• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przejsciówka do alfaobd II -czytanie schematu

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Musze zastosować przejsciówke do alfaobd dla F-500e , program sugeruję przejsciówkę zółtą , kupiłem juz 2 od róznych producentów i dalej dla wybranych funkcji nie mam połaczenia. Postanowilem sam wykonać taką - wydaje sie ze tylko zmiana 2 pinów do interfejsu. Problem mam taki , jak czytać opis wtyczki i gniazda . Wtyki maja przyporządkowany opis od1 do 16 niby już latwo ale wydaje mi sie ze są to odbicia lustrzane i nie mogę do własciwego odczytu dojść , pbowiązuje tu pewnie jakaś zasada , próbuje na rózne strony i nic, moze ktoś pomoże , please.....

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Masz normalnie gniazdo i wtyk obd2 i oba są 16 pinowe i ponumerowane. W czym problem?

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
juz mówie o co chodzi : to moje gniazdo w aucie patrząc normalnie z siedzenia kierowcy -

a to schemat wdg którego trzeba poprzestawiać piny -

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Sprawdz sobie mase na4.i5 i zasilanie na 16 i sie połapiesz z kolejnoscią.

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Czyli jest tak do gniazda adaptera wkładam mój interface i tu nic nie zmieniam natomiast we wtyku 9 i 1 podłaczam odpowiednio z 14 i 6 gniazda czyli de facto interface u ?

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Lepiej napisz jakiego interfejsu używasz(domyślam się, że ELM - ale jaki konkretnie?), bo skoro kupiłeś już dwa adaptery i żaden nie działa, to chyba problem leży gdzie indziej.
Generalnie ten "adapter" ma za zadanie przerzucić standardowe piny komunikacyjne(6 i 14) na piny 1 i 9. Tutaj nie ma żadnej filozofii.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Czyli chiński klon klona na procku PIC18F, który najpewniej nie obsługuje większości poleceń.

Jeśli szukasz DOBREGO interfejsu bazującego na ELM327 to sprawdź OBDLink EX.
Ewentualnie, trochę taniej - interfejsy od Viakena(też na układzie STNxxxx).

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
w tym całym alfaobd jest jeep wk2 3.0 d ?......podaje to jakieś błędy z rozszerzeniami ?

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
A może w tym Fiacie maż SGW i temu nie możesz się połaczyć.

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Ty weź nie przeginaj z taką drogą diagnostyką za 92zł. Ja widziałem takie super działające za 20zł więc nie przepłacaj tam bo jeszcze zacznie działać i co wtedy?

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Ten ELM za 92 zł nie różni się NICZYM od tych, które podlinkowałeś wcześniej.

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
ok czuje ze takie sprzęty to lipa (patrząc zwłaszcza na cene ) to co kupic w takim razie pod to alfaobd by to działalo ?

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
lub taniej(też dobry):

+ ewentualnie adapter pod SGW

roldis

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzwoniłem do Obd linka - nie dają pewności ze Fiata obsluży , także do Viakena też nie mieli pewności ale zakupiłem go. Po instalacji sterowników etc. dalej nie mogę sie połączyć nawet sam komp-interfejs. nie mówiąc o ecu. Moze to spowodowane jest tym że auto jest w trybie alarmowym - pali sie ikona autka z kłódką - kluczyka ze stacyjki nie mgę wyjąć i shifter biegów nie jest podśwetlony i nie mozna ustawić biegu (tak porobiło sie po wyjęciu aku 12V w czasie przepychania na neutralu po parkingu) .......

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Viakena trzeba skonfigurować. Musisz mu ustawić przepustowość 9600bps, bo na takiej łączą się programy MES/AlfaOBD. Domyślnie, czyli po zakupie, interfejs ma ustawione 2000000bps.
Automatyczne połączenie postów:

Tu link do narzędzia, którym sprawdzisz aktualną przepustowość i ustawisz dowolną inną.
www.els27.ru/files/ELS27_Baudrate.zip

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom