• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przebranżowienie

Punktów
0
Miasto
Wadowice
Cześć. Mam 21 lat i skończyłem technikum informatyczne. Chciałbym się przebranżowić na mechanika samochodowego. Jak to zrobić. Mam możliwość pracy jako spawacz i przerobienie podręczników o mechanice samochodowej. Czy to mi pomoże znaleźć choćby praktykę? Czy lepiej dać sobie z tym spokój. Może jakiś kierunek studiów?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Bez tytułu.jpg

Dodajmy jeszcze, że średnia wieku aut spalinowych w pl to ~ 15 latek, z czego min. połowa jest urzeźbiona i powiązana na trytytki przez różnych zdziśków, mietków i innych fachmanów...
Moim zdaniem żaden ten eko-elektro - szrot nie dożyje tych 15 latek, bo albo się spalą, albo skończą na szrocie, bo nie będzie się opłacało naprawiać... ale nawiedzone elektroszury się będą ślinić i piana im będzie lecieć z pyska i tak nie przyjmą prawdy do świadomości, choć ich nie będzie stać na taki elektro śmieć i będą zapierdzielać spalinówkami...:D

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@nanab - odsetek palących się samochodów elektrycznych (z wyłączeniem hybryd) to 0,03% a samochodów spalinowych 0,04% na każde 100 posiadanych przez Polaków . Czas średni pożaru samochodu spalinowego kilka minut , czas pożaru samochodu elektrycznego kilka godzin . Średnia wieku samochodu spalinowego 15 lat , a elektrycznego 3 lata .
Mam kolegę który mieszka w Norwegii i tam już takie place są .
Jeszcze 5 lata temu spotkanie tesli u mnie w okolicy to był cud , teraz jeździ masa tesli , fordów mach , kia e-niro oraz vag e-tron .

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
To poczekajcie jeszcze aż nasze krajowe szpece zaczną te elektryki modernizować po swojemu. Wybory papieża będą na porządku dziennym w co trzeciej miejscowości w kraju.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Bo są młodsze i jest ich mniej:D nie kojarzę 3letniego auta spalinowego żeby się zapaliło
Pierwsze elektryki jeździły jeszcze zanim powstał pierwszy silnik wewnętrznego spalania, a ostatni boom na elektryki był prawie dwie dekady temu. Wiele nowych spalinowych się pali, patrz np. masowe pożary klekotów bmw.
Jest ich mniej, ale statystykę liczy się nie całościowo tylko ilość pożarów na milion sztuk albo milion przejechanych km. Gdyby tego nie uwzględniali to by nie było 60x mniej tylko 6000x mniej.
Moim zdaniem żaden ten eko-elektro - szrot nie dożyje tych 15 latek, bo albo się spalą, albo skończą na szrocie, bo nie będzie się opłacało naprawiać.
Te wszystkie S i leafy i podobne wynalazki z okolic 2010, dalej jeżdżą mając ponad 90% baterii, ale onuce się będą ślinić i piana im będzie lecieć z pyska i tak nie przyjmą prawdy do świadomości. Btw. kantory jeszcze przyjmują ruble?
Czas średni pożaru samochodu spalinowego kilka minut , czas pożaru samochodu elektrycznego kilka godzin . Średnia wieku samochodu spalinowego 15 lat , a elektrycznego 3 lata .
Jakieś źródło?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jest jeszcze jedna kwestia, ceny części zamiennych i ich jakość, do spaliniaka kupisz części oryginalne nowe, używane, zamienniki nowe, używane a do elektryków nie będzie tak łatwo, choćby taka Tesla nie sprzedaje części zamiennych:D
Ostatnio wpadłem na filmik z rozbiórki silnika trakcyjnego z audi etron przebieg 30000 km, nie do naprawy, nowy kosztuje 70000 zł:D

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Większość informacji pierwszej ręki lini frontu (straż pożarna) , a nie z dupy.

Ci Panowie spuszczają się bo znaleźli usterkę i niby to ma związek z ekologia, a klient pewnie za 10 tys kupił drugi silnik

Załączniki

• IMG_3294.jpeg
    IMG_3294.jpeg
    677,6 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_3295.jpeg
    IMG_3295.jpeg
    1,2 MB · Wyświetleń: 12

