• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przebranżowienie działalności i zakup sprzętu, Proszę o pomoc

tomekxxx121

SuperMechanior
Punktów
3
Witam, Pracuje za granica i jestem na działalności budowlanej, lecz od zawsze naprawiam samochody i tutaj też to robię, w Pl posiadam budynek murowany (wiate) 15m długą na 6m szeroką. Interesuje mnie przebranżowienie swojej firmy na mechanikę. Jaką mam szanse na dofinansowanie? dodam że chciał bym zrobić wulkanizację, jeden podnośnik dwukolumnowy i jeden czterokolumnowy ze sprzętem do geometrii zawieszeń. Co mi będzie potrzebne? dodam że budynek jest na posesji gdzie jestem zameldowany. ale nie jestem jego włascicielem tylko mój tata. Proszę was o pomoc

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Zostań przy budowlance , jak jesteś dobry to na pewno lepiej zarobisz , mniej zainwestujesz i mnie nerwów stracisz........

tomekxxx121

SuperMechanior
Punktów
3
heh Ci z budowlanki piszą inaczej, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :D

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Pewnie tak , tylko każdy budowlaniec uważa ze do naprawy auta wystarczy komplet kluczy za 200zl i to wszystko { każdy = większość z którymi ja mam styczność} a realia są inne w warsztat się inwestuje non stop i cały czas czegoś brakuje. Na ekipe od elewacji czekałem blisko rok wpadli we 2 tylko do rozkładania i składania rusztowania mieli 3 pomocnika chyba zpod sklepu na szybko oderwany hehe ale w noszeniu niedozajechania a poniżej 2 promili to chyba niemiła.... zajęło im to 2 tygodnie robocizna 12tys. Fliziarz robota łazienki 3 dni- 2100zl chciał. Wytknąłem mu parę rzeczy
które mi się nie podobają o z wielką obrazą 1800zl skasował.
Fliziarz może miał sprzętu za 1000zł. a chlopaki od elewacji jak z nimi gadałem to rusztowanie za 15tys oraz gdzieś kolo 5tys za resztę wiertarki pace wkrętarki, mieszlnik itp .

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Pewnie tak , tylko każdy budowlaniec uważa ze do naprawy auta wystarczy komplet kluczy za 200zl i to wszystko { każdy = większość z którymi ja mam styczność} a realia są inne w warsztat się inwestuje non stop i cały czas czegoś brakuje. Na ekipe od elewacji czekałem blisko rok wpadli we 2 tylko do rozkładania i składania rusztowania mieli 3 pomocnika chyba zpod sklepu na szybko oderwany hehe ale w noszeniu niedozajechania a poniżej 2 promili to chyba niemiła.... zajęło im to 2 tygodnie robocizna 12tys. Fliziarz robota łazienki 3 dni- 2100zl chciał. Wytknąłem mu parę rzeczy
które mi się nie podobają o z wielką obrazą 1800zl skasował.
Fliziarz może miał sprzętu za 1000zł. a chlopaki od elewacji jak z nimi gadałem to rusztowanie za 15tys oraz gdzieś kolo 5tys za resztę wiertarki pace wkrętarki, mieszlnik itp .
Mądrego aż miło posłuchać,kolega dobrze radzi

A

Anonymous123

Znajomy robi okna. Jak zaczynal zainwestowal w sprzet z wyzszej półki kilkanaście tysięcy i ma wszystko. Wiekszosc sprzetu bezprzewodowa, makita i hilti i na bieżąco dokupuje tylko poziomnice bo te w budowlance jakie by nie byly to czesto trzeba wymieniac. W mechanice za 15 tys praktycznie nie widac inwestycji jesli chodzi o profesjonalny sprzet. Nie wiem skad taka decyzja bo bodowlanka jest ciagle najbardziej rozwijajaca sie branża.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak bym znał się na budowlance i mechanice zdecydowanie wybrałbym budowlankę.
Tak jak koledzy piszą. Nakłady kosztów w mechanice są 10 x większe niż w budowlance.
Co to jest 15k zeta na rusztowania? Tyle będzie cię kosztować sama montażownica do opon. W budowlance wszystkie swoje narzędzia, drabinki, kastry itp. zmieścisz na busie no i ewentualnie rusztowania na przyczepie. Jeżeli chcesz robić posadzki miksokretem i tynki agregatem to trzeba trochę wyłożyć ale to i tak nieporównywalnie mniej niż na mechanikę.

Do góry Bottom