• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

przyczepa-laweta do warsztatu

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Panie i Panowie jak w temacie potrzebuje info jw
Otwieramy z kumplem warsztat i potrzebuję lawetę na własne potrzeby (nie będziemy zajmowali się importem zza granicy tylko lokalna jazda wkoło komina) myślę że taka z dmc 2500-2700kg powinna wystarczyć do załadowania na nią każdego z modeli samochodów osobowych jeżdżących po polskich szosach, lecz problem jest w innej kwestii mianowicie czym to ciągnąć ?
Czy ktoś może podpowiedzieć jakie autko by się nadawało do holowania tego typu ,
najlepiej jeśli będzie to model z silnikiem benz. który lubi lpg( wiem że do zapalniczek itp ale ja akurat jestem fanem lpg) które można by na codzień używać do normalnej jazdy( czyli sprinter w Maxie nie bardzo chociaż wiadomo ze ma 3,5t. na haku;-))
Jeśli nie w tym dziale to przepraszam

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
w210 jak poszukasz niezgnitego to będzie latał aż miło z lawetą 3.0 TD albo 2.9 TD w dieslu spokojnie ogarnie. A benzyna 3.2 może być.

Tomek2106

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Chcesz tani wóz do ciągnięcia lawety w koło komina to sharan 1.9 tdi. Fakt ze na haku max 2t ale więcej nie potrzeba . Druga opcja to kupno starszego ducato , sprintera, lt z najazdem . Kupisz za 10-15k coś co jakiś czas pojeździ bez problemów

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Druga opcja to kupno starszego ducato , sprintera, lt z najazdem . Kupisz za 10-15k coś co jakiś czas pojeździ bez problemów
też analizowałem temat pod tym kątem ale to znowu dodatkowe opłaty-większe niż w przypadku przyczepy/lawety a 2 sprawa to spalanie, 10-12l/100 pewnie spali na spokojnie a ON drogawa ostatnio.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
też analizowałem temat pod tym kątem ale to znowu dodatkowe opłaty-większe niż w przypadku przyczepy/lawety a 2 sprawa to spalanie, 10-12l/100 pewnie spali na spokojnie a ON drogawa ostatnio.
A wiesz jakie spalanie będzie z przyczepa wraz z autem na niej? Chcesz się bawić w lawete a forsy nie masz to lepiej znajdź taniego gościa który będzie Ci to wozić i się niczym nie martwisz.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
A wiesz jakie spalanie będzie z przyczepa wraz z autem na niej? Chcesz się bawić w lawete a forsy nie masz to lepiej znajdź taniego gościa który będzie Ci to wozić i się niczym nie martwisz.
nie wiem dlatego m.in powstał ten temat.a jakie może być laweta np ducato 2.3l powinna się mieścić w 12l ->60pln : 2.5 za litr LPG =24l LPG no to chyba tyle nie spali pod lawetą auto chyba że jakiś amerykanin z Hemi.poza tym zaznaczyłem na początku że chcę tym autem jeździć prywatnie- czytanie ze zrozumieniem się kłania. Jeśli ty lawetą np.na zakupy jedziesz to powodzenia życzę.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Transporter, albo jakiś jeep.

Teraz kupiłem 2002 rok cherokee 2.4 16v w manualu. 2.4 t na haku. Chcę go uruchomić jakoś w grudniu / styczniu.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Otwieramy z kumplem warsztat i potrzebuję lawetę na własne potrzeby (tylko lokalna jazda wkoło komina)

otwierasz warsztat , na wlasne potrzeby laweta , tu nie chodzi o czytanie ze zrozumieniem , tylko o sama idee lawety. po h.. kupowac cos zeby placic oc za lawete i za cos co bedzie ciagac lawete , skoro mozna kupic autolawete , miec problem z glowy , i nie patrzec na spalanie , ktore bedzie zawsze mniejsze jak auto + laweta , i do tego miec spokoj.

chodzi o rozsadek jak i wygode a ty mi o czytaniu ze zrozumieniem

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Jak będzie robota na warsztacie, to nie będzie się opłacało jeździć po samochody. Jak będziesz słabo robil,to klient tez nie będzie chciał u Ciebie robic

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
otwierasz warsztat , na wlasne potrzeby laweta , tu nie chodzi o czytanie ze zrozumieniem , tylko o sama idee lawety. po h.. kupowac cos zeby placic oc za lawete i za cos co bedzie ciagac lawete , skoro mozna kupic autolawete , miec problem z glowy , i nie patrzec na spalanie , ktore bedzie zawsze mniejsze jak auto + laweta , i do tego miec spokoj.

chodzi o rozsadek jak i wygode a ty mi o czytaniu ze zrozumieniem
dziękuję ci za opinię, na pewno wezmę ją pod uwagę

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
u mnie do holowania czy do przyczepy jest t4... stary ale jary:) silnik 2,0 8 zaworowy w lpg.... daje rade wyciągnąć auta z parkingów pod blokami(-1)
nie jest jaiś mega szybki ale naprawdę daje radę... tylko my nim jezdzimy naprawde wokół komina bo dalej to jedno że obciach (troche skorodowany) a drugie że nikt nie jest go peweny:) ile pali ... tego nikt nie wie bo kto by tym sie interesował, lejemy to jedzie:) do naprawy klient dopłaca 80 zł i szczęsliwy:)

Do góry Bottom