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Fajnie, że do świeżego E-Trona zaraz muszę kupić następny silnik za ponad 10k. Czuję, że jak się zrobi na rynku większy udział elektrośmieci to się dopiero szambo wyleje :)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Gdyby on był naprawdę nowy to poszed na gwarancji a tak to może był sprowadzony. To nie jest wina Elektromobilonosci tylko ogólnego trendu motoryzacji sprawdź sobie jak chce przywoławcze na nowe pojazdy. Mam wysyp 2-4 letnich Dsg skody, vw Gdzie uszkadza ją się komputery w skrzyni, a Serwis proponuję nową mechatronika za 10 000 plus kodowania montaż itp. Bo klientowi się skończyła gwaranacji miesiąc wcześniej. Tutaj electro mobilności nie ma nic do rzeczy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A to jest druga sprawa postarzanie produktu z tą różnicą że spaliniaki jeszcze się naprawia i to tanim kosztem a elektryki nie są w niczym lepsze, mają te same cechy plus kilka ujemnych:) w Polsce ładujemy je z sieci, prąd do sieci trafia skąd? Z elektrowni, w której pali się czym? Węglem:)
Jeśli przejdziemy na zasilanie z wiatru, słońca czy choćby z atomu to wtedy będzie to miało sens

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@nanaba - jeśli chodzi o wiek to dane z "samar" zaokrąglone . Jeśli chodzi pożary to google plus miałem tą nie przyjemność widzieć jak się pali spalinowy i hybryda (tam też jest pakiet baterii) .

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718

Zdaje sobie sprawę z tego ze nie ma co w głowie tworzyć utopii ale Lepiej mieć wybór pozyskiwania czystszej energii niż nie mieć. Mogę lego odsprzedać.

Załączniki

• IMG_3261.jpeg
    IMG_3261.jpeg
    2,3 MB · Wyświetleń: 6

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Nie ma co się wzniecać na temat elektryków. Klamka zapadła. Najtańszy samochód za ćwierć wieku będzie kosztował ćwierć miliona i to uwzględniając inflację. Nikogo to nie będzie obchodziło, że będziesz popylał na elektrycznej hulajnodze, gdyż samochód będzie dobrem luksusowym.
Najbardziej się uśmiałem, jak był test elektrycznej terenówki. Chłop pojechał w bezkres gór...w połowie drogi się zorientował, że nigdzie nie ma żadnej ładowarki przecież...zaczął lamentować. KOGO TO KUR. BĘDZIE OBCHODZIŁO - że ktoś chce off-roadu sobie poużywać.
Hulajnoga.

Tych ludzi na pewno nie.

1. Bernard Arnault (LVMH — 217,3 mld dol.)

2. Elon Musk (Tesla, SpaceX, Twitter — 178,3 mld dol.)

3. Jeff Bezos (Amazon — 126,3 mld dol.)

4. Larry Ellison (Oracle — 111,9 mld dol.)

5. Warren Buffett (Berkshire Hathaway — 108,5 mld dol.)

6. Bill Gates (Microsoft, inwestycje — 104,5 mld dol.)

7. Carlos Slim Helu (América Móvil, czyli największa firma telefonii komórkowej w Ameryce Łacińskiej — 91,7 mld dol.)

8. Larry Page (Google — 85,8 mld dol.)

PKB Ukrainy 200mld - to brutto, a netto PNN?

Jakby ktoś nie rozumiał, jeden miliard to tysiąc milionów oni to mają razy cztery przeliczając na złotówki. Czyli przy jednym miliardzie $ mają 4 tys. polskich milionów. Razy 100-200 to macie 400000-800000 polskich milionów - to się nazywa władza kiedy kilku takich gości spotyka się przy kawie.
Klamka zapadła.
Ekologom to na paczkę chipsów rzucają, a Ci robią wszystko co tylko dusza zapragnie.

Dzieciaki, dzieciaki....więc po co takie jałowe dyskusje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja nie mam nic przeciwko różnorodności:) dywersyfikacji:) wedle mnie możemy wrócić do czasów przedwojny :) kiedyś nie miałem ani jednego samochodu, ba nawet takiego sterowanego radiowo i tak się przemieszczałem i byłem szczęśliwy:) a jeśli chodzi o plany tych bogatych zjebów to wszystko może pokrzyżować jeden konflikt, jedna wojna i cały ustalony porządek idzie w diabły;)

