• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przykręcanie głowicy insignia 2.0 cdti

Bober_br

Początkujący
Punktów
0
Witam pytanie do osób które przykręcały głowice w insigni 2.0 cdti wam tez tak ciężko śruby idą i trzeszczą? Nie jedna insignia była składana i w każdej to samo.. wiadomo tam jest 25 niuta 65 niuta i 4 razy 90 stopni wiec ciężko będą szły ale jakiś patent na to trzeszczenie? Olejem kapane na gwint, na podkładki.. w innych silnikach „gładziej” się jskoś wkręcają ‍♂️

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Załóż stopery do uszu, to nie będziesz słyszał jak trzeszczą...:)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
to przecież opel, instrukcje montażu głowicy ogólnie dostępne i do tego kolejna wraz z uszczelką.
jak jest 3x90* to tak kręć. jak jest napisane naoliwić podkładke łba śruby to trza naoliwić podkładke a nie gwint.
jak jest napisane nowe śruby to trza nowe śruby. i tyle.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja smaruję smarem do przegubów, i gwint jak i pod łepek a podkładkę i podkładkę a głowicę..Bywa z trzeszczeniem różnie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Smar miedziowy w tubce(on jest taki bardziej płynny) na gwint i łeb śruby, do tego klucz elektroniczny dynamometryczny z kątami. Dzięki temu na sam koniec wiem jakim momentem finalnie była przykręcona każda śruba, mimo, że była dokręcana o kąt.

O gwitnowaniu otowrów w bloku chyba nie muszę mówić ? do tego trzeba je dobrze przedmuchać żeby żaden płyn / olej itp. tam nie został, bo robi się hydro lock i może gwint polecieć, nie mówiąc o pęknięciu bloku...

Np. z tego co pamiętam T5 1.9 TDI śruby wszystkie końcowo wyszły 158 NM +- 1,5NM

Bober_br

Początkujący
Punktów
0
to przecież opel, instrukcje montażu głowicy ogólnie dostępne i do tego kolejna wraz z uszczelką.
jak jest 3x90* to tak kręć. jak jest napisane naoliwić podkładke łba śruby to trza naoliwić podkładke a nie gwint.
jak jest napisane nowe śruby to trza nowe śruby. i tyle.
Przykręcane tak jak pisze
Smar miedziowy w tubce(on jest taki bardziej płynny) na gwint i łeb śruby, do tego klucz elektroniczny dynamometryczny z kątami. Dzięki temu na sam koniec wiem jakim momentem finalnie była przykręcona każda śruba, mimo, że była dokręcana o kąt.

O gwitnowaniu otowrów w bloku chyba nie muszę mówić ? do tego trzeba je dobrze przedmuchać żeby żaden płyn / olej itp. tam nie został, bo robi się hydro lock i może gwint polecieć, nie mówiąc o pęknięciu bloku...

Np. z tego co pamiętam T5 1.9 TDI śruby wszystkie końcowo wyszły 158 NM +- 1,5NM
wszytsko czyszczone itd tak jak powinno być wsYtsko działa tylko myślałem ze zna ktoś jakiś sposób.. no trudno tak ma być i tyle

Do góry Bottom