nie musiał ja tego robić :p:D

ja się już tu naczytałem różnych próśb i wołań o pomoc w sprawach różnych pyknięcio pstryknięć pukanio tykania piskanio grzechotania i innych bzdur i śmiać mi chce z tego bo konkretna diagnoza w trybie online po prostu jest niemożliwa i rozpisywać się można bez końca a z doświadczenia wiem że przyczyn może zawsze być wiele na przykład luz osiowy wału korbowego choć to zdarzyło mi się tylko dwa czy trzy razy w życiu widywałem zbyt długie śruby które waliły tylko w określonych warunkach pracy więc chłopie weź lepiej oddaj auto do mechanika niech zrobi a jeśli się boisz oddać auto w fachowe ręce bo bezgranicznie wierzysz w to że ty zrobisz lepiej to jesteś w błędzie co już udowodniłeś

Słyszałem opinie od mechanika o biciu osiowym wału...ale co to ma do wciskania sprzęgła? poza tym koło pasowe pracuje jak powinno, rozrząd pracuje cicho...a jak stoję pod autem dzwięk pojawia się bezpośrednio pod sprzęgłem...lekko przesuwam ucho w prawo na miskę olejową...cisza...
szukałem wady w wydechu, jakiejś pierdoły która mogłaby bić razem z pracą silnika...ale jak to się ma do tego że stuki/terkot znika po wciśnięciu sprzęgła...

stać go przecież phiii on to lubi i chce tylko się pobawić pomajsterkować wszystko tylko żeby sam zrobić choćby nie wiem co takie modelarstwo rzeźbiarstwo fajne hobby na pewno odstresowujące ja na przykład lubię polutować jakiś wzmacniacz czy ostatnio dac z spdif na analog i nie ważne że za pół ceny mogę kupić lepiej wykonany może nawet o lepszych parametrach po prostu lubię podłubać

żebyś wiedział że to moje hobby...i jest to pierwsza usterka która mnie już wkur...mam wrażenie że albo dałem dupy z tym dociskiem albo już dostałem wadliwy...chyba że jest tu zaufany mechanik z trójmiasta bądź okolicy to chętnie odstawię auto ....

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
na prawdę musi to ktoś z doświadczeniem osłuchać to jedyna metoda klepanie literek nie zastąpi fachowego doświadczonego ucha i intuicji wiem ze trudno o takiego ale nie m wyjścia

Do góry Bottom