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
używane a do elektryków nie będzie tak łatwo, choćby taka Tesla nie sprzedaje części zamiennych:D
To polityka danej firmy a nie specyfika napędu.
Ostatnio wpadłem na filmik z rozbiórki silnika trakcyjnego z audi etron przebieg 30000 km, nie do naprawy, nowy kosztuje 70000 zł:D
Czytałem o spalinowych co się zatarły 100km po wyjeździe z salonu więc 30Mm to dobry wynik :D
Najtańszy samochód za ćwierć wieku będzie kosztował ćwierć miliona i to uwzględniając inflację.
Kiedy będzie to przełamanie? Jakieś kolejne wojny i kryzysy co kilka lat?
z tą różnicą że spaliniaki jeszcze się naprawia i to tanim kosztem
Ostatnio czytałem artykuł ze jakiś gościu coś grzebał przy wydechu w swoim spalinowcu i zatarłsie silnik, w aso nie uznali gwarancji i dali mu rachunek koło miliona, tak tanio się naprawia spalinowe :D
w Polsce ładujemy je z sieci, prąd do sieci trafia skąd? Z elektrowni, w której pali się czym? Węglem:)
Nawet w p0lsce która jest dziurą na mapie europy prąd nie jest w 100% z węgla, w godzinach szczytu ok 40% prądu jest z innych źródeł, głównie słońce, wiatr. Z resztą nawet jakby była w 100% z węgla, to już wolę przefiltrowany dym z komina elektrowni 100m nad ziemią 100km ode mnie, niż parę metrów ode mnie z wydechów 10000 klekotów, które po dodaniu gazu zostawiają zasłonę dymną, z egr, dpf, fap, adblue, kat wyciętymi 10 lat temu.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa

Poszły na grubo elektryki, zarówno z ekologią, jak i walką o swoje terytorium xD

Jak to wytłumaczą na elektrowozach i wysokimnapięciu? xD

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ

Poszły na grubo elektryki, zarówno z ekologią, jak i walką o swoje terytorium xD

Jak to wytłumaczą na elektrowozach i wysokimnapięciu? xD
Transport takich samochodów powinien być traktowany jak przewóz materiałów niebezpiecznych

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Spokojnie Arni, maks 2 lata i nie będzie się dało tym wjechać na żaden prom, żaden parking podziemny i nie wiadomo co jeszcze, a transport tego badziewia drogą morską się skończył z dniem dzisiejszym :) Ciekawy jestem tylko jak eko-zboki będą przedstawiały statystki - na statku było nieco ponad 2800 spalinówek i 25 elektryków, czyli pewnie i tak powiedzą, że spalinówki płoną częściej, bo z najświeższych informacji wynika, że wszystko spalone jest doszczętnie, a statek sobie właśnie idzie na dno :) Jak to w ogóle policzyć do Eko-bilansu?

To polityka danej firmy a nie specyfika napędu.
A to nie, to nie ma problemu. Pełne zrozumienie, jest git.

Czytałem o spalinowych co się zatarły 100km po wyjeździe z salonu więc 30Mm to dobry wynik :D
A ja czytałem o elektrycznych, które z powodu usterek nie były w stanie wyjechać z salonu, więc te 100km to dobry wynik :D

Kiedy będzie to przełamanie? Jakieś kolejne wojny i kryzysy co kilka lat?
Ostatnie 4 lata to ogólnoświatowa pandemia i konflikt zbrojny, który odcisnął piętno na gospodarce całego świata, więc żebyś się nie zdziwił.

Ostatnio czytałem artykuł ze jakiś gościu coś grzebał przy wydechu w swoim spalinowcu i zatarłsie silnik, w aso nie uznali gwarancji i dali mu rachunek koło miliona, tak tanio się naprawia spalinowe :D
Ja ostatnio czytałem artykuł, że jakiś gościu coś grzebał przy ogrzewaniu w swoim elektryku i doszło do uszkodzenia układów elektrycznych i w aso nie uznali gwarancji i dali mu rachunek koło dwóch milionów, tak tanio się naprawia elektryczne :D

Nawet w p0lsce która jest dziurą na mapie europy prąd nie jest w 100% z węgla, w godzinach szczytu ok 40% prądu jest z innych źródeł, głównie słońce, wiatr. Z resztą nawet jakby była w 100% z węgla, to już wolę przefiltrowany dym z komina elektrowni 100m nad ziemią 100km ode mnie, niż parę metrów ode mnie z wydechów 10000 klekotów, które po dodaniu gazu zostawiają zasłonę dymną, z egr, dpf, fap, adblue, kat wyciętymi 10 lat temu.
Taaa, taki bilans to może jest max 3-4 miesiące w roku, choć i tak powątpiewam w takie liczby. Ja wolę jednak te klekoty, bo zjawisko wywalania DPFów i katów jest coraz rzadsze. Liczba zapytań o zrobienie DPFoff, EGRoff, AdBlueOff, spadła na przestrzeni ostatnich 3 lat o mniej więcej 70-80%, za to wzrosła o około 40-50% zapytań o montaże bądź wymiany na nowe i widać to jak na dłoni po tym, ile się sprzedaje teraz zamienników katów i DPFów.

Do góry Bottom