• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przełożenie silnika Mondeo MK3

masi77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dzień dobry.
Szukam pomocy w temacie przekładki silnika. Mam Mondeo MK3 z 2002 r 18. 110km, w którym padł silnik. Znalazłem anglika z 2004 1.8 ale o mocy 125km. Pytanie czy da się to bez problemów przełożyć. Dostałem kilka sprzecznych informacji od na 100 % nie będzie działać do brać i zakładać w ciemno. Silniczek kosztuje 2000 zł bardzo bym nie chciał wywalić tych pieniędzy w przysłowiowe błoto.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Marcin Wrocław

masi77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Też bym tak chciał , ale 110 km jak na lekarstwo :(. Auto stoi 3 msc i już mnie trafia. Ten 125km jest w stanie idealnym w działającym aucie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie znam tych silników ale jak będzie wszystko pasować to jeszcze zmień sterownik , problemem mogą być mocowania osprzętu bo czasem pozmieniają np. mocowanie sprężarki klimy i inne. silnik jako silnik do skrzyni powinien pasować a reszta to juz loteria a nie lepiej naprawić ten ?

masi77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Po wymianie uszczelki i wsszystkich "zabiegach" z głowicą pojawiają się spaliny w silniku. Podobno świadczy to o pękniętym bloku, więc wchodzi w grę tylko przekładka.
Przepraszam mogę mówić dość nieprecyzyjnie ale nie jestem specjalistą od samochodów :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
rozumiem ale niekoniecznie pęknięty blok , proponuje samochód przewieść do doświadczonego mechanika takiego z siwymi włosami co wie jak się robi silniki

masi77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No jest to jakiś pomysł tylko, że dwóch mechaników na 99% podało taką przyczynę. Ciągnięcie auta nowa diagnostyka to wszystko koszty a autko już leciwe. Silnik mam do kupienia za 2000 a przekładka dogadana za 200 zł. Koszty dość przyzwoite dlatego tak mi zależy na potwierdzeniu zgodności.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak maja taka sama pokrywe zaworow to mozesz zamieniac, nie sa zamienne tylko silniki z pokrywa alu na plastik i odwrotnie. Przynamniej w wersji 2.0.

Do góry Bottom