• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przebranżowienie

Punktów
0
Miasto
Wadowice
Cześć. Mam 21 lat i skończyłem technikum informatyczne. Chciałbym się przebranżowić na mechanika samochodowego. Jak to zrobić. Mam możliwość pracy jako spawacz i przerobienie podręczników o mechanice samochodowej. Czy to mi pomoże znaleźć choćby praktykę? Czy lepiej dać sobie z tym spokój. Może jakiś kierunek studiów?

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Praktyka, praktyka a co nie rozumiesz to czytać i oglądać. Innej metody nie ma, teoretykiem możesz być wspaniałym a i tak warsztat szybko zweryfikuje. Pójdź do jakiegoś warsztatu na praktyki - nawet i bezpłatnie na jakiś czas, zobacz czy to dla ciebie.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
Bierz sie za programistyke.
Za to co zarobisz będziesz sobie mógł w weekendy dłubać w swoim helcacie lub porsche
Automatyczne połączenie postów:

Po co ci upieprzone łapy i żałoba za paznokciami

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Absolutnie nie polecam przebranżowienia się na mechanika samochodowego.
Wg mnie najgorsze co w tej branży może Cię spotkać to ludzie, tj. często i gęsto tzw. Mietki lub Sebki przy których można się jedynie uwstecznić. Bez urazy dla prawdziwych, dobrych fachowców.

Lepszym wyborem będzie automatyka lub elektronika i wyspecjalizowanie się w konkretnej gałęzi jednej z tych branż.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Zeby byc dobrym mechanikiem potrzebujesz minimum 10 lat ciężkiej orki i to pod warunkiem, ze ci die to podoba i czujesz temat. Mechanik to zawód schyłkowy. Zostało moze 15-20 lat dobrych żniw. Zostań przy informatyce.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Zostało moze 15-20 lat dobrych żniw
Ciekawa teza. Sugerujesz, że elektrykami nie będziemy jeździć wystarczająco długo, żeby zużywały się w nich np. części zawieszenia albo hamulce? Ja wiem, że teoretycznie każdy dałby sobie z takimi rzeczami radę, ale wszyscy wiemy jak jest.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Tak jak napisał slawek1 . Zostało maks 15-20 lat dobrej pracy .
Jak zostaną tylko elektryki to nawet blacharze nie będą mieć zajęcia - za granicą są całe place rozbitych samochodów elektrycznych których z powodu baterii nie opłaca się naprawiać .
Elektronika w samochodach jest tak zagmatwana że nawet producenci tego nie ogarniają plus blokady producentów przed naprawą przez osoby nie upoważnione i bez zaawansowanej wiedzy .
Ja syna wysyłam w kierunku robotyki .
@Regaciarz elektryki już się psują masowo tylko jest mały problem , naprawa polega na wymienia bardzo drogich komponentów co w nie których momentach przekracza wartość reszty samochodu .

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ok to patrząc na to z tej perspektywy moim zdaniem najlepiej zostać strażakiem bo elektryki lubią się palić:D
To czemu palą się 60x rzadziej od spalinowych?
elektryki już się psują masowo
za granicą są całe place rozbitych samochodów elektrycznych których z powodu baterii nie opłaca się naprawiać .
Jakie źródło tych nowin? Strony propagandowe kupione za ruble?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Myślę, że w tym roku spaliło się więcej Renault Megane i SCÉNIC przez przewód paliwa w benzynie niż elektryków ;)

Do góry Bottom