• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przepływomierz i czujnik doładowania reno Espace 4 2.2dci

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Witam wszystkich mam takie pytanie jakie marki polecacie przepływki i czujki doładowania , nie jestem obeznany w markach części zamiennych . Muszę wymienić bo dostały zwarcia pierwsze przepływka więc ją odłączyłem a po przejechaniu ok 20km padł czujnik też zwarcie do masy , możliwe że alternator robi spustoszenie? Pytam tak przy okazji bo alternator nie ładuje tylko podtrzymuje napięcie 12.7V-13.5V . Czy raczej jest to normalne zużycie tych części?

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Valeo to ok 2000 a META_DORIA ok 300 i teraz który to orginał bo w auto części zaczynają się od 100 do 2000 przy większości zgodność z producentem.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kiedyś,gdzieś na forum czytałem,że ktoś kupił do francuskiego auta przepływkę f-my Tech France,i nie miał żadnych problemów,widzę,że do tego auta kosztuje poniżej 200 zł na Allegro.Natomiast jeśli chodzi o siadanie tych podzespołów,wiem tylko,że gówną przyczyną siadania modułów jest zbyt niskie napęcie ładowania.F-ma Meat & Doria to zacna firma Włoska.Jednak ja wybrałbym Tech France.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Przepływomierz Magneti Marelli i zobaczymy co będzie kiedy padnie a winny całego zamieszania to alternator ostatnie dni przed awarią utrzymywał napięcie 12,7 V dzień przed awarią kontrolka ładowania przy odpalaniu już się nie zaświeciła w dzień awarii też. Czyli padł regulator i mostek dostał zwarcia bo dodatnie diody były rozwarstwione i chyba to spowodowało że śruba od przewodu plusowego przy alternatorze tak się nagrzała że przetopiła wiązkę silnika i akurat zwarła przewód masy map sensora i to dobiło przepływomierz który dostał zwarcia. Kolego Ondraszek dziękuje za poradę na pewno przyda na przyszłość.

Do góry Bottom